Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
TRABZON (İHA) - Trabzon Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Yeliz Bulut, dişleri fırçaladıktan sonra en az 30 dakika su dahi içilmemesi gerektiğini söyledi.
Bu yüzden, diş fırçaladıktan sonraki bir saat içerisinde portakal suyu içersek, içeceğin şekerli tadını çok az, acılı tadını ise abar- tılı bir şekilde algılarız. Bununla birlikte, portakal suyu ya da gazlı içecekler içtikten sonra dişleri fırçalamak diş minesine zarar vere- bilir.
YEMEKLERDEN HEMEN SONRA FIRÇALAMA AŞINMAYA NEDEN OLUR
Dişlerimizi koruyabilmek için ise şekerli ve asitli gıdalardan kaçınmalıyız. Bilinenin aksine dişlerimizi yemeklerden ya da asitli içeceklerden hemen sonra değil en az yarım saat sonra fırçalamalıyız.
Çünkü dişlerin ve diş etlerinin fırça sertliği ile zarar görmemesi gerekir. Diş fırçalarken bezelye tanesi büyüklüğünde macun yeterli olacaktır. Ortalama 2 dk süre yeterli olacaktır. Dişler fırçalandıktan sonra ağız su ile çalkalanır ve tükürülür.
İlgili 19 soru bulundu
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Diş fırçaladıktan hemen sonra ağız çalkalama suyu kullanmak, diş macunuyla alınan ve emilmeyi bekleyen florürü ağızdan temizler. Bu nedenle dişler fırçalandıktan sonra sonra yaklaşık yarım saat dişin florürü emmesi beklenmeli ve sonra ağız çalkalama suyu kullanılmalıdır.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Ağızdaki asidik ortamla birlikte dişlerde biriken plak, çürük dişlerin oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle günde en az iki kez ve iki dakika diş fırçalamak, ağız sağlığı açısından önem taşır. Sabahları kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır.
Ek olarak, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın faydaları, diş minesini korumak için yemeklerden gelen aside karşı bir savunma tabakası sağlamasıdır. Asitli bir şey yerseniz, dişlerinizi temizlemeden önce en az 30 dakika beklemelisiniz. Tost, narenciye ve kahve, asitli yiyecek tanımına uyan kahvaltı öğelerine örnektir.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Diş fırçanızı banyoda, özellikle de klozete yakın bir şekilde asla saklamayın!” Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin banyo temizliği ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, banyonuzdaki diş fırçaları çok miktarda bakteri barındırabilir.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır? Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
Tükürük içerisinde bakterilerin faaliyetlerini kısıtlayan enzimler mevcuttur ve gece tükürük akış miktarı oldukça düşer, dişleriniz korunmasız kalır.
Kahvaltıdan önce neden diş fırçalanır? Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor.
Dişlerimizi fırçalamadan önce kullanılan diş ipi; ağızda kalacak ve sonradan oluşacak pisliklerin fırça sayesinde atılımını sağlayacağından dolayı daha faydalı bir kullanım olacaktır.
düzgün bir şekilde temizleyebilmek için bize daha fazla zaman tanır. Bütün bunlarla birlikte, ideal olanın hem uyanır uyanmaz hem de kahvaltıdan yarım saat sonra dişlerinizi fırçalamak olduğunu unutmayın!
Yere paralel ve diş arasında uygun bir açıyla dişlerin aralarına yerleştirilmelidir. İleri geri hareketi yaparak yaklaşık 10 kez diş ara yüzeylerinin temizliği yapılmalıdır. Fırça kullanıldıktan sonra bol su ile temizlenmeli ve bir fırça en fazla 2 ile 3 gün kullanılmalıdır.
Dişlerimizi fırçalama konusunda 3 günün üzerinde ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü 3 günün sonunda bakteriler aşırı üreme fırsatı bulmaya başlıyor. Bu da ciddi plakların oluşmasına neden olabiliyor.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Diş fırçalama işlemi ortalama 2 dk sürmeli, her dişin üzeri 8-10 kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken mutlaka diş diş eti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir.
Gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalamazsak ne olur? Yiyecek artıkları bakteriler için besin olur. Tüm gece boyunca dişleriniz savunmasız kalabilir. Çürükleriniz artabilir.
Macun olmazsa ağız diş sağlığı olmaz diye birşey yok" dedi. Diş macunlarının ağızda hoş koku ve ferahlatıcı bir etki oluşturmak için kullanıldığını söyleyen Devrim, "Macunsuz da ağız temizliği çok rahat yapılabilir.
Dil temizliği için diş fırçası kullanacaksanız eğer diş fırçanızın yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü sert kıllı diş fırçası dilinizin zarar görmesine neden olabilmektedir. Dilinizi temizlemek için dil spatulası da kullanabilirsiniz. Dil spatulasını dil köküne getirerek dilin ucuna doğru hareket ettirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri