Uzmanlar haftada dört kez patates yemenin yüksek tansiyon riskini artırdığını belirtti. Sağlıklı olduğu düşünülen fırınlanmış ya da haşlanmış patates veya patates püresi olması tehlikenin boyutunu değiştirmiyor. Çünkü bunların da en az cips kadar tansiyonu yükselttiği belirtiliyor.
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar. İçeriğinde yer alan selenyum ile tiroide, manganez ile cilt sağlığına iyi gelir.
Patatesin Zararları
İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. Dişleri de yıpratarak zarar verir. Yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmez.
Tereyağı ve süt ilavesiyle hazırlanan patates püresi, başlı başına ana yemek olarak servis edilebildiği gibi pek çok yemek tarifinin yanına yakışan kurtarıcı bir garnitür görevi üstlenir.
İlgili 31 soru bulundu
Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra saklama kabının vakumlu kapağı kapatılarak buzdolabına alınır. Patates püresinin buzdolabında saklanma süresi en fazla 4 gündür.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Patatesin aşırı tüketimi, diyabet hastaları için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Patatesin aşırı tüketimi ve kızartmasının fazla yapılması kilo sorununa yol açabilir. Patates kızartıldığı zaman besin değerlerini kaybeder ve toksik madde artışını önemli ölçüde hızlandırır.
Patates nişasta içeriği yüksek olsa da içeriğinde yağ bulunmaz. Bu sebep ile dengeli bir şekilde tüketilir ise kilo yapmayacak bir besindir. Fakat haşlanmış patatesi günlük tüketim miktarını aşarsanız bu da vücuda alınan kalori miktarını arttıracağından insanın kilo almasını sağlayabilmektedir.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Salvador, "Patates, kas glikojen depolarını artırmaya yardımcı olabilir. Glikojen, hem dayanıklılık hem de kuvvet tabanlı egzersiz rutinlerde kaslarımızın kullandığı ana yakıttır." diyor.
Patates haşlaması patatesin en sağlıklı formudur. Patates haşlaması püre haline getirilip zeytinyağı ile harmanlandığından mide ağrılarına iyi gelir. Sindirimi rahatlatır. Bağırsakları çalıştırır.
Her ne kadar nişasta içeriği yüksek olsa patates yağ içermez. En sağlıklı pişirme şekli de haşlama yöntemidir. Eğer diyetteyken canınız patates çekiyor ve bunun bir yolunu arıyorsanız haşlanmış patates ideal bir tercih olacaktır; yalnızca bir süre soğumasını beklemelisiniz.
Patatesin içine katı yağ (tereyağı veya margarin) koyarak patates ezmesi veya kumpir yaparsanız 113 kaloriyle ilaveten 4 gr. yağ alırsınız. Patatesin en zararlı şekli cips çeşitleridir, kolesterolü yükseltir, kanserojen maddeler içerir ve yüksek tuz içeriği nedeniyle tansiyonu yükseltir.
Ölçülü tüketildiğinde ve doğru pişirildiğinde patates son derece besleyicidir, doyurucudur ve iyi bir lif kaynağıdır. Patatesin kabuğunda pek çok besin bulunur. Bu nedenle soymadan tüketmeyi tercih edin. Patatesi en sağlıklı pişirme yöntemi buharda ya da fırında pişirmektir.
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olur.
Selenyumdan yana zengin bir sebze olan patates, troidin de düzenli çalışmasını sağlar. Manganez içeriği yüksektir. Bu nedenle cilt sağlığı için önemlidir ve cildi güzelleştirir. İçeriğindeki fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır.
Patatesin tok tutma özelliği sayesinde bu diyet esnasında çok fazla acıkılmaz. İçinde yağ olmadığı için haşlanmış patates kilo da aldırmaz. Hatta bu diyeti yapanlar hızlı bir şekilde kilo verdiklerini söylerler. Siz de patates diyetini uygulayarak kilo verebilirsiniz.
Patatesin mideye, karaciğere, hatta cilde pek çok fayda sağlıyor. Özellikle çocukların severek yediği patatesin sağlığa pek çok faydası var. - Mide ve onikiparmak ülserinde yararlıdır. - İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur.
Uzmanlar haftada dört kez patates yemenin yüksek tansiyon riskini artırdığını belirtti. Sağlıklı olduğu düşünülen fırınlanmış ya da haşlanmış patates veya patates püresi olması tehlikenin boyutunu değiştirmiyor. Çünkü bunların da en az cips kadar tansiyonu yükselttiği belirtiliyor.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Özellikle de kimyon, kırmızı toz biber ve karabiber gibi baharatlar patatesin gaz yapma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Patatesin içinde bol miktarda şeker ve posa bulunduğu için gaz oluşumuna ve gaz sıkışmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri