Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dirsek çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Ömür çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Dirsek Çürütmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Bir insanın eğitim hayatı boyunca çok uzun yıllar emek vermesi dirsek çürütmek üzerinden anlatılır. Aynı zamanda bir kişinin yaptığı meslek açısından işini yıllarca emekle yürütmesi ve devam ettirmesi de yine dirsek çürütmek deyimi ile anlatılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
“Bir kimseye zarar vermek için fırsat kollamak, hınç duymak; öc almak için fırsat beklemek” (Yurtbaşı, 2013: 62).
İlgili 38 soru bulundu
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Deyim. [1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Bir kişinin kazancını her yoldan bulması, geçimini sağlamak için çok becerikli olup her yolu denemesi ekmeğini taştan çıkarmak deyiminin anlamıdır.
[1] Daha önce iş birliği yaptığı birini kendinden uzaklaştırmak, geri çevirmek.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
- Deyimler en az iki kelimeden oluşur. - Cümle grubu ya da sözcük şeklinde de bulunabilir. Atasözleri uzun gözlem ve deneyimler sonucu oluşmuş bilgi ve öğüt veren kalıplaşmış sözcüklere verilen isimdir.
Cana yakın deyimi günlük hayat içerisinde sıklıkla kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkar.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Temel kişilik özelliklerini anlatmak için birçok deyim kullanılmaktadır. Bu deyimlerin arasında yer alan cana yakın, insanlarla kolay iletişim kuran, doğal davranan ve samimi anlamına gelir. Soğuk ve mesafeli sözcükleri cana yakın ile zıt anlamlıdır.
Deyim. [1] Gizlice hızla kaçmak, sıvışmak. [2] Uzak bir yolu yaya gitmeye hazırlanmak.
Armut piş ağzıma düş deyimi, emek harcamadan bazı işlerin hemen olmasının ve hazır bir şekilde önlerine gelmesini isteyen insanlar için kullanılır.
Devede kulak kıyas yapılan iki farklı şeyin arasında çok fazla fark olduğunda kullanılan bir deyimdir. Başka bir anlamı ise bütünde en önemsiz parça anlamında da kullanılmaktadır. Devede kulak deyimi bir parçada en önemsiz kısım olarak anlatılabilir.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Hafife almak deyimi kişi veya olayları ciddiye almamak anlamında kullanılmaktadır.
Gözden kaybolmak, görülmez olmak olarak bilinen bir deyimdir. Gözden kaybolmak aynı zamanda ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak anlamlarına gelmektedir. Kişinin ortada olmaması ve nereye gittiğinin belli olmaması durumlarında gözden kaybolmak deyiminin kullanıldığı söylenebilir.
Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Sabrı taşmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri