Vitamin eksikliği de diş eti kanamalarına yol açabilir. İskorbüt hastalığı olarak bilinen C vitamini eksikliği de diş etlerinde enflamasyona neden olur ve tedavi edilmediği takdirde diş kaybına neden olabilir. K vitamini eksikliği de ciddi diş problemlerine neden olabilir.
D vitamini
Bu bağlamda diş eti hastalığı da dahil olarak pek çok enfeksiyon riskini azaltır. Birçok araştırma D vitamini eksikliğinde diş çürümesi riskinin de arttığını göstermiştir. Çünkü D vitamini vücudun kalsiyum ve fosfatı kolayca kullanmasına yardımcı olur.
C vitamini eksikliği ve vücudun ihtiyacı olan suyu alamaması. Yapılan araştırmalar doğrultusunda C vitamininin vücuttaki eksikliği durumunda diş eti çekilmesi sıklığının arttığı gözlemlenmiştir.
Dişlerinizi her gün iki kez fırçalamak dişlerinizin ve diş etinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için en iyi yoldur. Ancak hangi diş macununu kullanacağınızı seçmek zor olabilir. Dişlerinizi fırçalarken koyu kırmızı diş eti görünümünü önlemeye yardımcı olan parodontax gibi bir diş macunu kullanmanız gerekebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Diş eti şişmesi İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen kürü ile de tedavi edilebilir. Saraçoğlu'nun diş eti şişliğine karşı önerdiği bitkisel çözüm nar suyudur. Nar suyu diş eti iltihaplarını yok ederek dişteki şişliği ve ağrıyı azaltır.
Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın. Masaj: Diş etleriniz kanasa bile diş hekimleri diş fırçasıyla masaj yapmanızı önerir.
Diş etinin çekilmesi hafif düzeydeyse basit diş taşı temizlikeri ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavileri ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür.. Ancak ilerleme söz konusuysa dişeti ameliyatları (flep operasyonları) olarak adlandırılan cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Diş eti çekilmesi (periodontitis), solunum hastalığı, romatoid artrit, koroner arter hastalığı ve diyabette kan şekerini kontrol eden problemler ile bağlantılı olduğu gözlemlenmiştir.
C vitamini diş eti sağlığını etkiler. Basit olarak söylemek gerekirse vücut, kemikleri ve kan hücrelerini güçlendirmek için , dişlerinizi diş etlerine tutturmak için ve vücudunuzun büyümesi, doku tedavisi ve yara iyileşmesi için gereken “hücreler arası bağı” oluşturmak için yeterli C vitamine gereksinim duyar.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Tuzlu su ile gargara yapmak, Ağrıyan bölgeye buz küpü ve benzeri şekillerde soğuk uygulamak, Diş etinin ağrıyan kısmına karanfil veya zerdeçal tozu sürmek, Ağrı yapan bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak olarak sayılabilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Günde iki kez diş macunu ile dişlerin fırçalanması, en az günde bir kez diş ipi kullanımı, gargara yapılması, yılda 2 kez diş hekimleri tarafından dişlerin profesyonel olarak temizlenmesi ve tütün kullanmama, diş eti çekilmesi tedavisinin önemli uygulamaları arasındadır.
Ağız hijyeni rutininize tuzlu su ilavesi ağız sağlığını artırabilir, diş eti iltihabına karşı savaşabilir ve nefesi temizleyebilir. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz.
Doğal bir antibiyotik olan sarımsak diş apsesinin iyileşmesinde etkilidir. Özellikle diş apsesine ne iyi gelir diye merak ediliyor. Dişin ağrılı zamanında sarımsak tüketmek diş ağrısına iyi gelecektir. Evde yapılabilecek doğal yöntemler ile diş apsesinin ağrıları da dindirilir.
Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder.
Günde en az iki kez üç dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın ve ağız gargarası ile gargara yapın. Sıcak Tuzlu Su Gargarası Yapın: Sıcak tuzlu su da diş eti iltihabına iyi gelecektir. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suya ekleyin ve bu karışımı kullanarak diş etlerinizi günlük olarak gargara yapın.
Papatya, içeriğinde bol miktarda antiseptik bulunan hem dişler hem diş etleri rahatsızlıklarının tedavi edilmesinde kullanılan bir bitkidir. Özellikle iltihap önleyici içeriğe sahip olan papatya, diş eti iltihaplanmasına iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Hindistan cevizi yağının diş eti iltihaplanmalarını da engellediği saptanmıştır. Zeytinyağı ile yapılan gargaralarında ağız ve diş sağlığına katkıda bulunduğu saptanmıştır. Zeytinyağı içinde yer alan antimikrobik ve antioksidan özellikleri sayesinde ağız içerisinde biriken bakterileri ve enfeksiyonları gidermektedir.
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Sirkeli su ve tuzlu su gargarası diş ağrılarını kısmen uyuşturur. Dişi bakterilerden temizler ve şişlikleri azaltır. Diş eti ve açık diş çürüklerine dezenfektan etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri