Tüysüz'ün açıklamalarına göre İzmir'in Kemalpaşa, Seferihisar ve Tire ilçeleri fay hattı üzerinde.
İzmir'deki projeyi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi TÜBİTAK'la birlikte yürütüyor. Birçok aktif fay hattına sahip olan İzmir'de en riskli bölgeler arasında Bayraklı, Alsancak, İnciraltı, Konak, Çiğli, Örnekköy yer alıyor. Menemen ve Foça da riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Depremden hemen sonra otomatik olarak hazırlanan olası şiddet dağılım haritası (Depremin merkez üstündeki şiddeti V skalasında belirlenmiştir). Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde Tire (İzmir) bölgesi I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
İzmir'de Aktif Fay Hatları
Dumanlıdağ Fayı Bornova Fayı İzmir Fayı Cumaovası Fayı
Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Hasan Sözbilir "Güzelbahçe'den Pınarbaşı'na kadar 30 km boyunca devam ediyor. Üzerinde önemli yerleşimler var. Deprem senaryolarına göre İzmir fayı 6,8 büyüklüğünde deprem ürettiğinde İzmir Körfezi etrafındaki bölgede 15 bin civarında bir can kaybından bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
EN SON 335 YIL ÖNCE KIRILDI
Kent merkezinden geçen İzmir fayı en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. Uzmanlar; 1688 gibi bir depremin deprem tekrarlanma aralığı bina ila 2 bin yıl arasında olduğu açıkladı. Depremin üzerinden 335 yıl geçti.
Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
İzmir bölgesinde yaklaşık 12-13 tane aktif fay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, "İzmir fayı ciddi bir fay, 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir.
Tire tarihinde sosyal olayların yanı sıra doğal olaylar ile de karşı karşıya kalmıştır. 1653 yılında şiddetli, 1739 Nisanı ile 1778 Haziran'ında orta şiddetli depremler olmuş, 1846 ile 1850 yılları arasında devam eden depremler 40 gün sürmüştür.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Kandilli Rasathanesi verilerine göre İzmir Tire'de 3,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından tedirgin olan vatandaşlar Türkiye deprem haritasını sorguluyor. AFAD'ın açıkladığı riskli bölgelere göre İzmir birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Dolayısıyla daha uzun süreli depremler üretebilirken, Ege Bölgesi'ndeki faylar kısa olduğu için çok uzun süreli depremler beklenmiyor. Ege'de deprem açısından Denizli, Aydın ve Manisa çok riskliyken, Uşak avantajlı.
SON DAKİKA: İzmir'de 3,9 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü İzmir'in Buca ilçesi olan, saat 18.36'da meydana gelen 3,9 büyüklüğündeki sarsıntının 7,69 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.
DİKİLİ-FOÇA DA UYGUN
Dikili ve Foça da sağlam zemin üzerine kurulu. Ama buralardan da ana kırık geçer. Fakat buna karşın zemin sağlam olduğu için Foça'dan korkulmamalı.
Kuşadası, Didim, Çeşme hatta Karaburun'a bile gidebilirler. Zira Karaburun'da zemin sağlam. Yazlıklar her şeyden önce daha güvenli.
Tehlike parametreleri ile ifade edildiğinde, İzmir ve civarında 1688 benzeri M 6.8 büyüklüğündeki depremlerin en az 500 yılda bir tekrarlanabileceği söylenebilir.
Bu değerler, İzmir deprem yöresinde hareket eden veya oluşan fayların çoğunun kısa olduğunu göstermektedir.
Dr. Sözbilir ülkenin doğusunda yaşanan depremlerin İzmir ve Ege'yi etkilemesinin söz konusu olmadığını açıklarken böyle bir etkinin olması için birbirlerine değen yakın faylarda hareketlilik olması gerektiğini söyledi. Sözbilir şunları kaydetti: Ülkenin doğusunda gerçekleşen depremlerin Ege ile bir bağlantısı yok.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Deprem tehlikesi açısından birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır. Tektonik açıdan karmaşık bir yapıya sahip olan Ege Bölgesi'nde, tek bir fay hattından söz etmek olanaksızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri