Hepatit C belirtileri nelerdir? Hepatit C virüsü vücuda girdikten birkaç hafta sonra halsizlik, iştahsızlık, ateş, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, eklem ağrıları, idrar renginde koyuluk ve sarılık gibi şikayetlerle akut Hepatit C hastalığına neden olabilir. Kronik Hepatit C ise sinsi seyreden bir hastalıktır.
Hepatit C genellikle 2 kan testi kullanılarak teşhis edilir: Antikor testi ve PCR testi. Sonuçlar genellikle 2 hafta içinde belli olur.
Hepatit C virüsü günümüzde 2 tür tahlil yöntemi ile kolayca teşhis edilebilir. Herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurulduğunda PCR testi veya kan ile antikor testi yaptırılarak tanı alınabilir. Test sonuçlarının açıklanma süresi değişmekle birlikte 2 hafta gibi kısa bir sürede sonuçlar çıkar.
Hepatit C virüsünün (HCV) vücuttaki kuluçka süresi genellikle 2 hafta ile 6 ay arasında değişiklik gösterir. Uzun bir süre boyunca herhangi bir belirtinin görülmediği hastalık, ileriki aşamalarda fiziksel fonksiyonlarda yorgunluk ve bitkinlik gibi etkiler yaratır.
Anti HCV testi, kişinin hepatit C virüsüne karşı enfekte olup olmadığını belirler. Negatif veya pozitif sonuç alınmasıyla analizleri yapılan anti hcv, kişiden alınan rutin kan örneği aracılıyla yapılır. Alınan kan örneği test tüpüne yerleştirilir ve incelenmesi için laboratuvara gönderilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu nedenle hastalığı başlangıç döneminde tanımak çok zordur. Hepatit C geçirenlerin yüzde 30'unda tamamen iyileşme olmaktadır.
Hepatit C, hastalıklı kişilerin kanında bulunan Hepatit C virüsünün neden olduğu haraciğer hastalığına denir. En sık görülen karaciğer hastalığıdır. Hastalık virüsü taşıyan kan nakli veya kan ile kirlenmiş kesici delici aletlerin ortak kullanılması yolu ile yayılır.
Hepatit C virüsü, oda sıcaklığında dış yüzeylerde 3 haftaya kadar canlı kalabilmektedir. Enfeksiyonun başlamasıyla birlikte, hastaların yaklaşık %80'inde hiçbir belirti ortaya çıkmaz. Hepatit C virüsü, oda sıcaklığında dış yüzeylerde 3 haftaya kadar canlı kalabilmektedir.
Bazı durumlarda kişi enfekte olsa dahi vücudu henüz Anti HCV antikoru üretmediği için test, negatif olarak sonuçlanabilir. Bu yüzden şüphe duyulan temaslardan sonraki 3. aydan itibaren test yapılmalıdır. Yüksek şüphe varlığında ve hekim uygun gördüğünde ise test, 6 ay sonra tekrar edilmelidir.
Anti-HCV: Enfeksiyondan 6-12 hafta sonra pozitifleşir. HCV RNA: 1 –2 hafta içinde pozitifleşir.
Kronik Hepatit C hayat boyu devam edebilen, ciddi sağlık sorunlarına (siroz, karaciğer kanseri) ve hatta ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Hepatit C için aşı bulunmamaktadır.
Ancak yaygınlığı bu hastalıklardan daha fazla olan ve bulaşıcı niteliği olan HIV/AIDS, hepatit B, hepatit C her ne kadar evliliğe engel teşkil eden bulaşıcı hastalıklar grubunda kabul edilmese de, tespiti çiftlere danışmanlık ve olası aşılama programı için oldukça önemlidir. "dedi.
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Pozitif/reaktif anti-HBc IgG tahlili genellikle kronik bir enfeksiyona işaret eder. Hepatit B e-Antijeni (HBeAg) – Bu, enfekte karaciğer hücrelerinden kana salınan Hepatit B virüsünün ürettiği bir viral proteindir. Bu tahlil çok aktif viral replikasyon sonucunda kanda ne kadar virüs bulunduğunu tespit eder.
HCV PCR testi ile Hepatit C virüsüne ait RNA tespit edilir. PCR testi de pozitif çıkarsa hastada o dönemde hepatit C virüsü bulunmakta yani hasta HCV ile enfekte olmuş anlamına gelir. Bu aşamada hekim tarafından uygun tedavi planı yapılır ve uygulanır.
Hepatit B virüsü bazı vücut sıvılarıyla da aktarılırken, Hepatit C virüsü sadece kan yoluyla aktarılır. Hepatit B virüsü için aşı vardır ancak Hepatit C virüsü için aşı yoktur. Hepatit B için koruyucu, etkili ve güvenilir aşılar ve güçlü antiviral etkili ilaçlar vardır.
Hepatit C virusu (HCV) izole edilemediği için dezenfeksiyonuyla ilgili bilgiler sınırlıdır. Virusun kloroformla inaktive ediliyor olması lipid yapıda bir kılıfa sahip olduğunu göstermektedir. Kloroform ve 1/1.000 formaldehite duyarlıdır. 100°C'de 5 dakikada ya da 60°C'de 10 saatte inaktive olmaktadır.
Genel olarak anti hcv normal değeri, '0 - 1 IU/ML' şeklinde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda pozitif ve negatif çıkma konusunda teşhis 0.9 IU/ML değeri üzerinden standart olarak sınır noktası şeklinde ele alınır. Yani bu değerin altında olan durumlar karşısında kişinin negatif çıktığı anlaşılır.
Ayrıca tanı koydurucu olan HCV-RNA testi yapılır. HCV-RNA testi akut ya da kronik Hepatit C'nin yönetiminde önemlidir. Bunun yanında kişide karaciğer fonksiyonlarını gösteren kan testleri de değerlendirilmektedir. Ayrıca ultrason gibi görüntüleme yöntemleriyle fibroscan da uygulanır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliğinde yaptığı değişiklikle Hepatit C ile romatizma tedavisinde kullanılan ve fiyatları 31 bin lirayla 40 bin lira arasında değişen ilaçları geri ödeme kapsamına aldı.
Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır. Hepatit B; ortak kaptan yemek, içmek, havuza girmek, öpüşmek, öksürmek, aynı tuvaleti kullanmak gibi yollarla bulaşmaz.
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları:tükürük,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir.
HCV bulaşmasında da perkütan temaslar önemlidir. Sağlık çalışanlarında bulaşma daha çok kontamine iğnenin batması sonucu olmaktadır. İğne çapı ve yaranın derinliği bulaşma için önemlidir ve enfekte kanın mukoza ya da bütünlüğü bozulmuş deriye teması sonrası enfeksiyon nadir olarak gelişir (14).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri