Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir.
4- 24 saat süreyle KESİNLİKLE SİGARA İÇMEYİNİZ. Sigara yara bölgesinde iltahaplanmaya sebep olur. Takip eden 72 saat içerisinde de mümkün olduğunca az içmeye gayret edin. 5- Çekimi takiben yara bölgesinde ağrı olabilir.
Tampon atıldıktan sonra gerekmiyorsa tekrar tampon konulmamalı, oluşan pıhtının bozulmasından kaçınılmalıdır. Anestezi etkisi geçmeden(2 saat) yeme içme faaliyetlerine başlanmamalıdır. İlk 72 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi bozulup, yara yerinde iltihaplanma olabilir.
Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının. Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin.
Diş çekimi sonrasında 48 saat sigara, alkol içilmemelidir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç tercih edilmelidir. Mümkünse bunun için hekime danışılmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir. Diş çekiminin hemen ardından herhangi bir şey tüketilmemelidir.
Genelde diş çekimlerinden sonra herhangi bir sorun olmamakla birlikte bazen iltihaplanma oluşabilmektedir. Bu iltihaplanmayı şiddetli ağrılar sonucunda anlayabilirsiniz. Ateş, şişme, kızarıklık, ağızda hoş olmayan koku ve ağrı iltihaplanma için sinyalleri oluşturmaktadır.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına başlanılmalıdır. Yumuşak fırçalama yanında seyreltilmiş ılık tuzlu su veya ağız gargaralarından yararlanılabilir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Diş fırçalarını en az 3 ayda bir değiştirmelisiniz. Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız.
İşlemden birkaç saat sonrasında ise uyuşukluğun etkisi geçtiğinde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Diş çekimi sonrası ağrı çoğunlukla hafif düzeyde olur; ama her ihtimale karşı doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Çekimden sonraki normal sayılabilecek seviyedeki ağrı birkaç gün sürebilir.
Çekimden 24 saat sonra bölge yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmalı ve ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Diş çekiminden sonraki birkaç saat içerisinde kanama durmamışsa, ağrı devam ediyorsa çekim bölgesinde ya da şişlik oluşmuşsa diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir. Diş çekiminden 3 gün sonra beslenme programına daha farklı yiyecekler dahil edilebilir.
1. İlk olarak çekilen dişin yerine diş hekimi tarafından pamuk ya da gazlı bez tamponu konur. Bu pamuk hasta tarafından 20 ila 25 dakika arası ısırılması gerekir. Bu pamuk hızlı iyileşmeyi sağlar ve pıhtılaşmayı gerçekleştir.
Diş çekiminden sonra özellikle ilk 3 gün sigara içilmesi önerilmez.
Diş çekimi sonrası, diş boşluğundaki kan pıhtısının bozulması sonucu çekilen diş yerinin beyazlaması normal bir durumdur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
İlk 24 saat diş ve dişetlerinizde ağrı ve hassasiyet olması çok doğaldır. Bunu önlemek için kuvvetli bir ağrı kesici kullanmanızı tavsiye ederiz. Majezik veya apranax fort on iki saatte bir alınabilir.
Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ve dişin çekilmesine rağmen hala devam eden ağrı ve rahatsızlık hissi normal olarak değerlendirilmektedir. İkinci günden sonra bu ağrı git gide azalacaktır. Ancak sürekli ve geçmeyen ağrı Alveolit (diş çekim bölgesi iltihabı) oluşumunu akla getirmektedir.
Diş çekimi sonrası iltihaplanma, çekim bölgesinde şiddetli bir ağrı, lenf hassasiyeti, yüksek ateş, titreme ile kendini gösterebilir. Böyle bir durumda hekime başvurulabilir.
Diş çekiminden sonra bölgeye tampon uygulanır. Kanama durana kadar, ortalama 20 dakika boyunca tamponun çıkarılmaması önem arz eder. Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri