ÇAMAŞIR SUYUYLA FIRÇALAMAK BEYAZLATIR: Çamaşır suyu ile dişleri fırçalamak kesinlikle çok sağlıksızdır; asla yapılmamalıdır! Çamaşır suyu, hem dişlerimizin yapısına hem de çevredeki ağız dokumuza zarar verebilir.
Fırçanızı koyduğunuz fırçalığı da haftada 1 kez su ve sabun ile yıkayıp en iyi antibakteriyel ajan olarak kabul edilen chlorhexidine içeren ağız gargarası kullanarak temizlemeye dikkat edin.
Diş Fırçası Kıllarının Dezenfekte Edilmesi
2 çay kaşığı karbonatı bir bardak suda çözün ve diş fırçasını solüsyona batırın. 1 çay kaşığı veya yüzde 3 oranında hidrojen peroksiti 1 bardak suda seyreltin ve fırçalamadan önce diş fırçası kıllarını solüsyonda ıslatın. Kılları haftada bir kez sirkeye batırın.
Bir bardak suyun içine bir tatlı kaşık karbonatı atın ve karıştırın. Daha sonra diş fırçanızı gece boyunca bu karışımın içinde bekletin ve fırçanızı su ile iyice duruladıktan sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Tuzlu su karışımı içerisinde fırçanızı bekleterek, fırçanıza yerleşen bakterileri temizleyebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Beyaz sirkeyi kaynatın, ardından kaba dökün ve sertleştirilmiş fırçayı doğrudan içinde 15 dakika bekletin. Fırçanın kılları yumuşamışsa üzerine dokunun, bu durumda sabunlu su ile temizlemeye devam edebilir ve ardından temiz su ile durulayarak bitirebilirsiniz. Adım 2: Aseton, oje çıkarıcılarda bulunan yaygın çözücüdür.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
Diş fırçaladıktan sonra ağızdaki bakteri sayısı azalmaz. Artar. Çünkü diş fırçasının yerinden kaldırdığı bakteriler salyaya geçer. Bu sebeple ağız su ile bol yıkanmalıdır.
Diş fırçasının temizliğinde; dişler fırçalandıktan sonra diş fırçasını su altında temizlemeden önce mutlaka ellerin temiz olmasına özen gösterilmelidir. Dişler fırçalanmadan önce kişi ellerini yıkamalıdır. Diş fırçası su altında yıkandıktan sonra durulayıp tekrar kabına koymak sağlıklı bir hareket olacaktır.
Her gün kullanılan taraklar ayda bir kere olmak üzere sirkeli suda bir gece bekletilebilir. Sirkeli suya biraz da karbonat eklemek çok daha etkili bir temizlik sağlayabilir. Bu işlem sonrasına tarak temiz suyla yıkanabilir ve ince uçlu küçük bir fırça yardımıyla detaylı bir şekilde temizlenebilir.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Çoğu diş hekimi diş fırçanızı yaklaşık her üç ayda bir değiştirmenizi önermekte ve American Dental Association (ADA - Amerikan Diş Hekimleri Birliği) diş fırçanızı yaklaşık olarak her üç ila dört ayda bir veya kılları aşınmışsa daha erken değiştirmenizi tavsiye etmektedir.
6) Diş Macunu
Temizliğe başlamadan önce eğer küf kalıntıları varsa; bu kalıntıları yüzeyden almanız gerekiyor. Eski bir diş fırçası üzerine bir miktar diş macunu sıkın ve küf lekesi olan bölgeyi fırçalamaya başlayın. Fırçalama işlemi bitince 5 dakika kadar bekleyin.
Dil temizliği yapmanız için 5 önemli sebep! Fırçanın fırçalamalar arasında kapalı kapta saklanmaması gerektiğini söyleyen Kazak, "Kapalı ortamda nemli diş fırçasının kılları üzerinde bakteriler oluşacaktır. Fırçası fırça kıllarının yıpranması kontrol edilerek en fazla 3 ayda bir değiştirilmelidir.
Beyaz sirkeli su karışımı yapınız. Gece boyunca sirkeli suyun içinde bekletiniz. Sirkenin antibakteriyel etkisi mikrop ve bakterileri diş fırçasından uzak tutacaktır. Diş fırçası her ne kadar düzenli olarak temizlense de 3 ayda bir yeni bir diş fırçası alınması gerektiğini unutmayınız.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Diş fırçanızı banyoda, özellikle de klozete yakın bir şekilde asla saklamayın!” Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin banyo temizliği ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, banyonuzdaki diş fırçaları çok miktarda bakteri barındırabilir.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Ağızdaki asidik ortamla birlikte dişlerde biriken plak, çürük dişlerin oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle günde en az iki kez ve iki dakika diş fırçalamak, ağız sağlığı açısından önem taşır. Sabahları kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Fırçanızı zarar vermeden temizlemek için selülozik tiner kullanmayı düşünebilirsiniz. Selülozik tiner, formülünde güçlü çözücüler bulunan, renksiz ve berrak bir arındırıcıdır. Ürünün formülünde yer alan bileşenler sayesinde fırça üzerindeki boya kalıntılarını kısa sürede temizleyebilirsiniz.
Tarak temizleme işlemlerinde biride tarak üzerine şampuan döküp iyice yıkandıktan sonra tazyikli su ile durulamaktır. Tazyikli su kir tabakasının çıkmasında oldukça etkilidir. Topuz fırçası, erkek saç fırçası temizliğinde ise deterjan, ılık su ve sirkeden homojen bir karışım elde edilerek fırçalar ovalanarak yıkanır.
Ancak boya seçimi kadar önemli olan bir diğer unsur ise iz bırakmayan fırça çeşitlerinin tercih edilmesidir. İpek, saten ve kadife fırçalar daha az iz bırakan modeller arasındadır. Aynı zamanda fırça izi bırakmadan boya yapmak için her zaman rulo fırçalar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri