Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
Öncelikle biriken irinin dışarı atılması için apse bölgesi kesilerek apse boşaltılır ve tuzlu su ile temizlenir. Daha sonra gerekiyorsa diş köküne kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda apseli diş çekilir. Gerektiği durumlarda antibiyotik ile tedavi süreci desteklenir.
Diş apsesi kendiliğinden kaybolan bir durum değildir. Bu nedenle belirti olması halinde en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir. Diş apsesi tedavi edilmediği takdirde kötüleşerek enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasına ve hayatı tehdit eden komplikasyonların oluşmasına neden olabilir.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır.
Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Diş etinde oluşan bu apsenin azalması ve şişkinliğin inmesi için gün içerisinde sık sık soğuk kompleks yapılması önerilmektedir. Aynı zamanda tuzlu su ve sirkeli su ile ağzı çalkalamak ve gargara yapmakta bu bölgede oluşan apsesinin azalmasını sağlayacaktır.
Diş apsesinin sebebiyet verdiği şişkinlik antibiyotikle geçer. Antibiyotikle iltihap kurutulur. Bu tedaviden sonra diş kökü temizlenir. Dişin durumuna göre tedavi uygulanır.
Apse nasıl boşaltılır? Apse, gözle görülebilir ve ulaşılabilir bir yerde ise genellikle ameliyathane ortamı gerektirmeyen poliklinik şartlarında apse alanı temizliği yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanarak küçük bir kesi yapılır ve apse boşaltılır. Boşaltıldıktan sonra apse loju yıkanarak temizlenir.
Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir. Patlayan ve delinen apse ilerleyen zamanlarda iltihabın tekrar oluşmasına sebep olabilmektedir.
Apseler, tedavi edilmediği takdirde, apse içinde büyüyen mikroorganizmalar, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Apsenin tedavi edilmediği durumlarda; şiddetli baş ve diş ağrısı, diş eti şişkinlikleri, ağız kokusu, yüzde şişkinlik ve hatta diş kayıpları oluşabilir.
Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir. Diş apse tedavisinin diş doktoru tarafından doğru şekilde uygulanması önemlidir. Apse kendiliğinden patlamış ve boşalmış olsa bile enfeksiyon yayılımının önlenmesi için muayene şarttır.
Diş Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer? Diş kökü iltihabının iyileşme süresi, uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. İltihabın kurutulması için verilen antibiyotik ilaçlar, ortalama olarak 7 ila 10 gün boyunca kullanılır.
Diş iltihapları oluştuğu takdirde iltihapların kuruması için ve iltihabın geçebilmesi için bazı yöntemler kullanılır. İlk olarak eğer bir ilaç tedavisi alınacaksa doktor tarafından önerilen antibiyotikler kullanılır. Bunun yanında kekik, zerdeçal, çörek otu gibi doğal iltihap gidericiler kullanılabilir.
Gerekli olgularda diş aletleri ile apsenin patlatıldığı drenaj bölümü rahatlatılır. Büyük bir enjektör ile iltihabın boşaltılması sağlanabilir. Boşaltılan bölüm serum fizyolojik ile iyice yıkanır. Diş apsesi boşaltılması bu şekilde yapılır ve tamamen diş doktoru kontrolünde yapılmalıdır.
İltihaplı diş fırçalanmaz diye bir genel kanı olsa da bu doğru değildir. Aksine iltihaplı dişin bakımına daha da dikkat etmek gerekir. Dişin ve dilin fırçalanması ağızda bulunan enfeksiyonun büyük oranda azalmasına yardımcı olur. Dişlerin fırçalanmasına ek olarak düzenli gargara kullanımı da önerilmektedir.
Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.
Apse patlarsa, ağrı azalabilir. Ağrının azalması sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Diş apsesi tedavi edilmezse enfeksiyon çene ve boyun bölgesine yayılabilir. Hatta tedavi edilmeyen diş apsesi vücuda yayılarak hayatı tehdit eden bir enfeksiyon olan sepsis gelişmesine yol açabilmektedir.
Diş apsesinin genel sağlığınızı etkileyip etkilemeyeceğini soruyorsanız, cevabımız çok kısa ve net: Evet, iş apsesi sağlığınız için tehlike arz eder. Apseler tedavi edilmezlerse burada üreyen zararlı mikroorganizmalar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve çeşitli sorunlara sebep olabilir.
Doktor dişi çekmeye karar verdiyse bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır. Akut olmayan iltihaplı diş çekimi oldukça kolaydır. Ancak akut iltihap varlığında diş çekimi hem uğraştırıcı hem de tehlikelidir.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Anal apsenin tamamen boşaltılmazsa çok ciddi sonuçları olur. Öncelikle bu alan artık cilde doğru açılmaya başlar. Dolayısıyla cilt iltihabı süreci başlar ve anal apsenin alanı gittikçe genişler. Bu da zaman içerisinde bağırsak içi ve cildin arasında bir tünel oluşmasına sebep olur.
Apse oluşumunun ilk belirtisi, dokunulduğunda ağrıyan, sert, kırmızı bir bölgedir. Apse konumlanmaya ve irin oluşmaya başlayınca, bu kırmızı alanın sınırları belirginleşir ve merkez noktası yumuşamaya başlara. Genellikle irin, direnci en az olan bölgeye doğru ilerler, bir çıkıntılı nokta oluşturur.
Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Buz Tedavisi
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir buz paketi kullanın veya birkaç buz küpü alın ve bir havluya sarın. 15 dakika boyunca şişmiş bölgeye kompresi yerleştirin ve kapatın. Bu yöntemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri