Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
İlgili 45 soru bulundu
Tuz etin sert olmasına sebep olur.
Eti terbiyeledikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirirseniz, daha yumuşak ve lezzetli olur. Etin yumuşak olması için yoğurt suyunu da deneyebilirsiniz. Yoğurt suyu asitli olduğu için terbiye edilen et daha yumuşak olur.
Kontrfile, antrikot veya bonfile eti 1-2cm eninde biftek şeklinde kesin. Etin her iki tarafına da tuz, karabiber sürerek bir kaba alın. Üzerine baharatları, zeytinyağını ve sarımsağı ekleyerek streç filmle üzerini sıkıca kapatın. En az 3 saat (ideal süre 8-10 saat) buzdolabında bekletip marine olmasını sağlayın.
Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Eti yumuşak pişirmek için üzerinde bir veya iki damla elma ya da üzüm sirkesi ya da limon suyu gezdirebilirsiniz. Dolaptan çıkarılan et, yaklaşık 10 dakika oda sıcaklığında bekletilmeli. Bu şekilde etin gevşemesini sağlarsınız. Bekletilen etin üzerine zeytinyağı sürün ve yağı iyice yedirin.
Zeytinyağı ile Et Marine Etmek için: Etlerinizi bir kaba yatırarak üzerine zeytinyağı dökün. Daha sonra limon, kekik, karabiber, kimyon ilave edin. Etiniz marinede ne kadar uzun kalırsa pişerken de o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır.
Kuzu etlerini pişirmeden önce, dilerseniz 1 saat sodada bekletebilir ve etlerinizi yumuşatabilirsiniz.
Püf noktaları Kuzu kavurma yapımında kullanacağınız tencereyi etleri koymadan önce iyice ısıtmalısınız. Kuzu eti pişerken suyunu salan bir et çeşidi olduğu için ilave su eklemeniz genellikle gerekmez. Kuzu kavurmayı pişirirken suyu çok azalırsa, azar azar ılık su ilavesi yapabilirsiniz.
Uzun boyuttaki eti iki parmak genişliğinde kesiyoruz. Terbiye için pulbiber, karabiber, tozbiber, isot, kekik, tuz ve zeytinyağı ile harmanlayıp vaktiniz varsa bekletip, ızgara tavasında 15 dakika çevirip, suyunu kaybettirmeden pişiriyoruz. Afiyet olsun.
En sağlıklı et tüketimi kesimden sonra 24 saat beklemek olsa da beklemek istemeyenler için eti karbonat ile ovma veya bir bardak maden suyunda 1-2 saat bekletmek de yumuşamasına (dinlenmesi kadar olmasa da) katkı sağlıyor.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Kuzu eti yumuşak olduğundan severek yiyorlar. Yapılışı itibariyle oldukça pratik bir yemek olan Kuzu İncik Haşlamayı zamanınız kısıtlı ise düdüklü tencerede pişirmeniz akıllıca olacaktır. Düdüklü tencerede 20 dakikada pişen kuzu incikler, normal tencerede 1 saatte ancak pişiyor çünkü.
Et kavurmanın yumuşak olması için tuzun en son atılması gerekir. Aksi halde sertleşmeye müsait olan et, eğer pişme esnasında tuz atılırsa daha da sert bir dokuya ulaşır. Bu nedenle, et kavurmayı piştikten sonra, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Pirzolanın yumuşak olması için ne yapılır sorusunun cevabını verelim. Dışarıda yediğimiz pamuk gibi yumuşacık pirzola etlerinin sırrı özel marinasyon sosunda gizli. Pirzola etinizi marine ettiğinizde yani pirzola terbiyesi yaptığınızda etiniz yumuşacık olacak.
Üzerlerine tuz serpin, Yağlı kağıdı etler hava almayacak şekilde katlayın ve bir fırın kabına alın, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında bir saat pişirin, Kağıdı açıp tekrar fırına verin ve 15 dk. daha pişirin.
ET NASIL TERBİYE EDİLİR? Kırmızı etin terbiyesi için genellikle zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve bazı baharatlar kullanır. Çünkü bunlar çok güçlü asitlerdir ve Özgür Şef'in deyimiyle etin lezzetini alan, çiğnedikçe ağızda büyümesine neden olan sinirlerin canına okur!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri