Direkt ilk madde ve malzeme giderleri ise üretilen mamulün bünyesine giren ve hangi mamul veya mamu! grubu için kullanıldıkları izlenebilen ilk madde ve malzemelerdir. giderleri, üçüncüsü de genel üretim giderleridir[1].
İlk madde/malzeme giderlerinin bir alt sınıfı olarak düşünüldüğünde, direkt ilk madde ve malzeme giderleri; hangi mamulle veya işle ilişkilendirilebildiği belirlenebilen veya o mamule, işe doğrudan aktarılabilen giderlerdir. Örneğin; kereste gideri, mobilya mamulü için direkt ilk madde/malzeme gideridir.
710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİD. 710 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 711 DİREKT İLK MADDE ve MALZEME GİDERLERİ YANSITMA HESABI yoluyla 151 YARI MAMULLER - ÜRETİM hesabına aktarılır.
Üretimde kullanılan ya da tüketilen tüm ilk madde ve malzemelerin parasal tutarına, ilk madde ve malzeme maliyetleri denir.
150- İlk Madde ve Malzeme (üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır.)
İlgili 17 soru bulundu
71 Direkt İlk Madde Ve Malzeme Giderleri Bu grupta yer alan hesaplar, üretilen mamu lün bünyesine ana madde olarak katılan ve han gi mamulden ne kadar tüketildiği, ekonomik ba kımdan ayrı olarak izlenebilen ilk madde ve mal zemelerle ilgili gider, yansıtma ve fark hesapları nı kapsar.
Direkt İlk Madde ve Malzeme: Üretilen mamullerle doğrudan bağlantısı kurulabilen ilk madde ve malzemedir. Endirekt İlk Madde ve Malzeme: Bir mamulle doğrudan bağlantısı kurulamayan veya hesaplanmalarındaki teknik güçlükler sebebiyle (önemlilik kavramı gereğince) endirekt olarak kabul edilen ilk madde ve malzemedir.
Direkt Malzemeye Dayalı Maliyetleme (Throughput Costing) ile mamul maliyetinin içerisinde sadece direkt ilk madde ve malzeme için yapılan birim düzeydeki harcamaları dikkate alınır. Gerçekleşen diğer maliyetlerin hepsi, giderlerin oluştuğu dönemin, dönem giderleri içerisinde izlenir.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
Direkt hammadde ve malzeme maliyeti, işletmelerin üretim faaliyetlerini sürdürebilmesinde kullandığı ve tükettiği her türlü hammadde ve malzemelerin parasal tutarıdır (Ertaş, 1998: 7).
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
710.
Üretimde kullanılmayan ve satılan ilk madde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez. İşleyişi: Dönem içinde üretimde kullanılmak üzere ana ve yardımcı üretim yerlerinde ambardan çekilen direkt maddeler bu hesabın borcuna, "150- İlkmadde ve Malzeme Hesabı"nın alacağına kay dedilir.
730- Genel Üretim Giderleri: Üretimle ilgili ancak doğrudan yansıtılması mümkün olmayan, amortisman, kira, işletme malzemesi, yardımcı madde ve malzemeler, endirekt işçilikler, elektrik, su gibi giderlerin izlendiği hesaplardır. Bu giderlerin tamamının mamul maliyetlerine aktarılması zorunludur.
İlk madde ve malzemeler üretilen mamullerin esas yapısını oluşturan, henüz üretime tabi tutulmamış maddelerdir. İlk madde ve malzemeler, direkt giderlerdir. Ham madde ve ilk madde ve malzeme birbirinin yerine kullanılabilen iki kavramdır. Ham madde doğadan elde edilen maddelerdir.
711 Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri Yansıtma Hesabının İşleyişi: 151 Yarı Mamüller Hesabının karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonlarında 710 Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
Geleneksel maliyet muhasebesinde mamul/hizmet maliyetleri direkt ilk madde- malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşmaktadır.
Maliyet muhasebesinde, direkt maliyetler doğrudan bir referans nesneye (çoğunlukla maliyet birimi genellikle pazarlanabilir bir ürün veya hizmet) atfedilebilen maliyetleri ifade eder.
Ürünlere Yüklenmesine Göre: Ortaya çıkan bir üretim gideri, üretilen mamullerin doğrudan doğruya yüklenebiliyorsa, herhangi bir kriter ya da ölçüye ihtiyaç duyulmadan hangi mamul için ne kadar olduğu kolaylıkla belirlenebiliyorsa o gider, mamul için “direkt gider” niteliğindedir.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
b. Direkt maliyet yöntemi:
Ürünün maliyetine sadece direkt ilk madde ve direkt işçilik giderleri dahil edilmektedir. Genel üretim giderleri ise dönem gideri olarak kabul edilerek, dönemin gelir tablosunda yer almaktadır.
720- Direkt İşçilik Giderleri Hs. . 721- Direkt İşçilik Giderleri Yns.Hs. İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik dışında kalan giderlerle ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarından oluşur.
Direkt işçilik giderleri; üretim bölümlerinde çalışan ve fiilen üretimi gerçekleştiren ve üretilen mamullere doğrudan yüklenebilen giderlerdir. Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
150 Hesap İşleyişi
İlk madde ve malzemeler satın alındıkları ya da üretildikleri maliyet bedelleri ile bu hesabın borcuna kaydedilir. Üretime verildiğinde, tüketildiğinde, satıldığında veya devredildiğinde ise hesabın alacağına kaydedilir.
Birincil maliyetler, kaynak havuzu içinde üretilen maliyetlerdir. İkincil maliyetler, kaynak havuzunu destekleyen diğer kaynak havuzlarından aktarılan maliyetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri