Sigara kullanımı; genel vücut sağlığına ek olarak ağız ve dişlerin sağlığı için zararlıdır. Özellikle diş çekimi sonrasında sigara içilmemelidir.
Diş çekimi sonrası ağız bölgesi hassaslaşır ve iltihaplanma riski artar. Sigara içenlerde, iltihaplanma süreci daha uzun ve zorlu olacaktır. Sigara içmek, ağız yarası ve dikiş yerlerinin iyileşmesini yavaşlatmaktadır.
Tampon atıldıktan sonra gerekmiyorsa tekrar tampon konulmamalı, oluşan pıhtının bozulmasından kaçınılmalıdır. Anestezi etkisi geçmeden(2 saat) yeme içme faaliyetlerine başlanmamalıdır. İlk 72 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi bozulup, yara yerinde iltihaplanma olabilir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Diş çekimi sonrası hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar sıkıca ısırın ve normal olarak yutkunun. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabiliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın. 3. Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekimi sonrası kanamada ağız içerisinde kanamayı biriktirip vakumlayarak tükürmeniz pıhtılaşmayı engelleyip kanamanın devam etmesine neden olur. Ancak aşırı kanama durumunda veya sürekli kan yutma durumunda doktorunuza başvurmanız önemlidir.
Diş hekimleri çekim yapıldıktan sonra ilk gün için bol miktarda sıvı almanızı tavsiye ederler. Ve diş çekildikten sonra 2 saat içinde yeme-içme tavsiye edilmez.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
En iyi tavsiye sigarayı tamamen bırakmaktır, ancak sigara içmeye devam etmek istiyorsanız, en azından yaralarınız tamamen iyileşene kadar sigara içmekten kaçınmalısınız. 72 saat minimum süre olarak kabul edilebilir, ancak ne kadar uzun olursa o kadar iyidir.
Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir. Diş çekiminin hemen ardından herhangi bir şey tüketilmemelidir.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Diş çekiminden sonra bölgeye tampon uygulanır. Kanama durana kadar, ortalama 20 dakika boyunca tamponun çıkarılmaması önem arz eder. Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Diş çekimi işlemi gerçekleştirildikten sonraki 24 saat içerisinde sıcak su ile banyo yapmamalısınız. Diş çekiminden sonraki birkaç gün için sert ve kabuklu yiyeceklerden kaçınmalısınız.
İlk 24 ila 48 saat boyunca tükettiklerinize özellikle dikkat edin. Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Sızıntı şeklinde olabilecek kanama 6-24 saat arasında devam edebiliyor. Kan, tükürüğünüzü boyayabiliyor. Bu nedenle kanamanızın çok olduğunu düşünüp paniğe kapılmayın. Bu konuda diş hekiminize danışabilirsiniz.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Aynı şekilde eksik diş boşlukları zamanında yapay bir dişle doldurulmazsa boşluğa bakan dişler boşluğa doğru yatarak kayar ve kapanış bozukluğu ortaya çıkar. Bu kapanış bozuklukları çene eklemi rahatsızlıklarının etkeni olabilir" dedi.
Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur.
Çekim sonrasında neler yapılmalıdır
1. İlk olarak çekilen dişin yerine diş hekimi tarafından pamuk ya da gazlı bez tamponu konur. Bu pamuk hasta tarafından 20 ila 25 dakika arası ısırılması gerekir. Bu pamuk hızlı iyileşmeyi sağlar ve pıhtılaşmayı gerçekleştir. Tamponu sık sık değiştirmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri