Öncelikle tır ehliyeti almadan önce B sınıfı ehliyet almanız gerekmekte. Değişen kanunlarla birlikte artık direkt olarak C sınıfı ehliyet verilmiyor. B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
Ancak değişen yönetmelikle birlikte direk Tır ehliyeti almak mümkün olmamaktadır. Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz.
CE sınıfı ehliyet almak için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. 21 yaşından gün alanlar CE sınıfı ehliyet alabilirler. B'den C'ye geçiş yapacak adaylarının yazılı sınava girmeleri gerekmemektedir. Sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
Genel olarak 1 ay, 2 ay ve 3 ay içerisinde C sınıfı ehliyeti kişiye kazandırmaktadır. Tabii ki de bu 1 ay, 2 ay ve 3 ay şeklinde değişen süreyi belirleyen kriterler ise bünyemizde ders almak isteyen sürücünün kendi durumunu ve biraz da kendi yeteneğine bağlı olarak değişmektedir.
CE sınıfı ehliyet: tır ve kamyon gibi çekici araçları kullanabilmek için gereken ehliyet belgesidir. CE sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen kişilerin öncelikle C sınıfı sürücü belgesini almaları gerekir. C sınıfı sürücü belgesi almak için ise B sınıfı ehliyetin alınması ön koşulu vardır.
İlgili 18 soru bulundu
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Kursiyerin 21 yaşını doldurmuş olması, en az C sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerekir. *C sınıfı ehliyetiniz olmadan CE sınıfı ehliyete başvuru yapamıyorsunuz. *C sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçişlerde kurs ücreti 9.000 TL, direksiyon sınav ücreti 295 TL, 4.927 TL vergisi vardır.
C sınıfı ehliyet için 20 saat direksiyon eğitimi, BE, C1E, CE, D1E ve DE sınıfı ehliyet için 6 saat direksiyon eğitimi, F sınıfı ehliyet için 12 saat direksiyon eğitimi alınması gerekmektedir.
C (Kamyon), CE (Çekici)
Toplam ödenmesi gereken bedel 4923,70 TL.
İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur. Bu kişiler sadece 295 TL'lik direksiyon sınav ücretini ödeyerek sınava girebilirler.
Kurs ücretleri ilden ile farklılık göstermekle birlikte 2023 yılında 7000 TL ye yükselecek. Ehliyet harcı ise 2489 TL olarak ücretlendirilecek. Böylelikle Ehliyet alma ücretleri 2023 te 10 bin TL'nin üzerine çıkacak. Yeni yılda, motosiklet sürmek için gereken A sınıfı ehliyetin harcı, 370 TL'den 825 TL ye yükselecek.
CE sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
CE sınıfı ehliyete sahip kişi; D, D1, DE, D1E ve G sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araç tiplerini kullanamaz.
B-Sınıfı ehliyeti olanlar Motor ve Direksiyon sınavına girerler. C ve D sınıfı ehliyeti olanlar yazılı sınavından muaf olup sadece direksiyon sınavına girerek başarılı olmaları halinde E-Sınıfı Sürücü Belgesi ehliyete sahip olurlar.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
Güncel Özel Direksiyon Dersi Fiyatlarımız 2023
Ancak genel olarak, özel direksiyon derslerinin 1 ders ücretleri ortalama olarak 500 TL ile 700 TL arasında değişebilir.
Sosyal sorumluluk ve trafikte sorumlu davranma adına sizlerin daha donanımlı daha güvenli eğitim almanız için kurumumuzda ücretsiz eğitimler, aracı daha iyi tanıma, tanınan araca hükmetme, trafik bilinçlenmesi ve uygulanması zorunlu kuralları ücretsiz gönüllü olarak vermeye başladık.
BİRE BİR OLARAK HAFTANIN HER GÜNÜ RANDEVU SİSTEMİYLE KARIŞILIKLI BERİLLEDİĞİMİZ SAATLERDE DİREKSİYON DERSLERİNİZİ ALABİLİRSİNİZ, Direksiyon eğitimleri trafikte 14 derstir. Her ders 50 dakika sürer. Bir günde 2 ders saatine kadar direksiyon dersi alabilirsiniz.
Tır ehliyeti, diğer ehliyetlere göre daha zor ve maliyetlidir. Tır ehliyeti almak için yapmanız gereken birçok farklı konu ve süreç var. Çekici diye de tabir edilen tırları sürebilmeniz için bu araçların ehliyetini almanız gerekiyor. Öncelikle tır ehliyeti diye bir şeyin olmadığını bilmelisiniz.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka C sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Stajyer ehliyet; sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında eğitim alarak, bu süreci başarılı bir şekilde tamamladıklarında aldıkları ehliyenotet türüne verilen isimdir. Stajyer ehliyete sahip olan kişilere ise stajyer sürücü veya aday sürücü adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri