Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Zira direksiyon kutusu ya da direksiyon pompasında meydana gelecek yağ kaçağı olması direksiyonu sertleştirecektir. Ayrıca direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde iniltili ve gıcırtılı bir ses duyuyorsanız direksiyonunuz yağsız kalmış ve direksiyon pompanız zorlanmaya başlamış demektir.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Hemen hemen bir çok araba da direksiyon pompası yağ kaçağı sıkılıkla görülen bir arıza biçimidir. Mesela yağ kaçağı aracımızdaki yağ eksikliğinden, bağlantı hortumlarından ya da pompadaki parçaların işlev yitirmesinden kaynaklanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Sert Direksiyon Nasıl Yumuşatılır? Sertleşmiş olan direksiyonları yumuşatmak için hidrolik sistemlerde önce hidrolik sıvısı ve pompa kontrolleri gerçekleştirilir. Hidrolik yağının durumuna bakılır, ardından lastik ve rot ayarları kontrolleri sağlanarak sorunsal belirlenerek müdahalede bulunulur.
Direksiyon arızasına kim bakar? Direksiyon arızasını oto mekanik, motor servisleri, rot balans ön düzen servisleri ve direksiyon servisleri arıları teşhis edebilir. Onarım ise sadece direksiyon servislerinde sağlanabilir.
Bunlardan en bilindiği direksiyon kutusunun suya maruz kalmasıdır. Aracın körüklerden su alması yağ kaçağından farklı bir çok arızaya da sebebiyet verir. Bunun yanında sürtünmeleri önlemek için kullanılan keçe ve contalardan meydana gelen aşınmalar ve aracın hor kullanımı da direksiyon yağ kaçağının sebeplerindendir.
Direksiyon yağı ortalama olarak her 2 yılda bir değiştirilmelidir, ancak üreticinin tavsiyesi için kullanım kılavuzunu mutlaka kontrol edin.
Direksiyon pompanız yağ kaçırıyorsa akan yağ kayışın kopmasına ve bu noktada aracınızın şarj kesmesine sebep olabilir. Bundan dolayı kısa süre içerisinde aracınızın direksiyon sistemiyle ilgili işlemleri yaptırmanız, yolda kalmanızı engelleyecektir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz direksiyon, fren ve amortisör yağlarındaki kaçaklar ağır kusur olarak tanımlanır ve hemen müdahale edilmesi istenir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur. Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır.
Direksiyon kutusu arızaları genellikle bakımları düzenli yapılmadığı için arıza vermektedirler. Düzenli bakım yapılmadığı taktirde yağlama işlemleri eksik olur. Bu da direksiyon kutusunun yıpranıp ses yapmasına zemin hazırlar. Yağlama eksikliği aşırı ısıya ve metalin metale sürtmesine de neden olur.
Direksiyon kutusunda oluşabilecek herhangi bir arıza direksiyonun hâkimiyetini kaybetmenize neden olarak olası kazaların önünü açmaktadır. Aracınız için böylesi önemli bir göreve sahip olan direksiyon sisteminin elbette bu görevleri yerine getirebilmesini sağlayan parçaları bulunmaktadır.
Hidrolik direksiyon kutusu ve hidrolik direksiyon pompası herhangi bir arıza durumunda orijinal parçası tamir edilebilir. Böylece yedek parça aramaktan ve yüksek ücret ödemekten kurtulursunuz. Önerimiz orijinal parçasının tekrar tamir edilmesidir.
Tahrik kayışı kopması halinde hidrolik sistemi çalışmaz. Bu durumda direksiyon kontrolü zorlaşır ve aracın sürüş güvenliği ortadan kalkar.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
Genellikle direksiyon hidrolik yağı deposu, motor bölmesinde bulunur ve üzerinde """"PSF"""" veya """"Power Steering Fluid"""" ibaresi yer alır. Ölçüm çubuğunu kontrol ederek gerekli miktarda yağ ekleyebilirsiniz.
Direksiyon hidroliğinde ise Atf sınıfındaki yağlar kullanılıyor. Şanzıman yağı ise ayrı bir hidrolik yağ. Kendi aracım için debriyaj ve fren yağının 1 litre alınması gerektiği ve yaklaşık 750 ml kullanıldığını yazmışlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri