Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.
MTA Diri Fay Haritası'ndan fayların son durumuna bakılabiliyor. Haritadaki kırmızı renkli çizgiler fayları oluştururken, gri renkli alanlar depreme dayanıksız olduğu bilinen dolgular ve alüvyon arazileri gösteriyor.
Mta'nın son diri fay haritasında kırmızı kısımların deprem üretme riski en yüksek ve genç fay olan halosen faylarını ifade ettiğini görüyoruz. Sarı renkli çizgiler ise, büyük depremler sonucu oluşan yüzey kırıklarını ifade etmekte.
Kırmızı çizgiler diri fayları, mor alanlar kaya türü zeminleri noktalı sarı ve gri alanlar eski ve yeni alüvyonları göstermektedir.
Renkler ne ifade ediyor? Haritanın sağ üst köşesindeki görselde, jeolojik kısaltmalara ilişkin açıklamalar bulunuyor. Haritanın sağ üst köşesinde açıklanan renklerden soldaki ilk sütunda sarı renkli alanlar yumuşak kayaları, gri renkler ise en zayıf zeminleri temsil ediyor.
İlgili 21 soru bulundu
Harita üzerinde daire yarıçapları büyüklüklere, renkler ise derinliklere karşılık gelmektedir. Harita üzerideki büyüklükler her bir deprem için hesaplanan en büyük değere (xM) karşılık gelmektedir.
SARI İKAZ. Hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, diri fayın her zaman deprem üretebileceğini belirterek, "Türkiye'de ana fay hatlarının dışında MTA'nın da belirlemiş olduğu yaklaşık 500'e yakın diri fay var. Bu her zaman yapısına göre 6-7 büyüklüğünde deprem üretir." dedi.
Siyah kalın çizgiler: Olası Kuvaterner fayı veya çizgisellikleri, Kuvaterner aktivitesi kuşkulu fay veya güncel topoğrafyada belirgin çizgisellikleri ifade etmektedir.
Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır. Diri Fay: Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir.
Haritadaki bir başka değişiklik de İç Anadolu Bölgesi'nde. 22 yıl önceki haritada koyu kırmızı ile gösterilen Kırşehir, Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renk ile işaretlendi.
Turuncu, havayla ilgili "tehlikeli durum"larda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla gerçekleşmiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Çok tedbirli olunması, güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin takip edilmesi gerekiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
1- https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet bilgilerinizle giriş yapın. 2- Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açılacak. 3- Sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama Linki”ne tıklayarak adres seçiniz. 4- İl, ilçe ve mahalle bilgilerinizi giriniz.
Harita üzerinde toplam 485 diri fay hattı belirtildi. Haritada aralarında Aydın, Bursa, Düzce, Hatay, Kocaeli, Manisa ve Sakarya'nın da olduğu 45 il diri fayların geçtiği alan üzerinde bulunuyor.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar.
Faylar, atım yönlerine göre Eğim Atımlı Normal Faylar, Ters Faylar, Bindirmeler ve Doğrultu Atımlı Faylar olarak sınıflandırılırlar.
Depremler, yer kabuğunun en üst katmanında bulunan tabakada yer alan ve fay hattı adı verilen kırıkların hareket etmesi ile meydana gelir. Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur.
Kuzey Anadolu Fay hattına benzeyen San Andreas Fay Hattı ise dünyanın en tehlikeli fayı olarak biliniyor.
Kadıoğlu'na göre 3 ana fay hattından en kompleksi ve en fazla enerji toplayabileni Doğu Anadolu Fayı… Onu daha sonra Kuzey Anadolu Fayı takip ediyor. “Bunlar tehlikeli faylardır ve çok sayıda kolları vardır. Enerjileri, sürtünme hareketleri levhanın derinliği kadar yani iki kıtanın derinliği kadardır.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, "Diri fay her zaman deprem üretebilecek ve tedbir almadığımızda yıkıcı sonuçları olabilecek fay demektir. 'Diri faydan kaçalım' derken ancak belirli bir bantta kaçabilirsiniz." dedi.
Battaniye ya da örtüler vücut sıcaklığını birden artırarak beyne şok gitmesine neden olabilir. Bu yüzden sağlık uzmanları enkaz altında kalanlara sarı alüminyum örtüsü örterek öncelikle vücudun ısı dengesini kendi kendine dengelemesini sağlar. Vücut ısıyı otomatik dengeledikçe kan akışı normalleşir.
Bulut: Depremden bir ile 12 saat önce görülebilen çizgiler halinde dizilmiş bulutlar. Gökyüzü: Kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor.
Acil Tıp Uzmanı Sarper Yılmaz, alüminyum örtülerin vücudun sıcaklığını sabit tutmak için kullanıldığını ifade etti. İzmir'de yaşanan yıkıcı depremde şu ana kadar 107 kişi enkaz altından kurtarıldı. Bu kişiler enkazdan sarı renkli bir alüminyum örtüye sarılarak çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri