Fırçalamak: Morluklardan kurtulmanın bir başka yolu ise diş fırçası! Yumuşak bir diş fırçası ile morluğun iç kısmından dış kısmına doğru yavaşça ve dairesel hareketlerle masaj yapın. Bu uygulama dolaşımı hızlandırarak iyileşme sürecini kısaltır. Morluk giderilene kadar zaman zaman bu uygulamayı deneyebilirsiniz.
Morluğun üzerine, birkaç gün boyunca her birkaç saatte bir 15 dakika boyunca buz koymak; iltihaplanmayı ve şişmeyi önleyerek morluğun daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. İltihaplanmayı buzla azalttıktan sonra ılık kompres uygulanabilir. Bu, dokuların kan dolaşımını artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Bunun için evde uygulayabilecek en kolay yöntem buz ve ılık kompres uygulamasıdır. Morluğun ilk iki gününde saat başında 10 ila 15 dakika boyunca moraran bölgeye buz uygulayabilirsiniz. 2 günden sonra ılık kompres uygulamasıyla kılcal damarların güçlenmesini sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Soğuk nesneyi bir havlu veya beze sarın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Daha fazla yaralanmaya neden olabileceğinden, doğrudan cilde soğuk bir paket uygulamayın. Kişi yeni bir çürüğe buz uyguladığında kanamanın yavaşlamasına ve şişliğin azalmasına yardımcı olur.
Morluk herhangi bir tedavi uygulanmasa bile, genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Zaman zaman bu süre iki haftaya kadar uzayabilir. Özellikle yüz bölgesinde ya da cildin daha görünür noktalarındaki morluk kişiyi rahatsız edebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Aslında morarmalar 2 ya da 3 günde geçebildiği gibi bir haftada da geçebilir. Bu yüzden kendi kendine geçmesini de bekleyebilirsiniz. Ama eğer bir haftadan uzun süre morluk kalıyorsa işte o zaman bir uzmana görünmek sizin için faydalı olacaktır.
Aşk ısırığı olarak da tabir edilen bu durum boyun kısmında rahatsız edici bir görüntü oluşturur. Genel olarak kendiliğinden yaklaşık bir hafta içerisinde iyileşme potansiyeline sahip olan bu morluklardan, bazı yöntemler üzerinden 2 gün içerisinde kurtulmak mümkün.
Morluklar için muz kabuğu ve aloe vera kullanabilirsiniz. En eski yöntemlerden biri olarak soğuk et uygulaması yapabilirsiniz. Buz kompresi uygulayabilirsiniz. İnce dilimlediğiniz patatesleri de moraran bölgenin üzerine koyup 5 dakika bekleterek morluğun geçmesini sağlayabilirsiniz.
Morluklar, travmanın hemen ardından pembe ve kırmızı; sonraki gün ise kandaki oksijenin azalması ile koyu mor ve maviye döner. Daha sonra iyileşmeye başlayarak sırasıyla önce yeşil, ardından sarı ve kahverengi renk alır. Daha fazla renk değişimi görülmez ve en fazla 18 gün içerisinde de kaybolur.
Soğuk kompres her seferinde yaklaşık 15 ila 20 dakika uygulanabilir ve ardından her saat başı tekrarlanabilir. Bu, kan damarlarının büzülmesine ve şişkinlik miktarının sınırlandırılmasına yardımcı olacaktır. Önemsiz ağrılar için, parasetamol gibi reçetesiz analjezikler yardımcı olabilir.
G5 masajının genellikle herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat doğru sertlikte uygulanmayan işlemler sırasında, bazı kişilerde G5 masajı sonrası morluk, kızarıklık ve kahverengi koyulaşmalar görülebilir. Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte bu komplikasyonlar 5 ila 10 gün içerisinde tamamen geçer.
Kızarıklıktan hızlı bir şekilde kurtulmak istiyorsanız gerdirdiğiniz derinin üzerine dolapta 15 dakika beklettiğiniz soğuk bir kaşıkla ısınana kadar bastırabilirsiniz.Bölgeye soğuk uygulanması konusunda kaşık gibi bir eşya bulamadığınız takdirde bozuk para da işinizi görecektir.
Sirke ciltteki kan akışını arttırarak morluğun daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Sirkenin şifasından faydalanmak için sirkeyi ılık su ile karıştırmanız ve hazırladığınız bu karışımı düzenli olarak moraran bölgeye sürmeniz yeterli olacaktır.
- Eğer şişme veya morarma varsa yok eder. - Migren ve benzeri gibi baş ağrılarını ortadan kaldırır. - Kene ısırığı varsa keneden kurtulmak için yardımcı olur. - Sivrisineklere karşı oldukça etkilidir.
Bir-iki gün içerisinde, hemoglobin parçalanıp demir açığa çıktığında bere, mor renge dönüşür. 1 hafta içinde, rengi yeşile dönüştükçe berenin iyileşmeye başladığını anlarız. Bölge, sarı ve kahverengiye dönüştükçe iyileşmenin son aşamasına gelinmiş demektir.
Göz Altı Morlukları Nasıl Geçer? Göz altı morluğu, çoğunlukla tıbbi bir müdahale gerektirmeyen ve kendi kendine geçebilen bir rahatsızlıktır. İyileşme süresi ise altta yatan tıbbi bir durum yoksa, ortalama 2 hafta kadardır.
Morluk, çürük, ezik tedavilerinde ilk aşama buz uygulamasıdır. Medikal tedavide ise iltihap giderici etkinliğe sahip bromelain ve arnica kullanılabilir. Ananasın içinde bulunan bromelain maddesi morluk tedavisinde çok etkilidir.
Vücuttaki Morarma Neden Olur? Morarma, morluk ya da bere olarak adlandırılan ve tıp dilinde ekimoz olarak tanımlanan cilt yüzeyinin mor renk alması durumu, çarpma ve cilde alınan darbelere bağlı olarak cilt altında bulunan kılcal damar yapılarının hasar görmesi olarak tanımlanabilir.
Pire ısırığı genellikle herhangi bir şey yapmaya gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Bu iyileşme süreci rahatsızlık verici olursa ilaç kullanımı da tercih edilebilir.
Yeni sıkılmış limon suyuna katılan bal karışımının bir süre dolapta bekletildikten sonra günde 3-4 kez dudağa sürülmesi morarmalarda etkili olmaktadır. Benzer şekilde gliserinin de dudak morarmasında etkili olduğu bilinmektedir. Dudağın nemli tutulması morarma ihtimalini azaltacak bir etkendir.
Genellikle tutkulu bir öpücük sonrasında ciltte meydana gelen kızarıklık veya morluk aşk ısırığı olarak da bilinir.
Yüzdeki morlukların geçmesi için en doğru çözüm soğuk kompres uygulanmasıdır. Morluğun ortaya çıkmasının ardından 3 gün boyunca soğuk buz konulması morluğun kısa zamanda geçmesini sağlar. Yüzdeki morlukların geçmesi için eczanelerden uygun kremler alınarak morluğun üzerine uygulanabilir.
Morluklar için özellikle 3-4 gün içerisinde iyileşme sağlıyor.
Arnica kremler darbe, kaza veya çarpma sonrası meydana gelen morlukların tamamen ortadan kaldırılması konusunda tedavi sağlar olarak yanıtlanabilir. Çok eski zamanlardan bu yana halk arasında da morlukların tedavisi için kullanılan Arnica bitkisi, Avrupa ve batı Amerika ile Kuzey – Orta Sibirya'da yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri