Diş çektirdikten sonra sigara içmesi kesinlikle önerilmez. Sigaranın içinde bulunan maddeler ve sigara dumanı dişin çekildiği bölgede bir enfeksiyona sebep olabilir. Bu ise hastalarda karşılanmak istenen son olaylardandır. Tedavi süreci çok daha sancılı olan bu durum, diş etine zarar vererek tahrişe sebep olabilir.
Diş çekimi sonrası ağız bölgesi hassaslaşır ve iltihaplanma riski artar. Sigara içenlerde, iltihaplanma süreci daha uzun ve zorlu olacaktır. Sigara içmek, ağız yarası ve dikiş yerlerinin iyileşmesini yavaşlatmaktadır. Nikotin ve diğer zararlı maddeler, kan dolaşımını azaltarak yaranın iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
Tampon atıldıktan sonra gerekmiyorsa tekrar tampon konulmamalı, oluşan pıhtının bozulmasından kaçınılmalıdır. Anestezi etkisi geçmeden(2 saat) yeme içme faaliyetlerine başlanmamalıdır. İlk 72 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi bozulup, yara yerinde iltihaplanma olabilir.
Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir.
Diş çekimi sonrası sigara içmek kesinlikle zararlıdır. Diş çekimi işlemi, dişlerdeki hasarın onarılması için uygulanan bir tedavidir. İşlem sonrasında sigara içmek, iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve komplikasyonlara neden olabilir. Sigara içmek, ağızdaki dolaşımı azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatır.
İlgili 20 soru bulundu
En iyi tavsiye sigarayı tamamen bırakmaktır, ancak sigara içmeye devam etmek istiyorsanız, en azından yaralarınız tamamen iyileşene kadar sigara içmekten kaçınmalısınız. 72 saat minimum süre olarak kabul edilebilir, ancak ne kadar uzun olursa o kadar iyidir.
Diş çekim işlemi konsültasyon sonucuna göre planlanmalıdır. Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir? Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Dişimi çektirdim hala kanıyor ne yapmalıyım? Kanamanın devam ettiğini fark ederseniz, çalkamaktan kaçının. Bunun yerine diş çekilen boşluğa temiz bir tamponla baskı uygulayın. Temiz bir parça pamuğu sıkıştırıp, çekim yerinin üstüne yerleştirip, en az 15 dakika boyunca ısırın.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın. 3. Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
Ameliyattan sonra sigara içmeye devam etmenin riskleri şu şekildedir; Daha yüksek akciğer ve kalp sorunları görülür. Ameliyat sonrası enfeksiyon riski daha fazladır. Yaranın iyileşmesi uzun sürer.
Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir. Çekimden sonraki 24 saat boyunca sigara içilmemelidir. Zor çekimlerde genellikle; çekim işleminin gerçekleştiği günün gecesinde geç saatte ve yüksek bir yastıkta yatılması önerilir.
İşlemden birkaç saat sonrasında ise uyuşukluğun etkisi geçtiğinde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Diş çekimi sonrası ağrı çoğunlukla hafif düzeyde olur; ama her ihtimale karşı doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Çekimden sonraki normal sayılabilecek seviyedeki ağrı birkaç gün sürebilir.
İyileşme süreci boyunca sıcak ve soğuk gıdalar tüketilmemeli, gıdaların ılık olmasına dikkat edilmelidir. Şişlikleri azaltmak amacıyla gün boyunca ara ara soğuk kompres uygulanabilir. Dişlere ve diş etlerine bakteri yerleşmesini önlemek amacıyla tuzlu su ile gargara yapılabilir.
Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir. Özetle; diş çekimi sonrası iyileşme sürecinin önemli bir parçası olan kan pıhtısının korunamaması diş çekimi sonrası iltihaplanma oluşmasına neden olmaktadır.
Diş çekiminden sonra sıklıkla karşılaşılmasa da iltihaplanmalar oluşabilmektedir. Buna alveolit rahatsızlığı da denmektedir. Oluşabilecek olan bu iltihaplanma genellikle diş çekim sonrası iki ila üç gün arasında kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda diş hekimi ile muhakkak görüşülmelidir.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Bu bölgeye dilinizi ya da herhangi bir cisim değdirmeyiniz. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri diş etiniz ile örtülecektir. Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının. Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Diş bakımı, dişin çekilme türüne göre farklılık gösterse de genellikle 7 ila 10 gün içinde iyileşmeyi bekleyebilirsiniz. Bu süreç içinde çekilen dişin yerinde oluşan kan pıhtısını yerinde tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanız önemlidir çünkü kan pıhtısı dokunun yeniden oluşturulmasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri