Rayyür; “namlu içinde helezon şeklinde birbirine paralel olarak uzanan setlerin, fişek çekirdeği (mermi) üzerindeki silaha özgü izlerine” denir.
(şarjörün içidir) RAYYÜR: Yiv ve setin mermi çekirdeği üzerinde bıraktığı ize denir.
Yiv ateşli silahlarda merminin yolunda seyrederken dönme hareketi kazanmasını sağlayan namlu içine açılmış birbirine paralel kabarıklıklardan oluşan ve namlu içine spiral görüntü kazandıran kabartı ve oyuklardır.
RAYYÜR:Çekirdek namlu içinde ilerlerken,çekirdek üzerinde yiv ve setin bıraktığı izdir.
B) Namlunun içinde bulunan girintilere çap denir. C) Toplu tabancalarda kabza emniyeti bulunur.
İlgili 19 soru bulundu
Öncelikle “kalibre” kavramının tanımıyla işe başlayalım. Aslına bakarsanız yivli-setli silahlar ve bu silahlarda kullanılan mermiler için kalibre; tıpkı santimetre, milimetre gibi bir ölçü birimidir ve 1 inç 'in yüzde birine karşılık gelir. Yani 1 kalibre 0,01 inçtir.
Silâh (çoğulu esliha) kelimesi genel olarak bütün savaş aletlerini ifade etmekle birlikte ilk dönemlerde en fazla tanınan türler olduğundan daha çok kılıç, ok ve mızrak için kullanılmıştır. İnsanın icat ettiği ilk alet olan silâhın bilinen en eski örneği Yontma Taş döneminin başlarına kadar giden el baltasıdır.
Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir.
Top mühimmatının ucunda tapa denilen bir bölüm vardır. Tapa, merminin içindeki patlayıcı maddenin istendiği zamanda patlamasını sağlar.
Tırnak: silahın sağ tarafında yer verilmiştir. Kovan tip tablasına takılarak atıştan sonra sürgü ile birlikte geri gelme işlevi gösterir.
Mermi çekirdeği önce kovanı sonra namluyu terk eder ve üze-rinde namludan kaynaklanan izler (yiv-set izleri) kalır.
Boş Kovan Dışarıya Atılamıyor
Mühimmatın hatalı olması nedeniyle kapak takımı tam olarak geriye gelmemiş olabilir, mühimmatınızı değiştirerek tekrar deneyiz. Ayrıca bu hatalı mühimmatta tam olarak yanma meydana gelmediği için Kapak takımı ve Namlu haznesinde barut birikintisi mevcut olabilir.
7.62×39mm tüfek mermisi, SSCB tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış, savaştan kısa süre sonra seri üretimine başlanan ve bu mühimmata uyumlu AK-47 ile özdeşleşmiş güçlü bir mermi kalibresidir. Bu mermiler ilk önce SKS ve RPD gibi silahlarda kullanılmıştır.
Tetik çekilirken önce horoz kalkar sonra tetik bir sınır noktasına dayanır. Bu noktadan sonra tetik çekilmeye devam edilir ise horoz düşer ve silah ateş eder. Bu Kullanım şeklinde horoz kalkarken toplu döner ve ateşe hazır bir fişek yatağı namlu ağzına gelir.
Tetik; ateşli silahlarda ateşlemeyi başlatan küçük kol. Hemen hemen tüm ateşli silahlarda tetik silahın alt kısmında, dipçik veya kabzanın başladığı yerde, çember bir muhafaza içinde bulunur ve baskın elin işaret parmağı ile kullanılır.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ve ayrıca silahın içindeki yiv setlerine bağlı olarak değişir. İlk hız, 330 m/s (sesaltı) ile 1800 m/s arasında farklı değerler alabilmektedir.
Medyada karşımıza maganda kurşunu olarak çıkan yorgun mermi, birçok deneyin ve tartışmanın ana konusu olmuştur. Havaya sıkılan bir kurşun, kuvvetli bir kinetik enerji ile ilerler. Patlama anındaki doğrusal hızı sayesinde ”zinde mermi” diye adlandırılır.
Dış balistik;Bir mermi, hava direncini yenmek ve dengeli (stabil) uçuş yapmak için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmek zorundadır. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse, hatta takla atarsa, bu uçuşun planlandığı gibi sonuçlanmamasına ve menziline düşmemesine sebep olur.
Süngü bir yivli tüfek, misket tüfek veya benzeri herhangi bir ateşli silahın namlusunun ucuna takılan bıçak, hançer, kılıç veya sivri uçlu bir silahtır.
Çelikten yapılmış bir boru olan namlu, ateşli silahların en önemli parçasıdır. Namlunun uç bölümüne namlu ağzı, geri kalan bölümüne ise namlu kuyruğu denir. Namlu kuyruğunun başlangıcında, içine merminin yerleştiği, hazne adı verilen bir bölüm bulunur.
Samuel Colt, Amerikalı kâşif ve sanayici. Tek dolumla çok sayıda kurşun atabilen altıpatlar cinsi tabancayı icat ederek silah sanayiinde çığır açmış ve silah kullanımını yaygınlaştırmıştır.
9×19mm Parabellum (9mm Parabellum, 9mm Luger, 9×19mm şeklinde kısaltılır), hafif silahlar için üretilen 9mm mermi çapı ve 19mm kovan uzunluğuna sahip fişektir. Bütün bu özellikleriyle birlikte ses hızını büyük bir farkla aşabilen bir mermidir.
Gerdel olarak isimlendirilmiş olan bölüm, şarjör yayının üst kısmında bulunmakta. Fişeklerin üzerine yerleştirildiği bölüm olarak da açıklanabilir. Gerdel direkt olarak bu şeklide tanımlanıyor. Gerdel yayı ise direkt olarak gerdeli yukarı iterek, her fişeğin fişek yatağına rahatça geçişini sağlayan bölümdür.
5.56×45mm NATO (resmî NATO adlandırması 5.56 NATO, beş-BEŞ-altı), 1970'lerin sonunda Belçika'da FN Herstal tarafından geliştirilen jantsız, darboğazlı ara-kartuş ailesinden bir tüfek mermisidir. 7.62×51mm NATO mm'lik mermilerin büyük olması ve geri tepmesinin daha yüksek olması nedeniyle 5.56 mm'lik mermilere geçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri