Eğer yapılan sınavdan 3 kez kaldıysanız ve 4. Sınava giriyorsanız oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü eğer bu sınavda da başarısız olursanız maalesef bu sürece en baştan başlamanız gerekiyor. Sürücü ehliyeti alabilmek için tekrar teorik ve direksiyon eğitimini alarak sınava girme hakkı kazanmalısınız.
4 hak sonunda direksiyon sınavından başarısız olan aday dilekçe vererek +4 hak sahibi olur. Sürücü adayı direksiyon eğitimini ücretini kursa ödeyerek yeniden alır. Direksiyon sınavı +4 hak tamamlama ücreti 3500-4500 TL arasındadır.
Direksiyon sınavından kalanlar 2 saatlik zorunlu direksiyon eğitimine alınır ve buna telafi eğitimi denilir. Telafi eğitiminin ücreti sürücü kursundan sürücü kursuna değişmekle beraber ders başı ortalama 100-150 TL arası, 2 saatlik direksiyon dersinin toplam ücreti ise 200-300 TL arası bir değişiklik gösterebilir.
Direksiyon sınavında 4 kez başarısız olursam dosyam yanar mı? Hayır yanmaz. 14 direksiyon dersi ücretini ödemeniz karşılığında 4 hak daha açılır. Bu 4 hakkınızı da yakmanız durumunda kurstaki kaydınız silinerek, yeniden kursa kayıt olmanız ve teorik sınava tekrardan girmeniz gerekir.
Teorik sınavdan başarılı oldunuz diyelim. Bu durumda 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip olursunuz. Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olursanız kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saatinizi doldurarak 4 defa daha sınava girme hakkı kazanırsınız.
İlgili 39 soru bulundu
Tüm bu bilgiler ışığında tekrar toparlamamız gerekirse, yazılı (teorik) veya direksiyon sınavlarında 4.defa giriş hakkınızı da başarısız tamamlarsanız tekrar baştan sürücü kursuna kayıt yaptırmanız gerekiyor yoksa dosyanız yanıyor.
Ehliyet sınavlarında ilk 4 defa başarısız olabilirsiniz. Sonrasında 4 sınav hakkı daha kazanabilirsiniz. Ehliyet sınavında toplam kaç soru sorulur? Trafik ve Çevre Bilgisi 23 soru, Motor ve Araç Tekniği 9 soru,İlk Yardım Bilgisi 12 soru ve Trafik Adabı 6 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulur.
İlk 4 hakkınız başarısız olup, 45 gün içerisinde de dilekçe ile başvuru yapmazsanız veya 8. kez direksiyon sınavına girip başarısız olursanız dosyanız yanar ve tekrar en baştan ehliyet sınavına yazılmanız gerekir.
Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır ve gaza basmadan kendiliğinden gitmek isteyecektir. O anda gaza biraz basarak aracı hareket ettirebilirsiniz. Bu noktada aracı stop ettirmemek çok önemlidir. Çünkü direksiyon sınavı boyunca yalnızca iki kez aracı stop ettirme hakkınız bulunuyor.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
2020 yılı için teorik (yazılı) sınav ve direksiyon sınavı için 4 er hakkınız vardır. Eğer aşağıda belirtilen özel durumlar dışında sınav olduğu sürece sınava girmezseniz 1 hakkınız kullanılmış sayılır.
2023 Ehliyet Sınavı Ücreti ve Ehliyet Fiyatları
Ehliyet almak için 2023'de ödenmesi gereken ücretler şöyle: Yazılı sınav ücreti: 120 TL. Direksiyon sınavı ücreti: 235 TL. A, A1, A2 ve F Sınıfı İçin Harç Ücreti: 825 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 1.594 TL.
Bu nedenle “2023 ehliyet ücretleri ne kadar?” sorusunu cevaplarken sınav ücreti de göz önünde bulundurulmalıdır. İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur.
Direksiyon sınavı her ay düzenli olarak yapılır. Aday için belirlenen bu tarih genelde adayın elektronik sınava girdikten sonraki 21 gün içerisinde gerçekleşir. Direksiyon sınavı toplamda 5+30 dakika olarak iki ayrı bölümden ve toplamda da 35 dakika sürer.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Bir sürücü adayı direksiyon sınavından kalırsa 2 saatlik bir telafi eğitimi alma zorunluluğu var. Gene ilçe milli eğitim planlamasına göre en yakın tarihte tekrar sınava girebilirsiniz.
- 2 Duba arasına park ederken 4 lüleri yakmak gerekiyor.
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
Elektronik ehliyet sınavını geçemedim ne olacak? Sürücü adayı eğer ki E-Sınavdan geçemezse en erken 2 hafta yani on beş gün sonra yeni bir E-Sınava girebilir. Bunun için yeni bir randevu almak gerekiyor.
Sınava, yanınızda komisyon üyelerinden biri, arka koltuklarda ise M.E.B. dan diğer komisyon üyesiyle birlikte direksiyon öğretmeniniz oturmaktadır .
Eğer sınavdan kalırsanız sınav harcını ve ek ders ücretini vererek sınava girebilirsiniz. Dört sınavda da başarısız olmanız durumunda ise yeniden ehliyet kursuna yazılmanız gerekiyor.
DİREKSİYON SINAVI KAÇ HAFTADA BİR YAPILIR? Direksiyon sınavı her ay düzenli olarak yapılmaktadır. Adaylar için belirlenen bu tarih genelde adayın elektronik sınava girdikten sonraki 21 gün içerisinde gerçekleşiyor olmasıdır. Direksiyon sınavı toplamda 5+30 dakika olarak iki ayrı bölümden ve toplamda da 35 dakika sürer.
Toplam 50 sorudan oluşan ehliyet yazılı sınavının geçiş şartı en az 70 puan alınmasıdır. Değerlendirmeler 100 puan üzerinden yapılır. Adayın en az 70 puan alması için 50 soru arasından en az 35 soruyu doğru yanıtlaması gerekmektedir.
Sürücü adayları kursa yazılmaları durumunda dosyaları üzerinden işlemler yürütülür. Sürücü kursu ehliyet sınavına girme hakkı bulunmayan adayın dosyasını yanmış sayar. Ehliyet dosyası yananlar, ehliyet alabilmek için tekrar sürücü kursuna kaydolur ve yeniden dosya açtırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri