1 çay kaşığı sarımsak tozu 2 çay kaşığı granül sarımsağa eşittir. Granül sarımsakta az da olsa kalori bulunurken toz sarımsakta kalori bulunmaz. Granül sarımsak sıvılarla daha iyi birleştiği için salata sosları, diğer soslar ve çorbalar için daha uygundur. Ayrıca taze sarımsağa alternatif olarak da tercih edilebilir.
Granül ya da toz şeklindeki sarımsak ise dehidrasyon işlemine tabi tutulduğu için daha yumuşak bir tada ve tazesine göre daha hafif bir aromaya sahiptir. Uyum: Yaz sebzelerinden kök sebzelere, kuzu etinden balık ve tavuğa, soslardan salatalara sarımsağın uyum sağladığı yemek çeşitliliği oldukça geniştir.
Salatalara, çorbalara, yemeklere, mezelere katılan sarımsak taze olarak tüketilebildiği gibi tozu, yağı ve turşusu kurularak da kullanılabilir. Taze olarak günde 2 diş, sarımsak tozu olarak günde 1200 miligram ve yağ şeklinde ise 0,12 mililitrenin üzerinde kullanılması önerilir.
Sebze ve et yemekleri başta olmak üzere yoğurtlu soslarda direk kullanılır. Sarımsak tozu birçok hamur işinde (ekmek,mantı, pizza, poğaça, vs..) çorba, sos, et – balık – tavuk – sebze yemeklerinde, çiğ köfte ve köfte yapımında, omletlerde, sarımsak aroması olması istenilen her yerde rahatlıkla kullanılır.
Bitmiş sarımsak tozunu serin, kuru bir yerde hava geçirmez bir kapta muhafaza ediniz. Kavanozu ilk hafta süresince arada bir sallayınız. Bu sayede sarımsak tozunun eşit olarak karışmasını sağlamış ve küf oluşumunu engellemiş olacaksınız.
İlgili 40 soru bulundu
Sarımsak granül de sarımsak gibi içeriğindeki besin maddeleri ve bioaktif bileşenlerle sağlık açısından faydalıdır. Granül ve toz sarımsaktaki besin değerleri aynıdır.
Granülün kullanım alanları oldukça geniştir. Kullanılan alanlar şu şekilde sıralanabilir; otomotiv sanayi, mutfak eşyaları, elektrik malzemeleri, inşaat sektörü, şamandıralar, plastik oyuncak sektörü, mobilya sektörü, plastik boru sektörü ve ambalaj sektörü, levha ve doğalgaz boruları.
Sarımsağın kendisi ve tozunun ölçüsünü kıyaslamak gerekirse; 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığının 4'te 1 ölçüsünde kurutulmuş sarımsak tozuna denk gelir.
Sarımsak granül, taze sarımsakların kurutulduktan sonra öğütülmesi ile elde edilen baharat çeşididir. Hayfene sarımsak granülün içeriği tamamen doğaldır ve kurutulma işleminden geçtiği için içeriğinde sadece sarımsağın özü bulunur. Sarımsak granülün taze sarımsaktan farkı raf ömrünün 2-3 yıl olmasıdır.
Sarımsağı aspirinle kullanmayın
Ancak sarımsak fazla tüketildiği zaman yanında da aspirinin veya pıhtılaşmayı geciktirici bazı ilaçlar içildiğinde mide, beyinde kanama riskini artırabildiği bilinmektedir. Yine idrar söktürücü ilaçlar, vücutta su ve tuz kaybına yol açmaktadır.
Eski çağlardan beri antibiyotik niyetine kullanılan sarımsak gibi sarımsak tozu da vücudun bağışıklık sistemi için son derece önemlidir. C vitamini açısından zengin olan sarımsak tozu, vücudun vitamin eksikliklerini gidererek hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
Sarımsak Tozunu; hamur işlerinde (ekmek,mantı, pizza, poğaça) çorba, sos, et - balık - tavuk - sebze yemeklerinde köfte yapımında, omletlerde, yoğurda karıştırarak kullanılabilirsiniz.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Kurutulmuş sarımsak, taze sarımsak kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda elde edilen kurutulmuş toz üründür.Taze sarımsak kurutulmadan önce yaklaşık %80 civarında su içerir.
Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder. Sarımsağın yutularak tüketilmesi kanın kolayca sulanmasını sağlar. Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir.
Sarımsak içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir üründür. Kokusundan dolayı tercih etmek istemediğiniz sarımsağı su ile birlikte hap gibi yutabilir ya da direk almak yerine yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolapta koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı çabuk çürüyor.
Sarımsağı değerli kılan antioksidan özelliği, sarımsak filizlendiğinde daha da artmış oluyor. Antioksidan yönünden zengin sarımsaklar ise sinir sistemine iyi geliyor. Ayrıca soğuk algınlığına da iyi geliyor. Kore'de yapılan araştırmanın sonuçları filizlenmiş sarımsakların israf edilmesini önlemiş oldu.
Sarımsaklı bal, sağlıklı bir karaciğer düzgün kan dolaşımını ve kan akışını destekler. Aynı zamanda zamanla vücutta biriken toksinleri de atar. Kötü kolesterol düzeyini düşürmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yaramaktadır. Böbrek ve safra taşlarını düşürür ve eritir.
Antiseptik özelliği çok yüksek bir besin maddesi olan sarımsak gün içinde 2 dişten fazla tüketilmemelidir. Kan şekeri düşürücü etkisi de bulunan sarımsak fazla tüketildiğinde zararlı olabilir. Sarımsağın günlük tüketim önerisi aşılırsa mide de asitlenmeye de yol açabilir.
Sarımsak yüksek bileşenlere sahip olduğundan dolayı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Buradan hareketle günde 1 ya da 2 diş sarımsak yutulması önerilmektedir.
Günde bir diş taze olarak tüketilebileceği gibi sarımsak çayı şeklinde de tercih edilebilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını desteklemesi nedeniyle kabızlık, şişkinlik gibi sorunları önlemeye de yardımcı olur.
Deterjan, şampuan, motor yağı şişeleri, çamaşır suyu, çöp torbası, su arıtma cihazları, yüksek basınçlı borular, plastik şişeler, oyuncaklar gibi birçok üründe sıklıkla kullanılmaktadır. Evlerde kullanılan pek çok plastik ürün de polietilen granül kullanılarak elde edilmektedir.
Granülosit adlı bir grup lökosit, granüller içerir ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Doğal katil hücre gibi bazı hücrelerdeki granüller komşu hücrelerin çözülmesine (lizis) yol açan bileşenler içerir. Lökositlerin granülleri azurofilik granüller ve spesifik granüller olarak sınıflanır.
İlaç endüstrisinde granülasyon; genel kimya endüstrisinin aksine, küçük taneciklerin bir araya getirilerek daha büyük ve daha dişli yapılar oluşturma işlemi anlamında kullanılır. Bağlar, fiziki baskı veya sıvı bir bağlayıcı kullanılarak oluşturulur. Tablet ve pellet üretiminde granülasyon yaygın olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri