Sperm testi devlet hastaneleri dışında özel hastane ve özel kliniklerde de yapılabilmektedir.
Üroloji doktoru spermiyografı ister, laboratuvara gidip verirsin.
Erkeğin meni örneği vermesi ve bunun laboratuvar ortamında incelenmesiyle yapılan sperm testi, devlet hastaneleri, özel hastaneler veya kliniklerde yapılabilmektedir. Sperm testi devlet hastanelerinde ücretsiz yapılırken, özel hastanelerde 300 – 750 TL arası bir ücreti olmaktadır.
Sonuçlar 1 gün sonra çıkar. Bu testi doktor 3 ile 8 hafta arayla en az 2 kez isteyebilir.
SPERM TESTİ FİYATI
Sperm testi fiyatı 2022 yılı itibari ile özel laboratuvarlarda 250 TL - 500 TL arasında değişmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Yaklaşık 2 ile 5 gün kadar cinsel perhiz uygulamış olan erkek, sperm testi için bir odaya alınır. Burada bulunan steril kabın içine meninin konmasının ardından kap incelenmesi için hızla laboratuvara gönderilir. Laboratuvara ulaşan sperm örneği, semen analizi için özel cihaz ve tekniklerle incelenir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Sperm Testi Hangi Bölümde Yapılır? Sperm testini (Spermiogram) tam donanımlı bir hastanenin Tüp Bebek Merkezi ve Androloji bölümlerinde yaptırabilirsiniz. Sperm testi yapan hastaneler kriterinde en önemlisi tam donanımlı ve yeterli uzman sayısına sahip bir hastane tercih etmektir.
Sperm örneği vermeden önce erkeğin 3 gün cinsel perhiz yapılması gerekmektedir. 3 ila 7 gün arası perhiz yeterlidir. 3 günden daha az perhizlerde sperm sayısı düşük çıkabilir. 7 günden uzun perhizlerde sperm hareketinde bir azalma görülebilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), belirli aralıklar ile androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre; sperm sayısı için alt limit militrede 15 milyon, toplam semen örneğinde ise 40 milyon olmalı. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.
Eczanelerde ve büyük parfümerilerde evde sperm testi veya erkekler için kısırlık testi gibi çeşitli isimlerle satış yapılmaktadır.
Ürolog nedir? Ürolog, kadın ve erkeklerin üriner sistemleri ile erkeklerin üreme sistemlerini inceleyen tıbbi uzmandır. Böbrekler, üreterler, mesane, üretra, testisler, penis, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin tüm hastalıkların tanı ve tedavi işlemleri, üroloji kliniklerinin uzmanlık alanına girer.
Sperm testi sayesinde meni içeriğindeki sperm hücreleri, şeker ve proteinlerden ayrıştırılarak erkeğin üreme potansiyeli değerlendirilir. Ejakülat içeriğindeki sperm sayısı, şekli ve motilitesinin (hareketlilik) ölçüldüğü spermiogram sayesinde hekim, kişinin sperm sağlığı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur.
erkek kısırlık için hangi doktora gidilir sorusunun cevabı; üroloji doktorları şeklindedir.
Sperm toplama işlemi mastürbasyonla yapılır. Bu sırada sabun, tükürük ya da benzeri bir kimyasal kayganlaştırıcı kullanmamalı. Bunların spermleri öldürücü etkisi vardır. Yine sperm verilirken kap içerisine su veya idrar karışmamasına da özen gösterilmeli.
Eğer devlet hastanesinde sperm testi yaptırmayı düşünüyorsanız üroloji polikliniği bölümünden randevu almanız gerekmektedir. Üroloji doktoru gerekli görürse, sperm testi yaptırmanızı isteyecektir. Sperm testi, genellikle 1 yıl düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmadığı durumlarda yaptırılmalıdır.
Uzun yapılan cinsel perhiz sperm kalitesinin düşmesine ve testin sonucunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun için ideal cinsel perhiz süresi 3 tam gündür. 72 saatin dolması gerekmektedir. Bu süre 5 gün yani 108 saatten fazla olmamalıdır.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir? Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Erkekler sperm sayısının yeterli olması durumunda başka bir sorun yoksa gebelik süreci için üzerine düşeni yapabilir. Doğal yol ya da üreme teknolojisiyle çocuk yapmak isteyen kişilerde öncelikle sperm üretimi olmalıdır. Gebelik için yumurtanın döllenmesi adına bir tane dahi sağlıklı sperm yeterli olur.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Koyu sarı veya yeşilimsi sperm renginde özellikle ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Pembe, kırmızı veya kahverengi olan spermde menide kan olduğu anlamına gelebilir ve bu bir enfeksiyon veya yaralanma belirtisi de olabilir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Doğal gelişen bir gebelik için 1 mililitre meni içerisinde ortalama 15 milyon, toplamda da yaklaşık 40 milyon civarında sperm olması gerekiyor. Bu sayılardan daha azında doğal yollardan gebelik mümkün olamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri