Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, hiçbir okulda karne veya diploma ücreti adı altında para toplanamayacağını ve yasak olduğunu belirtti.
Ülkemizde parayla diploma veren üniversiteler konusu çok tartışılmakta. Ülkemizde Öğrenciler üniversite okumak için YKS sınavına girmek zorundadır. Bu yüzden ülkemizde parayla diploma veren üniversite bulunmamaktadır.
Diploma almaya gelirken 50 TL ile gelinmesi gereklidir. 50 Tl bedeli diplomaların asıllarını Üniversiteye verecegimiz için aslı gibidir ve mühürlenilmesi suretiyle onaylı bir örnek suretinin verilmesindedir. Aksi takdirde diplomayı aldıktan sonra diplomanın Noterden bir sayfa örneğini 276 Tl'ye yaptiriliyor.
1/2/2023 tarihinden itibaren; Mühendis veya mimarların benzer iş deneyimi olarak kullanabileceği yıllık diploma bedeli 1.597.917,00 TL olarak güncellendi.
2014 yılı ve sonrasında mezun olduysanız, geçici mezuniyet belgesi ve öğrenci kimlik kartınız ile birlikte; daha eski yıllarda mezun olmuş iseniz sadece nüfus cüzdanınız ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı diploma birimine müracaat etmeniz halinde diplomanızı alabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Diplomalar, öğrencinin mezun olduğu tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde hazırlanır. Diploması hazır olan öğrencilerin öğrenci kimlik kartları ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Kimlik kartı olmayan öğrenciye diploması teslim edilmez.
(1) (Değişik:RG-12/7/2019-30829) Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul türüne göre diploma verilir. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez.
Alınan diplomaların uluslararası geçerliliği, özellikle kariyer planlaması ve gelişimi için önemlidir. Diplomaları evrensel kabul gören mezunlar, dünya çapında önemli kuruluşlarda ve projelere katılma imkanı bulabilirler. Bu durum, kariyer ilerlemesi ve uluslararası arenada tanınma açısından büyük avantajlar sağlar.
Üniversite mezunlarının YÖK üzerinden, lise mezunlarının ise MEB üzerinden mezuniyet belgesi alabildiği işlemler e-devlet'in ilgili linklerinden yapılabiliyor.
Mezuniyet belgeleri mezun olduktan 2-3 ay sonra Halk Eğitim Merkezleri'ne gönderildiğinden dolayı diploma alacak mezunların ilgili tarihlerde belgelerini almaya gitmeleri gerekmektedir. Ayrıca öğrenci kendisi diplomasını alamayacaksa alacak kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.
İlgili yönetmelik gereği, ikinci nüsha diploma bir defaya mahsus verilir. İkinci nüshanın kaybedilmesi durumunda üçüncüsü hazırlanmaz. İkinci nüsha diploma üzerinde İKİNCİ NÜSHA ibaresi yer alır.
Diplomalar en fazla 5 hafta içerisinde hazır olmaktadır. Lisans mezunu olduğuma dair belgemi ne zaman alabilirim ? Mezuniyetinize ilişkin Fakülte kararınızın gelmesinden hemen sonra mezun yazınızı alabilirsiniz. Ayrıca mezun olduğunuza dair belgenize e-devlet üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Yani mezun öğrencilerimiz diploma ve geçici mezuniyet belgeleri üniversitelerince hazırlanmamış olsa bile e-devlet üzerinden bu belgeye ulaşabileceklerdir. Ayrıca e-devlet üzerinden sayı sınırlaması olmaksızın belge alınabilmektedir.
Kayıtlı oldukları programda yer alan ders, proje, staj vb. tüm mezuniyet yükümlülüklerini tamamlayan ve ilgili fakülte / yüksekokul / enstitü tarafından mezun olması uygun görülen öğrenciler, “mezun” durumuna geçerek diploma ve ilgili belgeleri almaya hak kazanırlar.
Öğrencilerin, AÖF bürosuna bizzat başvurarak büro tarafından verilen dilekçeyi imzalayıp, öğrenci kimlik/tanıtım kartını teslim etmeleri gerekmektedir. Başvurduktan 10 iş günü sonra bağlı oldukları AÖF bürosundan bizzat veya yasal vekili aracılığı ile imza karşılığında önlisans diplomalarını alabilir.
Öğrenci İşlerinde, 35-40 senedir alınmayan diplomalar var. Diploması hiç hazırlanmamış olanlara ise yeni diplomalardan vereceğiz. Mezunlarımız okullarına gelip diplomalarını istedikleri zaman alabilir. Kendileri gelemeyenler Noter'den herhangi bir kişiyi vekil tayin edebilirler.
Mezuniyet belgesi ile diploma aynı şeydir. Yıllar önce alınan diplomalar zamanla kaybolabilir. Bu gibi durumlarda E-devlet üzerinden alabileceğiniz mezuniyet belgesini kullanabilirsiniz. Sizden diploma isteyen bir kuruma mezuniyet belgesi götürdüğünüzde bir sorun olmayacaktır.
TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı Avcı: "İlkokul ve ortaokul bittiğinde değil, yalnızca lise öğrenimi tamamlandıktan sonra diploma verilecek''
Elinizde lise diplomanız yoksa E-devlet'ten karekodlu "Mezuniyet Belgesi" alabilirsiniz. Bu belge diploma yerine geçer, tüm okullar da kabul eder. Lise diplomasını kaybedenler de mezun oldukları liselerden yeni diploma düzenlenmesini talep edemedikleri için bu yola başvuruyor.
İddialar üzerine açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, hiçbir okulda karne veya diploma karşılığı para toplanamayacağını ve yasak olduğunu belirtti.
Diplomalar Kişiye Özel kimliklerdir dolayısıyla birinci derceden akrabanız dahi olsa (anne, baba, kardeş) sizin yerinize bir başkası diplomanızı alamaz. Ancak Noterden vereceğiniz bir vekaletle, vekaleti verdiğiniz sahşa diplomanız teslim edilebilir.
Pandemi sürecinde öğrencilerin eğitimlerini internet üzerinden aldığı aktarılan açıklamada, 15 bin mezun adayından, il dışında olanların talep etmeleri halinde diplomalarını kargoyla ücretsiz gönderileceği bildirildi.
Lise mezuniyet belgesi için araştırmalara başlayan öğrenciler e-Devlet üzerinden belgelerine ulaşabilecekler. E- Devlet internet sitesinden T.C kimlik numarası ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Ardından arama çubuğuna "lise mezuniyet belgesi" yazarak diploma bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Üniversite öğrencileri başta olmak üzere ilköğretim, lise vb. kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında diploma aslını almasına kadar geçen süreçte talep etmesi halinde geçici mezuniyet belgesi alması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri