Sebepsiz yere gülme, çığlık atma. Duygularını ifade edememe veya duruma uygun duygusal tepkiler verememe. Korktuğunda veya sinirlendiğinde yaşıtlarından zor sakinleşme.
Konuşarak isteklerini anlatamayan, rahatız olduğu şeyleri ve durumları ifade edemeyen veya canının yandığını söyleyemeyen otizmli çocuk bu durumları öfke nöbetleri ve saldırganlıkla dışa vurur. Hatta bazen dışarıdan çok önemsiz görülen bir durumda bile öfke nöbetleri görülebilir.
Çocuğunuzda göz teması kuramama, sürekli ağlama ve bağırma gibi davranışlar varsa otizm ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Özellikle otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda işitsel hassasiyeti daha fazla görmekteyiz. İşitsel hassasiyet veya işitsel aşırı duyarlılık, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazen işitme hassasiyeti, kulaktaki tıbbi bir durum veya yapısal bir sorun nedeniyle ortaya çıkar.
Otistik çocukların aileleri, en çok konuşma gecikmesi şikayetiyle çocuklarını uzman kişiye götürürler. Bedensel gelişimi yaşına uygun olan çocuğun konuşması yaşıtlarına göre oldukça geridir. 5 yaşına geldiklerinde ancak % 50'si tek sözcüklerle konuşabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Otizmli bazı çocuklar, ısıya/soğuğa aşırı tepki verir, ayakkabı giymekten kaçınır. Vestibüler aşırı duyarlılığı olan çocuklar, yol tariflerini değiştirmede, pürüzlü veya dengesiz yüzeylerde yürürken veya koşarken güçlük çekerler.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.
Otizmlilerin öncelikle hayatını düzenlemek gerekir. Örneğin: uyuma saati, banyo yapma saati, ellerini yıkama saati hep bir program ve düzen içinde olması gerekmektedir. Bu çocuklar evde değişiklik yapılmasından pek hoşlanmazlar. Alıştığı sistemi, daim odalarında görmek isterler.
Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri;
Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler.
Otizmde el çırpma, sallanma veya etrafında dönme yaygındır. Konuşma ve dil becerileri gelişiminde gecikme görülür. İhtiyaçlarını karşılayacak kişinin kolunu çekiştirerek derdini anlatmak. Sarılma gibi yakın temastan hoşlanmazlar.
Otistik çocukların kulaklarını kapatması, sesli ortamlarda ağlama veya bağırma davranışlarını göstermesi çok sık görülen bir durum. Bu tarz tepkilerin ana sebebi aslında ayağınızı bir yere çarptığınızda bağırmanız veya ağlamaya başlamanızla aynı sebepten geliyor: Acı ve stres.
Otizmli Çocukların Davranış Özellikleri
1) Özel Korkular : Sudan korkma, ayakkabı ayağını sıktığı için ayakkabı giymeyi istememe gibi. 2) Tehlikelerin Farkında Olmama : Yüksek bir duvarın üzerinde yürüme vb. 3) Nedensiz Gülme ve Ağlama Davranışları Gösterme.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Otizm spektrum bozukluğu olan bazı bireyler büyüdükçe ve olgunlaştıkça başkaları ile daha fazla iletişime geçebilir ve davranışlarında daha az rahatsızlık gözlemlenebilir. Spektruma bağlı olarak, bazı vakalarda normal veya normale yakın bir hayat sürülmesi mümkün olabilir.
1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir. Sağlık durumu en önemli etken olup bunun yanı sıra toplumsal ve sosyal düşük etkileşim oranları, kişilerin daha erken yaşta ölmelerini tetikler.
Otizmli Çocuklarda Oyun
Bir eylemi ya da hareketi akranlarına göre daha sık tekrarlama eğiliminde olabilirler. Sevdikleri bir oyuncakla aynı şeyi tekrar tekrar yaparak daha uzun süre geçirebilirler. Sembolik oyunlarda sınırlılık gösterirler.
Otizmi olan çocuklarda çok uyumaktan ziyade az uyuma eğilimleri olduğu gözlemlenmiştir. Uykuya dalmaları normal insanlardan ortalama 11 dakika daha uzun sürer ve çoğu gece sık sık uyanır. Otizmli kişilerde uyku, genel popülasyondaki insanlara göre daha az onarıcı olabilir. REM uykuları daha kısa sürmektedir.
Televizyondan Uzak Dursunlar
Amerikan Pediatri Akademisi önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini önemle vurguluyor. Otizm belirtileri gösteren veya buna yatkın olan çocuklar, televizyona gösterdikleri ilgiyi çevreye ve insanlara gösteremezler.
Otizmi olan kişiler, renkleri olduğundan daha canlı görür. Bu nedenle parlaklığı az olan renkler otizmli bireyleri sakinleştirir. Soğuk renklerden olan mavi ise onları rahatlatacak renklerin başında gelir. Bundan dolayı otizmin rengi de Otizm Farkındalık Günü'nün rengi de mavidir.
Yaklaşık olarak otizmli çocukların % 40 ' ında konuşma gelişmeyebilir ya da sınırlı alanda gelişir. Otizmli çocukların % 80 ' inde, okul öncesi eğitim çağında fonksiyonel iletişim gelişmeyebilir. Bazı otizmli çocuklarda ise 12 – 24 ay arasında var olan dilin tümünü veya bir kısmını kaybederler.
Otizm tanısı koyulmuş olan çocuklar, vücudunu değişik şekillere sokarlar. Ayak parmakları üzerinde yürürler ve kafasını yana eğerek dolaşırlar. Bu nedenle en uygun oyuncaklar at, vagonlar, salıncak ve hamaktır. Eğitici oyuncaklar ve oyunların otizm tedavisindeki önemi ve etkisi çok büyüktür.
Otizmi olan çocuklar bir nesneyi incelerken ufak bir parçasına takılıp geri kalanıyla hiç ilgilenmeyebilirler. Oyuncakları tekrarlayıcı şekilde ve amaçları dışında kullanabilirler. Nesneleri fırlatma veya kulaklarını kapama gibi davranışları tekrarlayabilirler.
Dış görünüş itibariyle otizmli çocukların diğer çocuklardan hiçbir farkı yoktur. Davranışsal olan farklılıkların doğru olarak tespiti için ise testlerin mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Çocuklarda otizm spektrumu bozukluğunun tanısını, çocuk ruh sağlığı doktorları ve çocuk nörologları belirleyebilir.
Otistik çocuklar başka insanların duygularını okumakta ve eşlik etmekte de oldukça zorlanırlar. Aslında ötekinin duygusunu ve hatta duygu değişimlerini sezerler ancak dil ve psikososyal gelişimdeki aksaklık nedeniyle hem kendi duygularını hem de ötekinin duygularını anlamlandırmak zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri