Diş çekildikten sonra o bölgeye konulan gazlı bez veya tamponun yarım saat kadar ısırılması gerekir. Böylece kanama durdurulur ve pıhtı oluşmuş olur; ama sonrasında az da olsa sızıntı şeklinde kanama olabilir.
Çekim sonrası hekim tarafından çekim yerine yerleştirilen pamuğu ya da gazlı bez tamponu 20-25 dakika sıkıca ısırınız. Bu tampon, çekim boşluğunda kanamayı durdurarak, sağlıklı bir iyileşmeyi gerçekleştirecek olan kan pıhtısının oluşmasını sağlar. Tamponu sık değiştirirseniz pıhtının oluşmasını engellersiniz.
Eğer kanama durmazsa bir tampon daha koyulur ve hafif basınç uygulanır, bu şekilde kanamanın durması beklenir. Ayrıca birkaç saat boyunca yiyecek, içecek tüketimi de kısıtlanır. Kişiler bu kısıtlamaya uymadığında kanama daha yoğun görülebilir. Ancak kısıtlamalara uyulsa da ilk gün kanama olması normaldir.
20'lik diş çekimi sonrası kanama genellikle çekim işleminden hemen sonra başlar ve ilk birkaç saat içinde yoğunlaşabilir. Daha sonra kanama yavaşlar ve genellikle 24 saat içinde durur. Ancak bazı durumlarda hafif kanama veya pembe renkli tükürük birkaç gün daha devam edebilir.
Kanamanın devam ettiğini fark ederseniz, çalkamaktan kaçının. Bunun yerine diş çekilen boşluğa temiz bir tamponla baskı uygulayın. Temiz bir parça pamuğu sıkıştırıp, çekim yerinin üstüne yerleştirip, en az 15 dakika boyunca ısırın. Pamuğu düzgünce yerleştirdiğinizden emin olun ve gerektiğinde yenisiyle değiştirin.
İlgili 33 soru bulundu
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın. 3. Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
Yarım saat sonra attığınız tampon yerine başka tampon koymayın. Oluşan pıhtının bozulmaması gerekiyor. Diş çekimi sonrası başınız yüksekte olacak şekilde yatmanız gerekir. İlk gün dişin çekildiği alana dokunmayın ve ağzınızı çalkalamayın.
Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Ağızdaki bakteri ve iltihaplanma diş eti kanamasının ana nedeni olduğu için, ağzınızı düzenli olarak ılık tuzlu su karışımıyla çalkalamak bu bakterileri azaltabileceği için diş eti kanamasını da durdurabilir.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Trombositopeni. Dişlerini fırçalarken başlayan diş eti kanamasının kendi kendine durmadığı vakalarda bireyin diş etleri tahriş olabilir veya bu durum trombositopeninin varlığına işaret ediyor olabilir. Trombositopeni rahatsızlığı olan bireylerin vücudunda kan pıhtısı oluşturmaya yetecek kadar trombosit bulunmaz.
Traş olurken beklenmedik kesikler insanların canını sıkar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ve traş kesiği kanaması en çabuk nasıl durdurulur dediğinizde, özellikle buz kompresi etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Buz ve soğuk damarları büzerken, damarlarda kanama elbette daha düşük seviyede olacaktır.
Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir. Özetle; diş çekimi sonrası iyileşme sürecinin önemli bir parçası olan kan pıhtısının korunamaması diş çekimi sonrası iltihaplanma oluşmasına neden olmaktadır.
Diş çekiminden sonra bölgeye tampon uygulanır. Kanama durana kadar, ortalama 20 dakika boyunca tamponun çıkarılmaması önem arz eder. Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Bu bilgilere ek olarak çekimden sonra dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir; Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir.
Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır. Dişlerinizin çekildiği bölge iyileşmeye başladığında daha katı yiyecekleri diyetinize eklemeyi deneyebilirsiniz.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Çekim sonrası ılık ve yumuşak şeyler yenilip içilmelidir. 5. Çekim zor şartlarda, uzun sürede gerçekleşmişse, yani bizim tabirimizle koplikasyonlu bir çekim olmuşsa 8 saat süreyle her saat başı 5-10 dakikada bir dışardan soğuk tatbiki yapmanızda fayda vardır. Bu şekilde şişme ve morarmayı kontrol altına alabilirsiniz.
İlk 24 saat diş ve dişetlerinizde ağrı ve hassasiyet olması çok doğaldır. Bunu önlemek için kuvvetli bir ağrı kesici kullanmanızı tavsiye ederiz. Majezik veya apranax fort on iki saatte bir alınabilir.
Çekimden 24 saat sonra bölge yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmalı ve ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Diş çekiminden sonraki birkaç saat içerisinde kanama durmamışsa, ağrı devam ediyorsa çekim bölgesinde ya da şişlik oluşmuşsa diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Akut iltihaplı bir diş ortalama 1 hafta antibiyotik kullanarak tedavi edilmeden çekilmez! Çekilirse, iltihabın kana karışması ya da komşu dokulara yayılması gibi çok hayati problemler doğmasına neden olabilir!
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri