Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir.
evet dolgudan sonra su içebilirsiniz. Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler içecek konusunda sadece su içmeniz tavsiye edilir. Kola veya asitli içecekler, sıcak soğuk içecekleri içmenizi tavsiye etmiyoruz.
Değerli kardeşimiz, Şu veya bu mezhebe göre diye bir niyet gereksizdir. Hanefi mezhebine göre de dolgu ve kaplama abdeste ve gusle mani değildir. "Niyet ettim abdest almaya." deyip abdestinizi alırsınız.
Diş dolgusu ve kaplama yaptırırken, abdestli veya boy abdestli olmaya gerek yoktur. Takma dişler çıkartılabilir konumda ise abdest için gerekli olmamakla birlikte boy abdesti için çıkartılması gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz. Ancak çıkarılıp takılabilen/sabit olmayan dişlerin gusül abdesti esnasında ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.
Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz. Ancak çıkarılıp takılabilen/sabit olmayan dişlerin gusül abdesti esnasında ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.
Çünkü Rasulüllah Efendimiz, "güzellik için dişlerini seyreltenlere (dişte estetik operasyon yaptıranlara) lanet" etmiştir. Dolgunun, yani asıl dişin yerini alabilecek bir uygulama bulunamayacağı için dolgu (Allah'u a'lem) her zaman caiz olacaktır.
Hayır, gusülden önce dişleri fırçalamak gerekmez. Çünkü yemek artıklarının altına su geçer.
Çoğu zaman yapılan dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklı bu ağrılar meydana gelebilir. Yani dolgunun kırılması, erimesi ve dişin hava alması sebeplerinden ötürü ağrı gelişebilir. Tüm bunların yanında dişteki çürüğün iyi temizlenmemesi, içeride çürüğün ilerlemesine neden olacaktır.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Kolay ve acısız bir işlem olan diş dolgu sonrasında en çok merak edilen konu ise, kaç saat sonra yemek yenilebileceğidir. Diş dolgusu işlemin yaklaşık 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir. İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
Diş çürükleri dolayıyla çekilmesi gereken dişlerin regl döneminde çekilmesi önerilmiyor. Zira regl dönemlerinde hormonal durumlara bağlı olarak kan akışı farklı seyreder. Diş çekimi sırasında normal bir kanama meydana gelir.
Diş telleri takılmadan önce ağız içindeki çürük dişlerin zaten tedavi edilmesi gerekir. Bu kapsamda gerçekleştirilen dolgu ve kanal tedavileri sonrasında tel uygulamasına geçilir. Diş teli tedavisi süresi de yaklaşık olarak 1 ila 2 yıl sürdüğünden bu süre zarfında yeniden çürük olması beklenen bir durum değildir.
2023 yılında diş kaplama fiyatları şu şekildedir: Laminate Veneer (Akrilik): 1000-3000 TL arasında. Laminate Veneer (Seramik): 2500-6500 TL arasında. Tam Seramik Kuron (Metalsiz): 2000-6000 TL aralığında.
Diş dolgusu ihtilaflı mesele değildir. Hiçbir Hanefî âlimi, (Ağızda kuru yer kalsa, gusül sahih olur. Dolgu diş, gusle mâni olmaz) dememiştir.
Ancak oluşursa, mecbur kalındığında ortodontik tedavi sırasında da dolgu yaptırabilirsiniz. Ancak diş telleri varken dişe yapılacak dolguya şekil verebilmek oldukça zor olacağından, bazen dolguyu tamamlamak için bir braket çıkarılması dahi gerekebilir.
İğne yapıldığında eğer damardan yapılır ise ve kan dışarı çıkarsa abdest bozulur. Çünkü iğnenin girdiği delikten kan dışarı çıkar ve bu da abdestin bozulmasına neden olur. Kanın tekrar içeriye iade edilmesi de bu hükmü değiştirmez. Kas ya da deri altına iğne vurulduğunda kan çıkmaz ise abdest bozulmaz.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
el cevab: ("Dişteki yemek artığı suyu emip altına geçirecek kadar yumuşak ise, gusle bir engeli yoktur. Fakat dişteki yemek artığı katılaşıp suyu altına geçirmeyecek nitelikte ise, gusle manidir." )
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri