Kıl köklerini tıkayacak bir işlem yapılmadığı için suyun deri altına geçme şansını önlememektedir. Tıpkı eyeliner işlemi ve microblading işlemi gibi abdest geçirmeme gibi bir durumu bulunmamaktadır.
İşlem esnasında kullanılan bitkisel bazlı kalıcı makyaj boyaları; kıl köklerinin kapanmasına engel olmadığından dolayı uygulama, abdeste engel olmamaktadır.
Kalıcı makyaj deri altına uygulanan ve insan cildinin güzelleşmesini sağlayan bir tür operasyondur. Yapılan tanıma göre kalıcı makyaj caiz mi sorusu çok yönlü bir sorudur. Eğer kadınlar bu tür bir operasyona girmiş ise ve bunu eşi için yapıyorsa kalıcı makyaj caiz mi sorusuna cevaplar bu boyutta evettir.
Birisi, makyajda kullanılan malzemede ve kozmetikte pis ve zararlı bir madde bulunmamalı, abdest alırken suyu altına geçirmelidir. Şayet içinde pis madde var ve altına suyu geçirmiyorsa, bu halde iken namaz kılınmaz, bir an önce giderilmelidir. Çünkü alınan abdest geçerli değildir.
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Tıpkı eyeliner işlemi ve microblading işlemi gibi abdest geçirmeme gibi bir durumu bulunmamaktadır. Bu işlemi uygulatmak isteyen birçok insan bu konu sebebiyle kararsız kalmaktadır. Ancak makyaj kolaylığı olarak görülen bu işlemlerin dinen bir zararı olmadığı söylenmektedir.
Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.
Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Bu nedenle cilt üzerinde suyun deriye temas etmesini önleyecek maddeler bulunursa gusül ve abdest geçerli olmaz. Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturan fondöten, kapatıcı gibi ürünler ise suyun temasını engellediği sürece abdesti geçersiz kılmaktadır ve abdestin tazelenmesi gerekmektedir.
Microblading işleminde kullanılan boyaların kendi kendini parçalama özelliği sayesinde kalıcı bir etkisi olmadığı ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olacak bir uygulama olmamasından dolayı abdest tuttuğu gibi günah olmadığı da hocalar tarafından açıklanmıştır.
Örneğin kalıcı diplinerı dövme prosedürlerinden ayıran en önemli fark, kalıcı dipliner için kullanılan boyaların tamamen organik olmasıdır. Dövme işlemlerinde kullanılan boyalar, pek çok farklı kimyasal madde içerir. Bu yüzden de cilt altına yapılan bir dövme, ömür boyu kalıcılığını sürdürür.
Dipliner ile eyeliner arasındaki fark nedir? Dipliner, hem likit olduğu için hem de sivri keçe ucu sayesinde eyelinera oranla çok daha kolay uygulama sağlayan bir makyaj malzemesi dediğimiz gibi. Ucu biraz daha sivri olduğu için eyelinera oranla kirpik dibine çok daha ince bir çizgi çekilmesini sağlıyor.
Kalıcı dipliner işlemi yapılır yapılmaz ilk 48 saat cildinize özenli davranmanız gerekmektedir. Göz gibi hassas bir organa işlem uygulandığından dolayı özellikle ilk 24 saat bölgeye su değmemeli ve ilk 48 saat asla makyaj yapmamanız gerekmektedir.
Oje abdeste engeldir
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, geçici dövme ve takma tırnak gibi maddeler bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Kadının makyaj yaptıktan sonra namaz kılırken, eşi ve çocuklarının dışında kişilere kendini göstermesi uygun görülmemektedir. Makyaj ve oje gibi kozmetik ürünlerde önemli olan, suyun deri ile buluşması ve kozmetik ürünün altına geçmesi gerekmektedir.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Oje, ruj, rimel gibi vücut/deri üzerinde tabaka oluşturup suyun deriye ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir (Ali el-Kari, Fethu babi'l-İnaye, I, 31).
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Ancak kremler deri üzerinde tabaka oluşturmadığı için, deri ıslanmasa bile derinin üzerinden suyun akmasıyla abdest ve gusül olur. - Abdestten sonra deriye sürülen kremlerin abdeste bir zararı yoktur.
Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Dolayısıyla kirpik lifting uygulaması, tedavi mahiyetinde olmadığı için abdest, namaz ve guslün böyle bir uygulamaya feda edilmesi caiz değildir.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
Necaset boyutuyla da necisliği sabit olmadığından caizdir. Vücuda deri altına boya sürülmesi boyutu, derinin hoş görünmek kastıyla doğal yollardan renklenmesi ya da renklendirilmesi caizdir. Deri altına ilaç enjekte edilmesi sakıncalı değildir.
Abdest Alırken Abdest Azalarında Güneş Kreminin Olması Soru 2: Abdest esnasında, abdest azalarında güneş kremi olduğu halde abdest almanın sakıncası var mıdır? Cevap: Eğer cilt kremi emmişse ve cildin üzerinde suyun abdest azalarına ulaşmasını engelleyecek bir engel kalmamışsa, sakıncası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri