Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Böreğin üzerine örtün. İlk harı gecene kadar yani bez kuruyana kadar bekleyin. Nemlenen börek daha yumuşak olacaktır.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Ardından tepsinin üzerine bu bezi örtün. Böylelikle böreğinizin yapısı bozulmayacaktır. Böreğiniz ne sönecek ne de kuruyacaktır.
ÇITIR BÖREKLER İÇİN
Böreğinizi fırına koymadan önce buzdolabında bir süre boyunca bekletebilirsiniz. Bu yöntem böreğinizin çok daha çıtır olmasını sağlayacaktır.
Önceden ısıtılmış fırında ısıtarak tüketebilirsiniz. Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp servisten 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır. Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün.
İlgili 15 soru bulundu
Pişmiş böreği buzluktan çıkardıktan sonra buzlarının tamamen çözülmesini bekleyip doğrudan yiyebileceğiniz gibi fırın, tava ya da mikrodalgada ısıtarak da afiyetle yiyebilirsiniz.
Üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün börekleri dolaptan çıkartın ve saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Üzerine tarih etiketi yapıştırın ve hava almayacak şekilde kapatın. Hazırladığınız börekleri buzluğa yerleştirin.
Sirkeli sosu sayesinde çıtır çıtır bir börek yapacağınız, fazla fazla yaparak dondurucuda saklayabileceğiniz bu nefis tarifi sizlerde mutlaka denemelisiniz. Dilerseniz patatesli, kıymalı, ıspanaklı gibi farklı iç harçlarıyla da hazırlayabileceğiniz sirkeli çıtır böreği eminiz ki sizler de çok seveceksiniz.
3 - Yumuşacık Börekler İçin : Süt. 4 - Kızarmış Börekler İçin : Yumurta. 5 - Nar Gibi Kızarmış Börekler İçin : Yoğurt.
Ayrı bir kapta 3 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı sirke ve yarım su bardağı sıvı yağ tel çırpıcı ile çırpılır. Daha sonra Yufka düz bir zemine serilir. Üzerine sostan 3-4 kaşık gezdirilip fırça ile her yerine sos sürülür ve ayrıca 3-4 kaşık süt gezdirilir.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Böreklerin kızarması için üzerine yumurta sürülür. Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
-- Bu harçlar dışında, böreğinizi fırına vermeden önce üzerine yumurta ve yarım bardak kadar sade sodayı karıştırıp sürmek de böreğinizin gevrekleşmesine yardımcı olacaktır. -- Böreğinizi sardıktan sonra buzdolabında bekletip buzu çözülmeden pişirmek de böreğinizin çıtır çıtır olmasını sağlar.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
Bu tür tarifler için en iyi alternatif aquafaba ve soya lesitini oluyor. Yumurta akı için üç yemek kaşığı (45 gram) aquafaba, yumurta sarısı içinse bir yemek kaşığı (14 gram) soya lesitini kullanabilirsiniz.
Sosu için:
1şişemaden suyu. 1/2su bardağısüt.
Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz. Ardından güzelce çırpıp yufkalarınızın her katına döküp yayın.
Tarifte üzüm veya elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Bir fırça yardımıyla üzerlerine bolca yumurta sarısı sürelim. Son olarak böreklerimizin üzerine susam veya çörek otu serpelim. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında böreklerimizi yaklaşık 35 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim. Eğer börekleri dondurucudan çıkarmışsanız pişme süresi biraz daha uzayacaktır.
Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır. Sıvı yağ - süt karışımı da mükemmel bir lezzet ve çıtırlık için tercih edebileceğiniz malzemelerden.
Hamura sirke ilave edin sonra da klasik börek adımlarını uygulayın. Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Pişmemiş börek için en uygun saklama yeri buzdolabıdır. Öncelikle tepsiye dizdiğimiz çiğ börekleri hava almayacak şekilde kapatarak 1 gün kadar buzdolabında bekletmemiz gerekir. Ertesi gün buzluktan çıkarılan bu börekler saklama kabına ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek buzluğa atılır.
Dilerseniz böreğinizi hazırlayıp üzerini hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabına kaldırın sabah pişirip sıcak sıcak afiyetle tüketebilirsiniz..
Böreği Eğer çok fazla pişirirseniz yanar, az şekilde pişirirseniz de çiğ kalır. Bu nedenle böreğin pişme süresini ve derecesini çok iyi ayarlamak gerekir. Böreği fırında pişirmek istiyorsanız, yaklaşık 20 ile 40 dakika arasında bir süre belirlememiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri