Direksiyon boşluğu gerçekten az ise, yalnızca uzun yolda sürat yaparken rahatsız ediyorsa tetkikten geçebilir. Fakat gerçekten fazla ise, dururken dahi sağ sol çok rahat anlaşılıyor ise tetkikten geçemez. Tetkikten de öte risklidir ve daha önceki zamanda bakım ve tamirinin yapılması gerekir.
Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir. Direksiyon mafsalının yıpranmış olması, direksiyon kutusunun aşınmış olması bu boşluğun ana sebeplerindendir.
Direksiyon boşlukta olduğunda sürücünün araç seyir halindeyken aracı düz yolda kontrol etmesi zorlaşmaktadır. Bir diğer belirti ise kasisli yolda direksiyonun titremesi bu arızanın belirtilerinden biridir. Arızanın tespiti ve tamiri için mekanik aksamın incelenmesi gerekmektedir.
Direksiyon sisteminde en yaygın olarak karşılaşılan arızalardan biri ise direksiyon boşluğu olarak adlandırılan, tekerlek tepkilerinin gecikmesi durumudur. Direksiyon boşluğu belirtileri arasında en ön plana çıkan direksiyonu çevirmenize rağmen tekerleklerin tepki vermemesi ya da daha geç tepki vermesidir.
Direksiyon ve ön düzen muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: direksiyonda son dayama noktası yoksa veya yanlış yerdeyse. direksiyon boşluğu mevcut olup, sabitlemeyle ilgili bir kusur varsa. direksiyon simidinin emniyetli olmaması
İlgili 39 soru bulundu
Direksiyonu tam olarak ortaya getirin ve hızınızı sabit tutun. Eğer direksiyonun ortasına getirildiğinde bir boşluk hissederseniz, bu direksiyon boşluğunun bir işareti olabilir. 3. Sesler ve titreşimler: Direksiyon sisteminden gelen garip sesler ve titreşimler, direksiyon boşluğunun bir göstergesi olabilir.
Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir. Süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir.
Direksiyonun gevşemesinin üç ana nedeni vardır: Direksiyon simidini direksiyon kolonuna bağlayan direksiyon kutusunu, kremayerini veya pinyonu bağlayan aşınmış bağlantılar. Direksiyon kutusunu ön tekerleklere bağlayan bağlantılar. Tekerleğin dönmesini sağlayan ve lastikleri doğru konumda tutan ön süspansiyon parçaları.
Direksiyon arızasına kim bakar? Direksiyon arızasını oto mekanik, motor servisleri, rot balans ön düzen servisleri ve direksiyon servisleri arıları teşhis edebilir. Onarım ise sadece direksiyon servislerinde sağlanabilir.
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Üzerinde oluşabilecek tortular hareket esnekliğini kaybetmesine neden olur. Bu da araç için istenmeyen bir durumdur. Eğer körük zarar görür veya yırtılırsa hemen yeni bir körük ile değiştirilmelidir. RIW tüm araç markalarına uyumlu farklı çeşitteki birçok direksiyon körüğü üretebilme kapasitesine sahiptir.
Direksiyon simidinde oluşan boşluk sebebiyle oluşan arızalar
Aracımız duruyorken, hareket etmiyorken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilmektedir. Fakat hareket halinde oluşabilecek boşluklar ve devamlılık teşkil eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun göstergesidir.
Titreyen bir direksiyon simidi basitçe lastiklerinizin dengesiz olduğu veya aracınızda aşınmış bir bileşen olduğu anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda işlevsiz bir fren sistemi gibi çok daha derin bir sorunu da ifade edebilir.
Direksiyon kutusunda oluşabilecek herhangi bir arıza direksiyonun hâkimiyetini kaybetmenize neden olarak olası kazaların önünü açmaktadır. Aracınız için böylesi önemli bir göreve sahip olan direksiyon sisteminin elbette bu görevleri yerine getirebilmesini sağlayan parçaları bulunmaktadır.
Eğer ki direksiyon kutusu çok hasar görmediyse tamir ettirmeniz maddi açıdan da sizi zora sokmaz. Direksiyon kutunuz tamir edilemeyecek kadar hasarlıysa direksiyon kutunuzun değişimine sizi mecbur kılar. Arızayı ilk anladığınız da tamir ettirirseniz diğer parçaların zarar görmesinin de önüne geçersiniz.
gün içinde zaten o hareketi algılayamadan yapıyoruz...hiç bir zararı yoktur. çünkü direksiyonu çok çevirince "dayamalara"değiyor..
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Hidrolik Direksiyon Pompasının Arızalanması
Pompa aşındıkça pompa sesi ve direksiyon eforu artar. Ömrünü doldurmuş direksiyon pompaları, sonunda arızalanarak sıvı basıncının tamamen kaybolmasına ve hidrolik direksiyon sisteminin arızalanmasına neden olur.
Özellikle aracı kaldırırken ve frenleme yaparken tak diye darbeli bir ses gelmesinin nedeni, mafsalların bozulmuş olup boşluk yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda mafsal değiştirilmelidir. Ve yahut şaftın ucunda bulunan mahruti dişli ile ayna dişlisi arasındaki boşluğun fazla olmasındandır.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Arızası giderilen, parçaları değiştirilmiş, tamir edilmiş ve sorunsuz bir şekilde çalışan direksiyon kutusu araca sürüş güvenliği kazandıracaktır. Dolayısıyla arızası giderilen ve direksiyon kutusu değişmiş araçların alınmasında herhangi bir sorun yoktur.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Emniyetsiz: Yapılan muayene sonrasında aracın, can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlike oluşturacak derecede kusur ve eksiklerinin tespit edilmesi halidir. Bu durumda, aracın durumu en yakın "Trafik Zabıtası"na bildirilir. Aracın "Emniyetsiz" olduğuna dair rapor verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri