Hakimiyet kaybına sebep olmasından kaynaklı TÜVTÜRK direksiyon kutunuzda boşluğun giderilmesi için Ağır Kusur verir. Bu tarz durumlar yaşamadan “kendi güveniniz” için öncesinde direksiyon kutusu periyodik bakımlarınızı aracın kullanım durumuna göre firmamızda yaptırabilirsiniz.
Direksiyon kutusu tamir edilmezse aracın sürüş kontrolünü sağlamak bir hayli zor olur. Direksiyon kutusunun bileşeninde bulunan parçaların tamir edilip yağlama ya da diğer gerekli bakımların yapılması gerekir.
Yağ Kaçağı Ağır Kusur mudur? Yukarıda bahsetmiş olduğumuz direksiyon, fren ve amortisör yağlarındaki kaçaklar ağır kusur olarak tanımlanır ve hemen müdahale edilmesi istenir. Bunların dışında görülen yağ kaçakları genel olarak hafif kusur olarak tanımlanmıştır.
Direksiyon ve ön düzen muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: direksiyonda son dayama noktası yoksa veya yanlış yerdeyse. direksiyon boşluğu mevcut olup, sabitlemeyle ilgili bir kusur varsa. direksiyon simidinin emniyetli olmaması
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Direksiyon Kutusu Arızalanması
Direksiyon kutusu arızalandığında bir takım boşluklar oluşur. Bu boşluklar özellikle bozuk yollarda direksiyonda hissedilir. Arızanın giderilmesi için direksiyon kutusunun değişimi veya onarımı gerekir.
Direksiyon kutusu arızaları genellikle bakımları düzenli yapılmadığı için arıza vermektedirler. Düzenli bakım yapılmadığı taktirde yağlama işlemleri eksik olur. Bu da direksiyon kutusunun yıpranıp ses yapmasına zemin hazırlar. Yağlama eksikliği aşırı ısıya ve metalin metale sürtmesine de neden olur.
Direksiyonda simidinde oluşan boşluk
Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Direksiyon Arızası Garantiye Girermi? Aracın garanti süresi devam ediyorsa diğer bütün parçalar gibi direksiyonda garanti kapsamına girmekterdir.
Direksiyon kutusu bazı durumlar haricinde elbette tamir edilir. Bu durumlar direksiyon kutusun aldığı darbeler ve kırıklardır. Eğer ki direksiyon kutusu çok hasar görmediyse tamir ettirmeniz maddi açıdan da sizi zora sokmaz.
Direksiyon kutusu değişimi gerektiren arızalar genellikle sürüş esnasında kendini belli eder. En yaygın görülen direksiyon kutusu arızası ise boşluk oluşmasıdır. Direksiyon mafsalı aşınması ya da rot başı boşluğu da sık rastlanan arızalardır. Direksiyon kutusu içindeki dişliler okside olduğunda da arıza oluşur.
Sağa veya sola doğru direksiyonu sonuna kadar çevirdiklerinizde ise tık ses geliyorsa direksiyon boşluğu vardır. İşte o reelinde direksiyon paketi içerisindeki milin sonuna geldiğinizin ifadesidir. Milin sonuna gelmek ise mil üzerinde dönen dişlinin birden diş sonuna çarpmasıdır.
Direksiyon şikayeti olan kullanıcıların problemlerini arıza tespit cihazlarımız ile tespit edip hangi aksamların onarılması gerektiği kararlaştırılır ve ardından revizyonu gerçekleştirilen elektrikli direksiyonların araç üzerinde kalibrasyon ve yazılımlarını gerçekleştirilir.
Direksiyon kutusu en kısa tanımı ile; aracınızın direksiyon simidinden gelen yön değiştirme durumunu / komutunu tekerleklere aktarma görevini üstlenmekte olup direksiyon sisteminin de en önemli parçalarındandır.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Direksiyonun Parçaları Nelerdir? Direksiyonun en temel parçası direksiyon simididir. Bunun dışında direksiyonun diğer parçaları; direksiyon mili, amortisörü, hidrolik pompası, direksiyon mafsalı, avare kol, dişli kutu v.b gibi parçalardan oluşur.
Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Dolayısıyla çeşitli şekillerde başka parçalarla temas halinde olma ihtimali vardır ki bu da çok tehlikelidir. Bunun için mili koruyan direksiyon körüğü kullanılmaktadır. Hem bu şekilde direksiyon miline toz ve diğer istenmeyen parçaların girmesi engellenmiş olur. Çünkü mil çok hassas bir vazifeyle çalışmaktadır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
3Ayna ve cam tertibat muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar: Ön camların onaysız ve uygun olmaması Dikiz aynalarının olmaması Ön cam sileceklerinin olmaması ve çalışmaması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri