Kış çayları temel olarak bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda vücuda yardımcı oluyor. Vücut direncini artırarak grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları olarak anılan hastalıklara karşı bizi koruyor. Düzenli olarak tüketildiğinde var olan kış hastalıklarının da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Yedikleriniz biraz rahatsızlık verdiyse ve midenizde gaz problemi meydana geldiyse dağ çayı içerek bu durumdan kurtulabilirsiniz. Güçlü antioksidan etkisiyle idrar yolu enfeksiyonu yaşayanlarda oldukça etkili bir çözümdür.
Özellikle kış aylarında vücuda sağlık veren; kuşburnu, ıhlamur ve zencefil çayları tercih edilmelidir. Bitki çaylarının yararları yanında fazla tüketilmesi halinde vücut sağlığı için zararlı olabilecek etkilerinin de bulunduğu unutulmamalı, bu nedenle günlük bitki çayı tüketimi 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır.
Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklara karşı önlem almak için kış çayını günlük olarak içebilirsiniz. Özellikle kış aylarında daha çok karşılaşılan boğaz tahrişi ve hâlsizlik gibi durumlar yaşamamak için sıklıkla tüketebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Balgam söktürücü özelliğe sahip olan kış çayı akciğerlerdeki balgamı sökerek öksürüğü önler ve burun akıntısına faydalıdır. Antioksidan içeriği ile vücut hücrelerine oksijen gidişini arttırır ve yorgunluğu önleyerek canlılık ve zindelik sağlar.
#7 Kaynar (Kış Çayı) Bağışıklık Güçlendirici
Bağışıklık güçlendiren, boğaza iyi gelen bir güce sahip. Kış çayı malzemeleri ve tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Servis ederken dövülmüş ceviz önerimizi de sakın unutmayın.
İçindekiler: Ihlamur (Yaprak-Çiçek), Zencefil, Zerdeçal, Havlıcan, Tarçın, Hibiskus, Limon Kabuğu, Portakal Kabuğu, Kuşburnu, Hatmi Çiçeği, Papatya, Adaçayı, Kekik, Okaliptüs Yaprağı, Elma Kurusu Kullanım Şekli: Karışımı Oluşturan bütün bitkilerden bir avuk kadar alınır, demlenir. 5 dk. kadar bekledikten sonra ...
Kış çayını alanlar da evlerinde bunu demleyerek içiyor." Çakır, satışını yaptıkları karışım kış çayının ciddi anlamda soğuk algınlığı ve gribe karşı önleyici etkisinin olduğunu söyledi. Kış çayı satışlarının çok arttığına dikkati çeken Çakır, "Bu çayın önemi, gribal enfeksiyonları önlemektir.
İçine herhangi bir şey ilave edilmemiş bir bardak çay ortalama 2 kalori değerine sahiptir. Bu kalorinin kaynağı da, çay yaprağında bulunan karbonhidratlardır.
Ihlamurun, iltihap ve ağrı giderici etkisi vardır. İçeriğindeki flavonoidler ile iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, müsilaj içeriği ile de boğazı yumuşatır ve tahrişi önler.
Dağ çayı bitkisi, görünüş itibarıyla adaçayını andırır. Fakat dağ çayı otu, bu bitkiden daha sert bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla her iki şifalı bitkinin özellikle sertlik yönünden birbirinden ayrılması kolaydır. Bu şifalı dağ bitkisinin ana vatanı Asya ve Avrupa kıtalarıdır.
Halk arasında daha çok yayla çayı olarak adlandırılsa da görüntüsü itibari ile adaçayı bitkisi ile çok karıştırılmaktadır. Dağ çayının sert bir yapısı vardır. Bu nedenle de ada çayı ile kolayca ayırt edilebilmektedir. Bitkinin 1 metreye kadar uzayan bir yapısı vardır.
Çay yaprakları zamanla havaya maruz kalmaları durumunda oksidasyon sürecine devam eder. Çaylar hava almayan bir kutunun içinde saklansa dahi, kutunun içinde kalan az miktardaki hava ile dahi oksidasyon devam eder, ancak göz ardı edilebilecek bir orandadır. Çay ısıdan uzak tutulmalıdır.
Ballı kış çayı özellikle mevsim geçişleri ve soğuk mevsimlerde sağlığınızı korumanız için önemli yararlar sunar. Normal kış çayına temelde bal eklenerek hazırlanan bu tarif ile birlikte lezzetli ve sağlıklı bir çaya sahip olabilirsiniz.
Genellikle yazın değil de kışın tüketilen bu çaya kış denmesinin tabii ki mantıklı bir gerekçesi var. O da soğuk havalarla birlikte savunmasız hale gelen bağışıklığı güçlendirme yeteneği.
Gribe çözüm olarak gece uyumadan bu şifalı çaylardan içerseniz daha rahat bir uyku çekebilirsiniz. Adaçayı, yeşil çay, nane limon çayı, ekinezya çayı, ıhlamur, zencefil-bal-limon çayı, kuşburnu çayı tercih edebileceğiniz çaylar arasında yer alır.
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Kış Çayı (8+ Ay)
Ihlamur; hepimizin de bildiği üzere grip nezle gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarında aklımıza ilk gelenlerden… Çünkü iki yönlü etkisi var; birincisi kaygan dokusuyla tahriş olan boğaz, bademcik ve yutak bölgelerini yatıştırıyor. İkinci etkisi de bağışıklık sistemini destekliyor olması…
KIŞ ÇAYI YAPIMI
Kaynayan 1 su bardağı suya birer tutam kekik, karanfil, zencefil, tarçın, papatya, ıhlamur ve havlıcan atılır ve 4 dakika kadar beklenir. Sonra çok sıcak olmadan ılık bir şekilde bu çayı tüketebilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu, bu çayı günde 1 kez tok karna içmenizi öneriyor.
Kış çayının çok sıcakken bal ile tatlandırılmaması gerektiğini belirten Yalvaç, “Kış çaylarında şeker kullanımını önermiyoruz. Doğada Stevia adı verilen bir tatlı ot bulunmaktadır. Vatandaşlar çaya tat veren bu bitkimizi aktarlarda rahatlıkla bulabilirler.”dedi.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri