Yirmilik Diş Çekimi Ameliyatından Sonra Bakım Ağzınız iyileşirken, kan pıhtısını yerinden oynatmamanız veya iyileşen diş etlerinize zarar vermemeniz gerekir. İşleminizi takip eden ilk birkaç gün boyunca katı yiyecekler, alkol, kahve, soda veya sıcak içecekler tüketmemelisiniz.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız.
3- Çekimden sonra 2 saat boyunca herhangi birşey yemeyiniz ve içmeyiniz. Ayrıca çekimden sonraki 24 saat içerisinde çok soğuk, çok sıcak ve sert gıdalardan, kola gibi asitli içeceklerden ve alkolden uzak durunuz.
Asitli (narenciye suları) ve baharatlı yiyecekler tahrişe ve ağrıya yol açabilir. Alkol tahrişe yol açabilir ve size reçete edilmiş ağrı kesicilerle etkileşime girebilir. Tahıllar (pirinç ve kinoa vb) ve her türlü tohum; tanecikli yapılarıyla çekim bölgesine sıkışabilir.
İşlem sonrası 2 – 3 saat kadar bir şey yenmemelidir. Eğer uyuşukluk devam ediyorsa uyuşukluğun geçmesi beklenmedir. Sonrasında da mutlaka ılık şeyler tercih edilmeli; çok sıcak, soğuk ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Ağzınız iyileşirken, kan pıhtısını yerinden oynatmamanız veya iyileşen diş etlerinize zarar vermemeniz gerekir. İşleminizi takip eden ilk birkaç gün boyunca katı yiyecekler, alkol, kahve, soda veya sıcak içecekler tüketmemelisiniz.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir. Diş çekiminden 3 gün sonra beslenme programına daha farklı yiyecekler dahil edilebilir.
5. Diş çekiminden sonrasında ilk 2 saat herhangi birşey yiyip içmeyin.
Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor.
Diş çekim boşluğu hekim tarafından uyuşturulur. Oksijenli su ya da serum fizyolojikle yıkanır. Daha sonra alveol kemiği kanatılır ve iltihabın olduğu bölge temizlenerek bölgeye ağrı kesici özelliği olan bir ilaç enjekte edilir.
Yumuşak, sıcak olmayan yiyecekler diş çekiminden sonra alınabilecek en iyi yiyeceklerdir. Güvenli gıdalara örnek olarak patates püresi, meyve suları, yumurta, makarna, elma püresi ve çok sıcak olmayan çorba verilebilir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin.
Diş çekimi sonrası, diş boşluğundaki kan pıhtısının bozulması sonucu çekilen diş yerinin beyazlaması normal bir durumdur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
Çok sıcak ve soğuk gıdalar almayınız. Çünkü bu, pıhtının yerinden kopmasına ve kanamanın tekrar başlamasına neden olabilir. Çekim sonrası ılık ve yumuşak şeyler yenilip içilmelidir.
Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ve dişin çekilmesine rağmen hala devam eden ağrı ve rahatsızlık hissi normal olarak değerlendirilmektedir. İkinci günden sonra bu ağrı git gide azalacaktır. Ancak sürekli ve geçmeyen ağrı Alveolit (diş çekim bölgesi iltihabı) oluşumunu akla getirmektedir.
Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına başlanılmalıdır. Yumuşak fırçalama yanında seyreltilmiş ılık tuzlu su veya ağız gargaralarından yararlanılabilir.
1. İlk olarak çekilen dişin yerine diş hekimi tarafından pamuk ya da gazlı bez tamponu konur. Bu pamuk hasta tarafından 20 ila 25 dakika arası ısırılması gerekir. Bu pamuk hızlı iyileşmeyi sağlar ve pıhtılaşmayı gerçekleştir.
Çekimden 24 saat sonra bölge yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmalı ve ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Diş çekiminden sonraki birkaç saat içerisinde kanama durmamışsa, ağrı devam ediyorsa çekim bölgesinde ya da şişlik oluşmuşsa diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Çekim sonrası hekim tarafından çekim yerine yerleştirilen pamuğu ya da gazlı bez tamponu 20-25 dakika sıkıca ısırınız. Bu tampon, çekim boşluğunda kanamayı durdurarak, sağlıklı bir iyileşmeyi gerçekleştirecek olan kan pıhtısının oluşmasını sağlar. Tamponu sık değiştirirseniz pıhtının oluşmasını engellersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri