En uygun toplanma zamanı çiçeklerin yeni açmaya başladığı dönem. Eskiden kalma bir alışkanlık olarak adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. Ancak limonla içilmesi bunların bütün şifa özelliklerini yok ediyor.
Kuşburnu, adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil, papatya gibi karışımlar tüketime uygundur. Ancak mümkün oldukça her çayı tek başına tüketerek bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Her çay ayrı ayrı tüketildiğinde gün içerisinde birkaç seçeneğiniz de olmuş olur.
Adaçayı, sade ya da limonlu şekilde tüketilebilir. Adaçayı limonlu tüketildiğinde detoks etkisi güçlenebilir ve vücudumuzdaki toksinleri daha hızlı bir şekilde atmamıza yardımcı olabilir. Adaçayı limon faydaları arasında uykunuzu düzene sokması ve sizi daha enerjik, daha dinç bir ruh haline kavuşturması da sayılır.
3 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından çayı süzgeçten geçirip çiçek kısımlarını süzün. Çayınız hazır. Dilerseniz içine bal ve limon ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
İlgili 40 soru bulundu
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ihlamur çayını içerken dikkat!
Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.
Limonlu adaçayı tüketimi detoks etkisi yaratmaktadır. Uyku düzenini sağlamada, daha enerjik histe olunmasına iyi gelir. Limonlu adaçayı içildiğinde vücuttan toksinlerin atımı daha hızlı olur. Cilt problemi oluştuğunda limonlu adaçayı tüketimi fayda sağlar.
İşte rezene çayını hazırlamak bu kadar kolay! Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz. Yıldız anason, çubuk tarçın gibi baharatlar da ilave ederek hem kokusunu hem de tadını güzelleştirebilirsiniz.
Ada çayı (Latince ismi Salvia officinalis L.), üst solunum yolu enfeksiyonlarında son derece etkili bir bitkidir. Tedavi edici olarak yaprakları kullanılır. Antimikrobiyal (Mikrop öldürücü) ve Antienflamatuar (İltihap giderici) etkisi vardır.
-Adaçayı yağının fazla tüketimi ateş, çarpıntı, epileptik formda nöbetlere sebep olabilmekte, toksik etki gösterebilmektedir. -Adaçayından bulunan “thujone” maddesi fazla tüketime bağlı olarak sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir, karaciğer üzerinde toksik etkilere yol açabilir.
Özellikle de emzirme döneminde olan anneler için risk taşır. Adaçayının çok fazla tüketilmesi, süt kalitesini düşürmektedir. Süt verimini azalttığı için emzirme döneminde önerilmemektedir. Adaçayını çok fazla içmemek, ölçülü tüketmek anne ve bebek sağlığı için daha iyi olacaktır.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Gerçek çaylar arasında en yüksek antioksidan konsantrasyonu beyaz çayda vardır. Çünkü en az işlenmiş çaydır. Bu standarda göre, hepsinin "en sağlıklı" olduğu düşünülebilir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda, beyaz çayın ardından yeşil çay, ardından siyah çay gelir.
Kadınların en çok şikayette bulundukları hastalıkların başında adet düzensizliğinin geldiğini ifade eden, Gürkaş, aslanpençesi, civanperçemi ve hayıt tohumunun adeti düzenlediği ve sancılı geçmesini önlediğini kaydetti.
Bitki çaylarına limon sıkmayın
Eskiden kalma bir alışkanlık olarak adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. Ancak limonla içilmesi bunların bütün şifa özelliklerini yok ediyor. Çünkü bu bitkilerdeki etken maddeler uçucu yağlar ve kokulu yağlar.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Ihlamur, çay olarak tüketilen, kış aylarında sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Bal ve limon ile de tüketilebilen ıhlamur, kışın gribal enfeksiyondan kaynaklı hastalıkların daha hızlı iyileşmesi için yardımcı olur. Bunun yanı sıra boğazda oluşan tahrişe ve ağrıya da iyi gelen ıhlamur tam bir sağlık deposudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri