İlk 72 saat kesinlikle sigara içilmemelidir.
4- 24 saat süreyle KESİNLİKLE SİGARA İÇMEYİNİZ. Sigara yara bölgesinde iltahaplanmaya sebep olur. Takip eden 72 saat içerisinde de mümkün olduğunca az içmeye gayret edin. 5- Çekimi takiben yara bölgesinde ağrı olabilir.
Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir.
Diş çekimi sonrasında 48 saat sigara, alkol içilmemelidir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç tercih edilmelidir. Mümkünse bunun için hekime danışılmalıdır.
20 yaş diş çekimi sonrası alkol ve sigara kullanımı özellikle de iyileşme sürecine girmemiş veya bunların kullanımından kaynaklı olarak girememiş olan bölgenin iltihaplanmasına dahi yol açabilir. Bu durumda çok ciddi bir risk ile karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bunun nedeni yapılan yapay diş köklerinin, kemikle kaynaşma aşamasındayken enfeksiyon kapma riskinin çok fazla olmasıdır. Bu sebepten dolayı iyileşme süresince doktorun belirlemiş olduğu zamandan sonra (ortalama 2-3 ay) sigara ve alkol tüketilmelidir.
Sigara içmek, diş implantının başarısını olumsuz yönde etkileyebilecek birçok risk faktörü içerir. Sigara içmek, ağız içi dokuların iyileşme sürecini yavaşlatır, implantların çene kemiğiyle entegrasyonunu ve kemikle kaynaşmasını zorlaştırır, enfeksiyon riskini artırır ve diş eti problemlerine yol açabilir.
9. En az 1 hafta alkol ve sigara tüketmeyin. İyileşme sürecinde en kritik dönemin ilk 3 gün olduğunu unutmayın. Özellikle sigara kullanımı, çekim bölgesinde enfeksiyon gelişmesi ihtimalini ciddi oranda arttırır.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
Diş Çektirdikten Sonra Sigara
Tedavi süreci çok daha sancılı olan bu durum, diş etine zarar vererek tahrişe sebep olabilir. Tedaviden sonra bir gün boyunca sigara içmekten kaçınmak ve diş etini zararlardan korumak çok daha mantıklı bir hareket olacaktır. Bu konuya dikkat göstermeli ve sigaradan uzak durmalısınız.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Genelde diş çekimlerinden sonra herhangi bir sorun olmamakla birlikte bazen iltihaplanma oluşabilmektedir. Bu iltihaplanmayı şiddetli ağrılar sonucunda anlayabilirsiniz. Ateş, şişme, kızarıklık, ağızda hoş olmayan koku ve ağrı iltihaplanma için sinyalleri oluşturmaktadır.
Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına başlanılmalıdır. Yumuşak fırçalama yanında seyreltilmiş ılık tuzlu su veya ağız gargaralarından yararlanılabilir.
Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Kan yutmanızda bir sakınca yoktur. Diş çekimi sonrası kanamada ağız içerisinde kanamayı biriktirip vakumlayarak tükürmeniz pıhtılaşmayı engelleyip kanamanın devam etmesine neden olur. Ancak aşırı kanama durumunda veya sürekli kan yutma durumunda doktorunuza başvurmanız önemlidir.
Diş çekim boşluğu hekim tarafından uyuşturulur. Oksijenli su ya da serum fizyolojikle yıkanır. Daha sonra alveol kemiği kanatılır ve iltihabın olduğu bölge temizlenerek bölgeye ağrı kesici özelliği olan bir ilaç enjekte edilir.
Çekimden 24 saat sonra bölge yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmalı ve ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Diş çekiminden sonraki birkaç saat içerisinde kanama durmamışsa, ağrı devam ediyorsa çekim bölgesinde ya da şişlik oluşmuşsa diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Diş fırçalarını en az 3 ayda bir değiştirmelisiniz. Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
Sigara kullanımı implantın başarı oranını düşürüyor
Özellikle işlem sonrasında yani iyileşme sırasında sigara kullanımı hem enfeksiyon riskini artırmakta hem de yara iyileşmesini geciktirmektedir.
“Sigara içenlerde diş eti hastalığı görülme oranı, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla izlenmektedir. Diğer tütün ürünlerin de; diş eti ve çevre dokular üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu bilinmelidir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Bölümü'nden Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri