Diş doktoru bölgedeki iltihabı uzaklaştırır ve apseye neden olan durumu tedavi eder. Bu tedaviler arasında apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş eti tedavisi yer almaktadır. İşlemler lokal anestezi ile yapılır ve kişi ağrı duymaz. Diş apsesinin boşaltılması: Diş apsesi küçük bir kesi ile boşaltılır.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
Apseyi patlatmak veya delmek için kesinlikle müdahale edilmemelidir. Uzman bir diş hekimi müdahale etmelidir. Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir.
Çoğu vakada diş apsesi antibiyotik ile tam olarak tedavi edilmez. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür. Bazı apse vakalarında antibiyotik tam iyileşme ile sonuçlansa da apse drenajı aslında kanal tedavisi ve cerrahi operasyonlarla mümkündür.
İnsizyon ve drenaj: Apsede küçük bir kesi yapılacak irin boşaltılır. İrinin boşaltılması ve şişliğin inmesi sonrasında apseli bölge temizlenir. Apse boşaltıldıktan sonra kök kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Anal apsenin tamamen boşaltılmazsa çok ciddi sonuçları olur. Öncelikle bu alan artık cilde doğru açılmaya başlar. Dolayısıyla cilt iltihabı süreci başlar ve anal apsenin alanı gittikçe genişler. Bu da zaman içerisinde bağırsak içi ve cildin arasında bir tünel oluşmasına sebep olur.
Öncelikle biriken irinin dışarı atılması için apse bölgesi kesilerek apse boşaltılır ve tuzlu su ile temizlenir. Daha sonra gerekiyorsa diş köküne kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda apseli diş çekilir. Gerektiği durumlarda antibiyotik ile tedavi süreci desteklenir.
Diş doktoru bölgedeki iltihabı uzaklaştırır ve apseye neden olan durumu tedavi eder. Bu tedaviler arasında apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş eti tedavisi yer almaktadır. İşlemler lokal anestezi ile yapılır ve kişi ağrı duymaz.
Apsenin, vücutta oluştuğu yere, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte apse drenajı yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisi başlanır. Sonrasında takiplerle yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde düzelir.
Diş etinde oluşan bu apsenin azalması ve şişkinliğin inmesi için gün içerisinde sık sık soğuk kompleks yapılması önerilmektedir. Aynı zamanda tuzlu su ve sirkeli su ile ağzı çalkalamak ve gargara yapmakta bu bölgede oluşan apsesinin azalmasını sağlayacaktır.
Diş apsesinin veya iltihabının kendiliğinden patlaması durumunda ağıza bir sıvı gelmesi ve ağızda kötü bir tat oluşması gibi sorunlar meydana gelebilir. Dişte ve diş etinde meydana gelen enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş apsesinin patlaması da mümkün olabilmektedir.
Anal apseler kendiliğinden geçmezler. Apseler eğer hekime müracaat edinmemiş ise kendiliğinden perfore (delinme-boşalma) olarak boşalırlar.
Apse patlarsa ağzınızın içindeki çirkin tat veren akıntıdan bunu anlarsınız. Apse patlarsa ağrı azalabilir ancak enfeksiyondan kurtulmak, dişi kurtarmak ve komplikasyonların önüne geçmek için bir diş hekimi tarafından tedavi edilmeniz gerekir. Apse patlamazsa enfeksiyon vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.
Doktor dişi çekmeye karar verdiyse bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır. Akut olmayan iltihaplı diş çekimi oldukça kolaydır. Ancak akut iltihap varlığında diş çekimi hem uğraştırıcı hem de tehlikelidir.
İltihaplı diş fırçalanmaz diye bir genel kanı olsa da bu doğru değildir. Aksine iltihaplı dişin bakımına daha da dikkat etmek gerekir. Dişin ve dilin fırçalanması ağızda bulunan enfeksiyonun büyük oranda azalmasına yardımcı olur. Dişlerin fırçalanmasına ek olarak düzenli gargara kullanımı da önerilmektedir.
İltihaplı apseli bir dişin çekilememesindeki asıl problem, dişin kolay uyuşmayacak olması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Hekim dişe dokunamaz bile. Apseli bir dişin anestezi çok ağrılı olur. O yüzden öncelikle apseye sebep olan diş çürüğü, diş çekilecek olsa bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır.
Diş apsesinin genel sağlığınızı etkileyip etkilemeyeceğini soruyorsanız, cevabımız çok kısa ve net: Evet, iş apsesi sağlığınız için tehlike arz eder. Apseler tedavi edilmezlerse burada üreyen zararlı mikroorganizmalar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve çeşitli sorunlara sebep olabilir.
Apseli diş çekilir mi, diye sorarsanız, ne yazık ki apseli diş çekilmemektedir. Bunun nedeni iltihabın yayılmasından endişe edilmesidir. Diş apseliyse, öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Antibiyotik tedavisinin ardından dişin iltihabı tedavi edilir ve ardından çekme işlemi gerçekleşir.
Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Diş iltihabına iyi gelen çaylar arasında papatya en önemli sıradadır. İltihap kurutucu özelliği olan papatya çayını diş iltihabı için demleyip içebilirsiniz. Çayın ılık içilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca çay olarak içmek yerine gargara olarak ağzınızda bekleterek de iltihap için papatya çayını kullanabilirsiniz.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Akut enfeksiyon un antibiyotikler le kontrolü, Fistüle olmaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi ve dren uygulanması, Enfeksiyon kaynağı olan diş in çekimi veya Endodontik tedavi (Kanal tedavisi) ile iltihap kaynağının tamamen kurutulması.
Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
Apse oluşumunun ilk belirtisi, dokunulduğunda ağrıyan, sert, kırmızı bir bölgedir. Apse konumlanmaya ve irin oluşmaya başlayınca, bu kırmızı alanın sınırları belirginleşir ve merkez noktası yumuşamaya başlara. Genellikle irin, direnci en az olan bölgeye doğru ilerler, bir çıkıntılı nokta oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri