Dipnot cümle bitiminde noktadan önce verilmelidir.
Dipnot numaraları, cümlenin bitiminden sonra, noktadan önce, bu şekilde konulmalıdır1. Kronik-kaynak eserlere yapılan atıflar şu şekilde olmalıdır2.
Dipnotlar, sayfanın en altında görünür ve son notlar da belgenin sonunda yer alır. Dipnot veya son not numarası veya simgesi belgedeki başvuru işareti ile eşleşir.
Makalelerin dipnot gösterim şekli:
Yazar Adı Soyadı, “Makale Adı”, Dergi Adı Cilt Numarası/Sayı Numarası (Yayın Ayı Yılı): Sayfa Numarası. Yazar Soyadı, “Makale Adı”, Sayfa Numarası.
Dipnotlarda 10, tablo ve şekillerde ise 10-12 arasında bir punto kullanılabilir. Gerektiğinde (özel vurgu ve yabancı kelimeler gibi) sözcükler italik yazılabilir. Tezin bütün bölümlerinde aynı yazı karakteri ve özellikleri kullanılmalıdır. Tüm tez boyunca 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
- Dipnotlar, 8 punto tek aralık yazılmalıdır. Hizalaması iki yana dayalı ve paragraf girintisi 0.5 cm olmalıdır. Dipnot ayıraç çizgisi olmamalıdır. Metin içindeki atıflar sayfa altına dipnot şeklinde 1'den başlayarak numaralandırılmalıdır.
Kelime üzerindeki dipnot rakamları ve sayfa sonundaki dipnot rakamları, küçük puntolar ile yazılmalıdır. Her dipnot kullanıldığı sayfanın sonuna yerleştirilir; dipnotlarının bir sonraki sayfaya kaymamasına dikkat edilmelidir. Dipnotlar aralık verilmeden ve normal yazıdan daha küçük puntolarla yazılır.
Tezlerin dipnot gösterim şekli:
Yazar Adı Soyadı, Tez Adı (Yüksek Lisans Tezi/Doktora Tezi, Üniversite Adı, Yıl; Sayfa Numarası.
1 Dipnotta yer alan kaynak makale atıfları sırasıyla; yazar adı-soyadı, (tırnak içinde) "makale adı", varsa cilt (C.), sayı (S.), yıl, yayımlandığı dergi, sayfa numarası (s.) sırası ile belirtilmelidir, kaynakçada sayfa aralığı (ss.) bulunmalıdır.
Dipnotta ise bilgi bulunabilecek eser/eserler veya makale'ye "Geniş bilgi için bkz," yahut "bunun için bkz," şeklinde gönderme yapılır. Konu kaynaklara dayanılarak yazıldığı halde aynı meseleye temas eden bir eserde de bilgi bulunuyorsa "ayrıca bkz." şeklinde gösterilir.
Dipnot sözlük anlamıyla metin içindeki herhangi bir bilgi ile alakalı sayfa altına düşülen notlardır. Bu notlara örnek olarak çevirmen ve editör notları da eklenebilir. Dipnot, olağan kullanımının dışında kimi postmodernist romanlarda kurmaca anlatıcı olarak da kullanılmıştır.
Dipnotta: 1. Yazar Adı, Eser Adı (italik), çev./haz. Ad Soyad, (Eserin basıldığı yer/şehir: Yayımlayan kuruluş, Yayım Yılı), sayfa numarası (s.).
İki yazarlı kitap dipnot gösterim şekli:
Yazar Adı Soyadı, Kitap Adı (Baskı Yeri: Yayıncı, Baskı Tarihi; Sayfa Numarası. 1. Yazar Soyadı – 2. Yazar Soyadı, Kitap Adı, Sayfa Numarası.
Dipnot, bir eserin, yararlanılan kaynaklarını gösteren ve eserin sonunda yer alan kaynakça gibi bir fonksiyonu üstlenmiştir. Dipnot ise hemen geçtiği sayfanın altında yer alır. Metin içerisinde de dipnota atıf yapılır. Bu şekilde okuyucuya da kolaylık sağlanmış olur.
Kaynakçada ise “https://doi.org/” ön eki ile kullanılır. Makalelerin dipnot gösterim şekli: İlk Geçtiği Yerde1 Yazar Adı Soyadı, “Makale Adı”, Dergi Adı Cilt Numarası/Sayı Numarası (Yayın Ayı Yılı): Sayfa Numarası. Sonraki Geçtiği Yerde2 Yazar Soyadı, “Makale Adı”, Sayfa Numarası.
4. Ünlem İşareti ( ! ) – Acı, sevinç, üzüntü, korku, heyecan, şaşkınlık gibi duyguları belirten sözcük ve cümlelerden sonra ünlem işareti konur.
Web sayfalarının dipnot gösterim şekli:
Kurum Adı/Site Adı, “Web Sayfa Başlığı”, erişim: Gün Ay Yıl, Web adresi.
Eğer bir dergiden alıntı yapılıyorsa dergi dipnotu kullanılmalıdır. Örnek dipnot şu şekildedir: Yazar Adı Soyadı, “Makale Adı”, Dergi Adı Cilt Numarası/Sayı Numarası (Yayın Ayı Yılı): Sayfa Numarası. Yazar Soyadı, “Makale Adı”, Sayfa Numarası.
Âyet atıflarında âyet metni veya Türkçe'si çift tırnak içinde verilir, sûre ve âyet numarası dipnotta değil, parantez içinde yazılır.
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
Başkalarının düşüncelerini, söylemlerini, verilerini ve yapıtlarını kaynak göstermeden kullanmaya intihal (plagiarism) denir. Bu durum, başkalarının düşüncelerini ve başkalarına ait söylemleri kendine aitmiş gibi sunmak anlamına geleceğinden, bir tür entelektüel hırsızlıktır (örnekler için bkz. Tablo 1).
Eser yazarının adı metinde yer alıyorsa ve herhangi bir sayfaya gönderme yapılmayacaksa, eserin tarihi yazar isminin yanına koyularak atıf yapılır. Yazarın adı gönderme yapılan metinde geçirilmiyorsa parantez içinde hem sayfa numarası hem de yazar adı verilmelidir.
Dipnotlar karmaşık, konu dışı ya da önemsiz bilgiler içermemeli; metin içindeki bir tartışmayı güçlendiriyorsa kullanılmalıdır çünkü dipnot okuyucunun dikkatini dağıtabilir. Önemli bilgilerin dipnot olarak kullanmak yerine metin içinde verilmesi tercih edilir. Alıntıların kaynağını belirtmek için kullanılır.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri