Braket Kırılması Dişlerin üzerine yapışan braketler, bazen sert gıdaların tüketilmesi, darbe alması, sert yiyecek çiğnenmesi, ağızda yabancı bir cisimle temas etmek veya düzenli diş fırçalama işleminde aşırı güç uygulamak sonucunda yerlerinden çıkabilir.
Braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde hastanın sert yiyecekler yemesinden kaynaklanır. Braketlerin üzerindeki yapıştırıcı da zamanla zayıflayıp braketin yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duyursa, çıkarmak için zorlamayın.
Yerinden çıkmış veya kopan braketiniz için ortodontistinizi arayıp bilgilendirmeli ve yakın bir tarihe randevu almalısınız. Öncelikle sert yiyeceklerden kaçınmak gereklidir. Buna rağmen azı dişlerine takılı olan band yerinden çıkıp sallanırsa birkaç gün içinde bu bandın yerine takılması gerekir.
Genellikle bu durum diş fırçalarken ya da braket dişin ortasında olmadığı zaman fark edilir. Braketinizi dişin ortasında olmadığını fark ettiğiniz an, bu problemi halledebilmek için ortodontistinizi görmeniz şarttır. Bazen kırılan braket tel üzerinde döner ve dudak ve yanak içinize batabilir.
Braketler ile diş tellerini bir arada tutan ligatürlerden olan lastik ligatürler, aslında ortodontik tedavi sürecinde kaçınmanız gereken yapışkan gıdalar yerken braketlerden çıkabilir. Yerinden çıkan bu lastik ligatürü temiz bir cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Kopan band ya da braket
Bir sonraki kontrolde doktorunuz eğer gerekli görürse braketi tekrar yapıştırır. Ortodontik problemlerin birçoğunu evde kendiniz çözebilirsiniz.
Braketler, dişin hareket yönünü belirleyeceğinden hassas ve titiz bir şekilde dişlerin ideal yerlerine yerleştirilmelidir. Braketlerin ve tellerin takılması seansı ne kadar sürer? Ortodontik tedavi sürecinin en uzun seansı ilk seansı olup braketlerin yerleştirildiği seanstır. Bu seansın süresi ortalama yarım saattir.
Önemli: Bir braketiniz kaybolduğunda yedek braketler olmadığı için yeni bir braket sipariş etmek durumunda kalabiliriz bu durumda yeni braketin ücretini karşılamanız gerekebilir.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Braketin kopması korkulacak bir durum değildir. Braket diş yüzeyinden ayrıldıktan sonra yerinden oynar, hastaların dudak ve yanaklarını yara yapabilir. Randevuya gidene kadar hastalar kendilerine verilen ortodontik mumları kullanabilirler ki dudak ve yanaklarda yara olmasın.
Görünmez diş teli olarak tanımlanan ve dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan braketlerin kullanıldığı lingual diş teli tedavisi, dileyen tüm hastalara uygulanabilir.
Telin çevresi iyi fırçalanmazsa plak ve diş taşı birikecektir. Bu durumda diş eti enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Telin çevresi normal diş fırçası ile diş etinden dişe olacak şekilde fırçalanmalıdır, arada sıkışan gıda artıkları da ara yüz fırçalarıyla uzaklaştırılmalıdır.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Yumuşak dokularda rahatsızlık-tahriş ;
ında yassı hale getirin ve irritasyonu yapan braketin üzerine yerleştirin. Böylece yemeği daha kolay yiyebilirsiniz. Yanlışlıkla yutulduğunda problem oluşturmaz. Yara üzerine gerektikçe çubuk pamuk ile küçük bir parça topikal anestezik uygulanabilir.
Dişlerin Sallanması
Ortodontik tedavi süresince dişlerde hafif sallanma olması normaldir. Endişelenmeyin. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar.
Diş teli takıldıktan sonra ne yenir ne yenmez merak konusudur. Braketlerin kırılmasına ve tellerin kopmasına neden olacak yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Başlangıçta çoğu hasta dudak, yanak ve dil gibi yumuşak dokulara temas eden braket (dişlere yapıştırılan, dişlerin hareket etmesini sağlayan ve teli dişte tutan ana ortodontik enstrümanlar) ve tellerin verdiği yeni histen rahatsız olur. Duyulan acı genellikle bir hafta içinde, ağzınız bu yeni unsurlara alışınca diner.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hastanın diş teli tedavisini karşılaması için hastanın henüz 18 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. 18 yaşından büyük olanların tedavilerini devlet karşılamamaktadır. Tedavi masrafları bütünü ile SGK tarafından karşılanmamaktadır.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Diş teli kullanırken ya da kullandıktan sonra bazı dişlerin hafif gevşek olması görülen bir durumdur. Dolayısıyla ortodontik tedavi süresince alınan tedavi sonucu sallanan diş ile karşılaşılması oldukça normal bir durumdur.
Diş tellerinin güçlü bir şekilde yapıştırılması sonucunda çıkarılması için de biraz güce ihtiyaç olacaktır. O nedenle bu şekilde kerpeten ile çıkarılması sağlanmaktadır. Diş hekimi öncelikle diş telini çıkarır. Daha sonra diş kerpeteni yardımı ile braketleri tek tek çıkartır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri