D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Flor Eksikliği
Dişlerin dayanıklılığı azalır ve kolay çürükler ve diş kayıpları oluşur. Kemikler zayıflar ve kolay kırılır. Fakat bu durumun oluşabilmesi için osteoporoz zemini olması gereklidir. Diş çürüklerinin flor eksikliği ile ilişkisi vardır.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
D vitamini ve kalsiyum kemik kaybını önler ve iltihapları azaltır. Periodontal hastalıktan kendilerini korumak daha sağlıklı dişlere ve kemiklere sahip olmak için kişilerin günde 10-15 dakika yalnızca ellerin güneşte bırakılması bile vücudun ihtiyacı olan D vitaminini kazanması için yeterlidir.
İlgili 34 soru bulundu
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur.
Diş hassasiyetini ortadan kaldıran B grubu vitaminleri içerisinde de B1, B2 ve B12 vitaminleri gelmektedir. Diş eti kanamalarına karşı B3 ve B5 vitaminlerinin bulunduğu besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.
Gevrek sebze ve meyveler, ağzınızdaki tükürük akışını uyaran yüksek lif içeriği nedeniyle diş çürümesini önleyen gıdalardan sadece birkaçıdır. Bu nedenle, havuç, kereviz veya elma dilimi hem dişlerinizi temiz tutar hem de zengin bir ana yemekle harika gider.
Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur.
Tedavi edilmezse, anemi dişleri zayıflatarak diş sağlığınızı etkileyebilir ve dişleri çürümeye meyilli hale getirebilir. Vitamin eksikliği nedeniyle diş etlerinin enfekte olma olasılığı daha yüksektir.
Diş çürükleri ne gibi sorunlara yol açıyor? Diş çürükleri; sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara neden oluyor. Bunların haricinde; kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direkt olarak bağlantısı vardır.
Hipokalsemi yani kalsiyum eksikliğinde özellikle kemiklerin zayıflaması, kas ağrıları ve kramplar, çocuklarda diş çürümeleri ve epilektik nöbetler gibi belirtiler gösterir.
Erken evrede tespit edilen diş çürüklerinde, çürük tabakası temizlenerek dolgu malzemesi ile doldurulabilir. Bu tedavi çürüğün ilerlemesini durdurduğu gibi dişte oluşan boşluğun da kapatılmasını sağlar.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
İnternette "çürüklerden iki günde kurtulma yöntemleri" başlıklı yazılarla karşılaşmış olabilirsiniz, ancak hemen umutlanmayın. Bu iddialar doğru değil. Diş çürüklerini evde iyileştirmek kuşkusuz kulağa çok güzel geliyor fakat bu mümkün değildir. Çürükler yalnızca uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
B12 vitamini iğnesi bu iğneyi vurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisini göstermeye başlayacaktır. Kandaki B12 vitamini seviyesi kan tahlili ölçülür ve yetişkinlerde 750-1000 arası B12 vitamin değerleri normal kabul edilir. B12 iğnesinin kullanım süresini doktor belirleyecektir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
B12 vitamini derinin yenilenmesini sağlayarak cildi güzelleştiriyor.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Diş çürüğü ağrısına iyi gelen şeyler arasında; tuzlu su gargarası, ağzın devamlı olarak temiz tutulması, karanfil ya da karanfil yağının ağrıyan yere koyulması ve ağız gargaraları bulunmaktadır. Ancak bunlar geçici çözümlerdir. Eğer ağrı şiddetlenirse ağrı kesici alabilirsiniz.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri