Davanın Açılmamış Sayıldığı Halde Vekalet Ücreti Nedir? Öncelikle belirtmek gerekir ki; davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi halinde davalı lehine olacak şekilde vekalet ücretine hükmedilir. Söz konusu vekalet ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7. maddesine göre belirlenir.
Avukatlık ücreti de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7. maddesinde düzenlenmiştir. Dolayısıyla davanın açılmamış sayılması vekalet ücreti ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar tarifede yazılı ücretin yarısı, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra tamamı şeklinde hükmedilecek, davacıya yükletilecektir.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Maktu ücret hesaplanır.
Dava takip edilmediği için dava açılmamış sayılmıştır. Karşı tarafın temyizi yüksek bir olasılıkla kötü niyetli olarak değerlendirilir fakat vekalet ücreti açısından temyiz sonucu değiştirmeyecektir. Bu nedenle vekalet ücreti gönül rahatlığıyla icraya konu olabilir.
Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır. (HMK m. 150/7) Dvanın açılmamış sayılması kararı ile birlikte dava açılması ile ortaya çıkan tüm sonuçlar ortadan kalkacaktır. Davanın görüldüğü mahkeme bakımından da davayı inceleme ve hüküm kurma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Bu itibarla, davanın taraflarca takip edilmemesi sebebiyle dosyanın işlemden kaldırılması tarihinden itibaren 3 ay içinde dava yenilenmediği takdirde davanın açılmamış sayılmasına dair oluşan tüm yasal hüküm ve sonuçlar başkaca bir işleme bağlı olmadan doğrudan doğruya yürürlük kazanır.
Davanın açılmamış sayılması kararı temyizi kabil niteliktedir. Ancak, derdestlik yönünden kararın temyiz edilmeyerek veya temyiz aşamasından geçerek kesinleşmesini aramaya gerek yoktur.
Yargıtay'ın 1979 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca kira bedelinin tespitine ilişkin kararın kesinleşmeden icraya konulması mümkün değildir. Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
HMK 150/7 hükmü uyarınca davanın açılmamış sayılmasına karar verilirse, zamanaşımının kesilmesi, hak düşürücü sürenin korunması ve davalıyı temerrüde düşürme etkisi de ortadan kalkacaktır.
Yargılama gideri olarak hükmedilen vekalet ücretinin tamamının avukata ait olduğu Avukatlık Kanununun 164/5 uyarınca “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” sabittir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Ziynet alacağına ilişkin davalar konusu para ile ölçülebilen davalardandır. Bu haliyle nisbi vekâlet ücretine hükmedilir. Ziynet alacağı davaları, boşanma davasının fer'isi de olmadıklarından, bu davaların boşanma davasından tefrik edilmedikleri hallerde ayrıca nisbi vekâlet ücreti hesaplaması yapılmalıdır[4].
Dava açıldıktan sonra davacı, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Geri alınan davanın, ileride tekrar açılması mümkündür. Davanın geri alınması için iki koşulun bir arada olması gerekir. Davalının açık izni gerekir ve hüküm kesinleşmeden önce geri alma istemi mahkemeye iletilmelidir.
Yargılamanın herhangi bir aşamasında bir tarafın kendisini vekille temsil ettirerek vekil tarafından herhangi bir işlem yapılmış olması halinde o tarafın davada haklı çıkması halinde lehine vekâlet ücretine hükmedilecektir.
“Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.”
Avukatlık Kanunu 13/2 maddesi gereği hükmedilen vekalet ücreti kabul ya da reddedilen miktarı geçemez. Bu durumda 500 TL tutarında davanın açılıp kısmen kaybedilmesi halinde yani 250 TL kısmının kabul edilmesi halinde vekalet ücreti 250TL'yi geçemeyecektir.
Bir davanın açılması halinde zamanaşımı kesilir. Ancak, kesilen zamanaşımı kesilme tarihinden başlayarak yeniden başlar.
Karardan anlaşılacağı üzere davanın açılmasının maddi hukuk anlamında sonuçları şunlardır: 1- Davanın açılması ile dava konusu alacak için zamanaşımı kesilir. 2- Hak düşürücü süreler korunur.
Dava zamanaşımı süresinin kesilmesi ile işlemiş olan tüm süre ortadan kalkar yani zamanaşımı süresi sıfırdan yeniden işlemeye başlar. Dava zamanaşımını birden fazla kesen durumun olması halinde her kesme nedenin gerçekleştiği tarihten itibaren süre yeniden işler.
Vekalet icra takip dosyasına konulduğunda icra takibi derdest ise vekalet ücretine hak kazanılacaktır.
Hükümle tayin edilen vekalet ücretinin takibe konulması için hükmün kesinleşmesi şartı aranmaz. Karşı yan ancak hükmü tehiri icra talepli olarak temyiz edebilir.
Evet kesinleşmeden icra takibine konu edebilirsiniz. Okuduğunuz forumlarda kesinleşmesi gereken kararlar hemen hemen sayılmıştır.
Davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararların kesin hüküm oluşturmayacağı da yasa gereğidir. Açılmamış sayılmasına karar verilen dava kesinleşmemiş olsa bile derdestlik itirazında bulunulamaz." denilmiştir.
Ad, soyadı, yaş tashihi, velayetin nez'i, babalık davası, nesep tashihi, boşanma ve bunun fer'i niteliğindeki hükümler için icraya yoluna başvurabilmek için ilamların kesinleşmiş olması gerekmektedir.
Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri