21. Diş dolgusu abdest bozarmı abdeste mani olur mu? Diş dolgusu sırasında kanama veya muhtemelen anestezi enjeksiyonu yapılacağı için abdestin bozulmasına yol açacaktır.
Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz. Ancak çıkarılıp takılabilen/sabit olmayan dişlerin gusül abdesti esnasında ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.
Bununla beraber cünüpken veya adet halinde iken diş dolgusu yaptırmak caizdir ve helaldir. Temizken dolgu yaptırılmasını tavsiye ederiz. Ancak cünüp iken dolgu yaptırmak dolguya zarar vermez.
İğne yapıldığında eğer damardan yapılır ise ve kan dışarı çıkarsa abdest bozulur. Çünkü iğnenin girdiği delikten kan dışarı çıkar ve bu da abdestin bozulmasına neden olur. Kanın tekrar içeriye iade edilmesi de bu hükmü değiştirmez. Kas ya da deri altına iğne vurulduğunda kan çıkmaz ise abdest bozulmaz.
Kadınlar regl dönemlerinde diş beyazlatma, gülüş tasarımı, beyaz kompozit gibi pek çok tedavi yaptırabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar.
- Diş çektirdikten sonra doktor belli bir süre tükürmeyin diyor. Ağız yıkamadan abdest alınsa olur mu? Değerli kardeşimiz, Evet, abdest alırken ağzınızı yıkmasanız abdestiniz olur.
Diş eti kanaması abdesti bozar mı? Hanefîler'e göre bedendeki bir yaradan çıkıp yaranın dışına akan kan abdesti bozar. Diş etinden çıkan kan ise karıştığı tükürüğün yarısı veya daha fazlası kadar olduğunda abdesti bozar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
Diş fırçalamak abdesti bozmaz. Fakat kimi durumlarda diş fırçalama esnasında diş eti kanaması olabilir.
Spiral kullanan kadınların da ''spiralli gusül'' konusunda pek çok soru sorduğu belirlendi. Kurul, spiral kullanmanın gusülü gerektirmediği gibi, gusül yapmaya da engel olmadığını açıkladı.
Evet. Sual: Hanefi mezhebinde olan bir kişinin, dolgu yaptırmasının hemen ardından, (Maliki mezhebini taklit ederek) gusül abdesti almasına gerek var mıdır? Cünüp olana kadar lüzum yoktur. Ancak hemen taklit etmesinde de mahzur olmaz.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
Değerli kardeşimiz, Şu veya bu mezhebe göre diye bir niyet gereksizdir. Hanefi mezhebine göre de dolgu ve kaplama abdeste ve gusle mani değildir. "Niyet ettim abdest almaya." deyip abdestinizi alırsınız.
dişlerin aralıklarındaki katılaşmış kalıntılar da çıkarılıp temizlenmedikçe gusül olmaz denilmişse de Ebu'l Leys'in fetvalarına göre durum bunun aksidir. Yani diş aralarındaki katılaşmış kalıntılar guslün sıhhatine zarar vermez.
Dolgu işleminden sonra, hiçbir şeyin yenilmemesi ve içilmemesinin önerilmesinin esas nedeni, yeni yapılan dolgunun hassasiyetinden ziyade ağızda oluşan uyuşukluk ve bu uyuşukluk (hissizlik) ile yemek yerken dişler ile ağıza zarar verebilme ihtimalidir. Yoksa yeni yapılan dolgu yemeye ve içmeye engel değildir.
Diş etinden çıkan kanı yutmak caiz midir; abdesti bozar mı, oruçlu ise kaza veya kefaret gerektirir mi? Değerli kardeşimiz, Ağızda biriktiği fark edilen kanı yutmayıp tükürmek gerekir. Ancak elde olmayan sebeplerle yutulmasında bir sakınca yoktur.
Böylece Diyanet bu konuya açıklık getirmiştir. Diyanete göre sigara içmenin abdeste bir zararı yoktur. Yani sigara içmek abdesti bozmamaktadır.
Soru: Kolonya, Parfüm, Rollon Kullanmak Abdesti Bozar mı? el Cevab: Abdesti bozmaz. Ama namaz içlerindeki necaset miktarına göre namaza mani olma çokluğuna ulaşan miktarda bedene ya da elbiseye sürülürse namaz bu sebeple sahih olmaz.
Bunun sebebi, ağız ve burnun, yıkanması farz olan yüzden olup olmadığı konusundaki ihtilaftır. Hanefî, Şâfiî ve Mâlikîlerin içerisinde bulunduğu cumhura göre, ağza ve burna su vermek abdestin sünnetlerindendir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/16; Nevevî, el-Mecmû', 1/465; Hattâb, Mevâhib, 1/245).
Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir? Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Bu itibarla, lokal anestezi, orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur.
Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi? Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri