Buğday tanelerinin nohut ile birlikte haşlanması ile hazırlanan yiyeceğe “hedik”; çocuğun ilk çıkan dişinin kutlanması, dişlerinin daha sağlam ve rızkının bol olmasını sağlamak amacıyla hediğin çerezle karıştırılarak komşu ve akrabalara dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara diş buğdayı geleneği denir.
Dişlerinin de inci gibi sıra sıra ve acısız çıkması dilenir, Bebeğin önüne farklı meslek gruplarını ifade eden kitap, makas, şırınga, kalem gibi malzemeler konur. Bebek, öncelikle hangisine uzanırsa ileride mesleğinin de o olacağına inanılır.
Diş Göllesin de Bebeğin önüne tepsi içinde çeşitli meslekler ait materyaller konulur. Bebek ilk neye elini uzatırsa o objenin temsil ettiği mesleği yapacağına inanılır. Aldığı objeye göre süslü olacak, zengin olacak okuyup büyük adam olacak gibi yorumlar yapılır.
Çocuğun başından alınan bu hedikler daha sonra açık bir yere kuşların yemesi için bırakılır ki, ileride çocuk büyüdüğünde tabiata faydalı biri olsun. Daha sonra çocuğun önüne makas, ayna, altın ve ekmek konur.
İlgili 31 soru bulundu
Poğaçalar, börekler, yöresel lezzetler, kısırlar, salatalar... Diş buğdayı menüsünü tamamen kendi zevklerine göre hazırlayabilirsin. Sana fikir vermesi için tatlısıyla, tuzlusuyla, salatasıyla örnek bir diş buğdayı menüsü hazırladık.
Kauçuk emzik / emzik. Özellikle kauçuk yazdım çünkü diş kaşımaya iyi geliyor. Eğer emzik kullanan bir bebekse hangi markayı kullandığını öğrenip ona hediye bir emzik alabilirsiniz kutusu ve zinciri ile beraber. Çünkü emzik sık sık yenilenmesi gereken bir üründür.
Kuru fasulye, nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda bol ılık suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün bu malzemeleri süzüp bir tencereye aktarın. Üzerine en az 10 su bardağı su ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak, buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Buğday tanelerinin nohut ile birlikte haşlanması ile hazırlanan yiyeceğe “hedik”; çocuğun ilk çıkan dişinin kutlanması, dişlerinin daha sağlam ve rızkının bol olmasını sağlamak amacıyla hediğin çerezle karıştırılarak komşu ve akrabalara dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara diş buğdayı geleneği denir.
Kız veya erkek bebekler için konsepte uygun şık sunumlu diş buğdayı pastaları; börek, poğaça, salata, dolma ve sarmalar; kuru yemiş veya şekerlemelerle ikram edilen diş hediği; tatlı kurabiyeler, meyve suları, şerbet ve atıştırmalıklar sizleri bekliyor!
Diş buğdayı, bebeğin ilk dişi çıktığında yapılan eski bir Türk geleneğidir. Anadolu'nun her yöresinde kendine has yapılan diş buğdayı genellikle aile arasında olur. Bunun yanında dişi ilk gören kişinin bebeği baştan ayağa donatması da geleneğin diğer bir unsurudur.
Diş Buğdayı ( Diş Hediği ) Tarifi Nasıl Yapılır? Buğdayı geceden ıslatın. Düdüklüde üstüne 10 bardak su ekleyerek pişirin yaklaşık 15 -20 dk pişmiş oluyor. Süzgeçte süzün sıcaklığı geçmeden pudra şekerini ekleyin.
ayında ilk dişini çıkarırken bazı bebeklerde diş çıkarma ayı 1-1.5 yaşa kadar uzayabilir. Bu açıdan her bebeğin diş buğdayı partisi dişini çıkartmasına göre değişir. Nihayet bebeğiniz ilk dişi çıktığına göre artık geleneksel diş buğdayı töreninin yapılma vakti gelmiştir.
İlk dişler genellikle 6. ay civarında çıkar. Fakat ilk bir yıl içerisinde dişlerin herhangi bir zamanda çıkabileceği ve 6. aydan daha erken veya daha geç çıkan dişlerin bir gelişim bozukluğu anlamına gelmediği bilinmelidir. Tipik olarak bebeklerin çok büyük bir kısmında ilk çıkan dişler alt ön kesici dişlerdir.
Tepsiye koyabileceğiniz bazı nesneler ve temsil ettikleri meslekleri ise şöyle sıralanabilir; Kitap – Akademik başarı ve eğitim görevliliğini temsil eder. Kalem – Kalem tutan bebeğin de başarılı bir eğitim hayatı olacağına ve iyi yerlere geleceğine inanılır. Makas – Makas ise zanaatları temsil eder.
Temiz ve soğuk bir bezle bebeğinizin diş etlerine masaj yapmak o bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu süreçte parmağa takılan bebek diş fırçalarından da yardım alabilirsiniz. Diş çıkaran bebekler için jel kullanımı ise diğer maddelerde de geçerli olduğu gibi kesinlikle doktora danışarak yapılmalı.
Oda sıcaklığındaki yumurtalarla şeker krema kıvamına gelene kadar 5-6 dk. çırpılır. Daha sonra elenmiş un, vanilya ve kabartma tozu eklenir hafifte karıştırılır. Yağlanmış fırın tepsisine dökülür ve tepsi bir kaç kere zemine vurularak kabarcıkları çıkarılır. 180 derecede pişirilir.
Nohutla buğday geceden yıkanarak, düdüklü tencereye konulur. Üzerine su doldurularak bırakılır. Ertesi gün o suyu süzülerek üzerine yeniden dört bardak kadar su konularak ağzı kapatılır. Kaynara çıkınca ateşin altı kısılır ve bir saat pişirilir.
Yani bir kase buğday için üç kase su ve nohutun pişme hakkı olan iki kase suyu da ekleyelim ve düdüklünün ağzını kapatıp saate bakıp kısık ateşte tam 45 dk pişirelim.
Öncelikle buğdayımızı ayıklayıp bol suda yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Suyu azaldıkça kaynamış su ekliyoruz , iyice pişince nohutu ve fasulyeyi ekliyoruz. Yarım saat kadar da öyle pişiriyoruz hafif suyu kalıyor. Sonra süzgece koyup suyunu süzdürüyoruz.
Geleneklerin çoğu belli inançlar ve temenniler üzerine kurulmuştur. Diş buğdayı küçük bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlamadır. Bu geleneksel kutlamanın sebebi ise; bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına olan inanıştır.
Hediye, en basit tanımıyla; değer verdiğimiz bir insanı mutlu etmek amacıyla kullandığımız bir araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri