Dişeti beyazlaması sağlıksız diş etinin belirtisidir. Dişetinde çekilmeler ve gingivitis ya da ağız içi lezyonların belirtisi olabilir.
Anemi, diş eti beyazlamasına yol açan sebeplerden biridir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen bu hastalığa bağlı olarak vücutta yeterli miktarda kan hücresi bulunmaz. Bu sebeple de anemi hastalarının diş eti daha beyaz olabilir. Böyle durumlarda hem tıbbi hem de dental bir muayene yapılmalıdır.
Teşhis ve Tedavi
Diş eti beyazlamasının tedavisi, altında yatan nedenlere göre farklılık gösterebilir. Eğer diş eti beyazlamasının nedeni diş eti hastalığı ise, tedavi diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi olabilir. Ayrıca, antibiyotik tedavisi ve diğer plak ve tartar temizleme işlemleri de gerçekleştirilebilir.
Eğer diş etleriniz de beyaz ise lökoplaki yaşıyor olabilirsiniz. Mayo Clinic lökoplakiyi, diş etlerinde, ağzın alt kısmında ve yanak içlerinde oluşan kalın ve beyaz noktalar olarak tanımlıyor. Hatta dil üzerinde bile oluşabilirler ve beyaz lekeler oluştukları yüzey üzerinden silinerek ya da kazınarak çıkarılamazlar.
Diş eti iltihabı, ağız hijyenine dikkat ederek enfeksiyonun ortadan kaldırılması, düzenli diş eti bakımı, ağız gargarası kullanımı, doğal yöntemlerle ve beslenme düzeninin sağlanmasıyla tedavi edilir. Ayrıca sigara gibi zararlı alışkanlıklar da diş eti iltihabına neden olduğunda kullanımının sonlandırılması gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar nedeniyle diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlar, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabilir. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş eti iltihabı gingivitis olarak da adlandırılır.
B Vitamini
Yara iyileşmesi için hayati öneme sahip olan B vitaminleri içinde B12 vitamini eksikliği, ciddi bir diş eti enfeksiyonu olarak tanımlanabilen periodontitis riskini artırabilir. Ayrıca B9 vitamini yani folat düşüklüğü, yaşlılarda periodontal hastalıkla ilişkilendirilmiştir.
Ağız içerisinde biriken bakteriyel plak, diş etlerinin iltihaplanarak şişmesine neden olur. Bu plaklar, besin artıkları, bakteri ve tükürüğün birleşiminden oluşur. Düzenli ağız hijyeni sağlanmazsa diş eti şişmeleri görülebilmektedir.
Sağlıklı dişeti gülkurusu , pembe renklidir ve fırçalarken, diş ipi kullanırken, yemek yerken ya da dokununca kanamaz. Sağlıklı diş eti şiş olmayan sıkı bir görünüme sahip olup, dişin yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır.
Problemin kaynağı dişetlerinde biriken melanin ise dişeti peelingi ile üst katmanların soyulması ve diyetinin sağlıklı pembe rengine getirilmesi hedeflenir. Bu peeling renklenmenin miktarına ve yerine bağlı olarak laser ya da elektrocerrahi ile de yapılabilir. İyileşme süreci yaklaşık 7-10 gündür.
Diş Eti İltihabı Ağrısı Nerelere Vurur? Diş eti enfeksiyonu ağrısı genellikle önce diş etinde ağrı ya da şişme şeklinde hissedilir. Ayrıca, diş eti iltihabı ilerlediğinde oluşan ağrı, çene bölgesine, sinirlere ve hatta başa da yayılabilir.
Diş apsesinin bulunduğu bölgede olan iltihap patladığında ağıza kötü kokulu bir sıvı gelmesine neden olur. Genelde iltihap boşalması ile birlikte hastalar durumun ortadan kalktığını düşünmektedir. Ancak diş köklerinde ya da diş aralarında oluşan bu iltihap kendiliğinden patlasa dahi tedavi edilmesi gerekir.
Diş Eti Beyazlatması Nasıl Yapılır? Dental lazer kullanılarak diş etinde bir soyma işlemi yapılır. Bu soyma işlemi sonrasında diş etine peeling yapılarak melanin pigmentinin oradan uzaklaştırılması sağlanır. İyileşme süresi esnasında hastalarımızda küçük rahatsızlıklar olabilir.
Diş etlerinde koyu renkli pigmentlerin en yaygın nedeni genetiktir. Melanin cilt renginden sorumlu pigmenttir. Diş etinde bu pigmentin artması, koyu renkli diş eti görünümüne sebep olur. Sigara kullanımı bu renklenmenin artmasına neden olur.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur.
Diş eti ağrısı, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. En yaygın sebepleri arasında diş eti hastalığı, diş sıkma veya gıcırdatma, diş fırçalamama ve diş ipi kullanmamaktan ötürü oluşan kötü ağız hijyeni, diş çekimi sonrası ağrı ve hassasiyet, diş eti enfeksiyonları, diş apseleri ve hormonal değişiklikler yer almaktadır.
Diş çürükleri dolayıyla çekilmesi gereken dişlerin regl döneminde çekilmesi önerilmiyor. Zira regl dönemlerinde hormonal durumlara bağlı olarak kan akışı farklı seyreder. Diş çekimi sırasında normal bir kanama meydana gelir.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Portakal: Bağ dokusunu güçlendirerek diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olan portakal, diş eti iltihabını önlüyor. Aynı zamanda içindeki florun sayesinde, dişin sert tabakasının yapısını geliştirerek, dişleri ağız içinde oluşan asitlere karşı koruyor.
Mikrobiyal dental plağın yanı sıra sigara kullanımı, diyabet, lösemi ve AIDS gibi bazı sistemik hastalıklar, stres, kalp-tansiyon ilaçları, antikonvulsanlar, antidepresanlar ve oral kontraseptifler gibi bazı ilaçların kullanımı ve beslenme alışkanları da diş eti hastalıklarının oluşumunda etkilidir.
Ağız kokusu, diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir. Küçülen diş etleri: Dişler eskisinden daha uzun görünüyorsa, diş eti çekilmesi başlamış olabilir. Hassas dişler: Soğuk ve sıcağa karşı dişlerdeki aşırı hassasiyet, diş eti hastalığı belirtileri arasında yer alır.
Oral kanser olarak da bilinen ağız kanseri; ağız boşluğu, dudak, dil, diş, diş etleri, ağzın kemik çatısı ile orofarenk adı verilen boğazla dilin gerisinde yer alan bölgede görülebilen kanserlerdir. En yaygın görülen yedinci kanser türüdür ve bu oran çoğu ülkede artış gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri