Zaten yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkilidir. Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğunu gördüyseniz tencerenin kapağını kapatarak bekletin. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır...
Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin.
Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın. Ocağı en kısık ateşe alarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin.
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Düşünülenin aksine, pirinci yüksek ateşte pişirmek süreci hızlandırmaz. Yüksek ısı, suyu olması gerekenden daha hızlı buharlaştıracağı için pirinciniz ya yanacak ya da diri kalacaktır. Pirinci pişirmenin en iyi yöntemi, suyu kaynattıktan sonra ekleyerek kısık ateşte pişirmektir.
İlgili 25 soru bulundu
Pişirme esnasında karıştırırsanız nişasta açığa çıkar ve pirincin sertleşmesine neden olur. Kavurma tekniğinde iyi pişmiş bir pirinç için bütün suyunu çekmelidir. Suyunu çekmiş ve halen sertse sıcak su eklenmeli, önce orta yükseklikte ateşte sonra kısık ateşte yumuşaması sağlanmalıdır.
Pilavınızı orta ateşte ısıyı yükseltip, düşürmeden ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin. Bu aşamada açıp karıştırırsanız ya da sık sık kapağını kaldırarak kıvamını kontrol etmeye çalışırsanız nişastasını ortaya çıkarıp lapa olmasına neden olabilirsiniz. Pilavınızı bırakın, ağır ağır pişip suyunu içine çeksin.
Oda sıcaklığında bıraktığımız pilav vb. yiyeceklerde bulunan bu sporlar, uygun koşullar sağlandığı taktirde bakterilere dönüşebilirler. Bakterilerin yiyecekte çoğalması, tüketildiği taktirde tüketicide mide bulantısı, kusma gibi semptomlara sebep olacak toksinler ortaya çıkartabilir.
İlk iş pirincin dikkatli bir şekilde içindeki taş gibi yabancı maddelerden ayıklanmasıdır. Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Oda sıcaklığında bir saatten fazla bekleyen pilav bacillus cereus adlı bakteri üretmeye başlar bu nedenle oda sıcaklığında uzun süre bekletilen pilavın tekrar ısıtılması çeşitli sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Tüm yiyecekler; çiğ veya pişmiş olsun bekledikçe besin değerini kaybeder.
Şurada Paylaş! Tencrede su kalmamış ancak pirinçler birbirine yapışmışsa soğuk suyla durulamayı deneyin. Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin.
Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin. Tenceredeki fazla sudan kurtulamıyorsanız ya da pirincin çok su çektiğini düşünüyorsanız fırını 180 dereceye ayarlayın.
Yani pirinç pilavı hangi tencerede yapılır, sorusuna cevap arayanlardansanız yanıtı granit tencerelerde bulabilirsiniz. Bu tencereler, yapışmaz kaplaması sayesinde tahılların yapışmasını önler ve pişirme sürecini kolaylaştırır.
Kullanmanız gereken malzemeler 2 su bardağı pirinç, 4 su bardağı su, 2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz. Pirinci bir süzgeçte yıkayın ve süzgeçte 20-30 dakika kadar bekletin. Bu işlem, pirincin fazla nişastasının gitmesine ve pilavın taneli olmasına yardımcı olur.
İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
7. Pilavın suyunu çektikten sonra, tencerenin kapağını açmadan 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. 8. Pilavın üstüne kağıt havlu veya temiz bir bez kapatın ve tencerenin kapağını kapatın. Bu, pilavın buharının kağıt havlu veya bez tarafından emilmesini sağlar ve daha tane tane bir pilav elde etmenizi sağlar.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
2- Pirinç Tekrar ısıtılmış pirinç yemeği gıda zehirlenmesine neden olabilir, ancak sorun yeniden ısıtmak değil, pirincin önceden nasıl saklandığıyla ilgilidir. Pişmemiş pirinç, Bacillus cereus bakterisinin sporlarını içerebilir, bu da gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Pilavın dayanıklılığı bulunduğu ortam koşullarına bağlıdır. Şayet pilav buzdolabında saklanacaksa 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. 6 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Dışarıda ise 1 günden sonra pilavınızın tüketilmesini tavsiye etmeyiz.
Pilavı tencerede ısıtacaksanız ocağın altını kısık ateşte açın ve pilavın üzerine ya da dibine bir miktar su ekleyin. Isıtacağınız pilavın miktarına göre değişse de suyun 2-3 kaşığı geçmemesi gerekiyor, aksi halde pilavınız lapalaşabilir, yağ ve tuz dengesi bozulacağından tadı yavanlaşabilir.
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
Pirinç pilavı tarifinde az miktarda şeker bulunabilir. Bunun nedeni, pirinç pilavına lezzet katmaktır. Bununla beraber, pirincin beyazlığını kaybetmemesi için, pilava şeker atılır.
pirinç güzel bir kavurulduktan sonra bir tutam tuz ilave edilip, kaynar su boşaltılır. kısık ateşte suyu çekene kadar bekletilir. pişen pilav 10-15 dk demlenmeye bırakılır. afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri