Askeri diş hekimi, savaş zamanında öncelikle ordunun muharip gücünün diş, ağız ve çevre dokularının sağlığı ile ilgilenen, hastalıkların teşhisini koyan ve tedavisini yapan diş hekimidir. Görevi bununla sınırlı değildir. Ayrıca tüm silahlı kuvvetler personeli ve ailelerinden de sorumludur.
Bu değişiklik ile diş tabipleri; tabipler ve öğretmenler gibi Sağlık Bakanlığı'nın atayacağı yerlerde 12 ay kamu görevi olarak diş tabipliği yaparak askerlik hizmeti yükümlülüğünü yerine getireceklerdir. Bu hizmete Sağlık Bakanlığı'nın da birçok ilçede ihtiyaç vardır.
a. Askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getiren tabipler Devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamış sayılır. b. Temel askerlik eğitimini tamamlayan tabipler Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verilir.
İstihdam: a. Uzman/Pratisyen diş tabipleri, TSK'nın uzman ve pratisyen diş tabip kadro görev yerlerinde istihdam edilecek, b. TSK ihtiyacına binaen, Sağlık Bakanlığı/Üniversite Hastaneleri'nin akademik kadrolarında görev almaları sağlanacaktır.
diş hekimleri de tıp hekimleri de doktordur. ne doktoru olduğu ayrılsın diye diş hekimlerine "dt" tıp hekimlerine "dr" ünvanı verilir. her yıl üniversite sınavına giren ortalama 1.500.000 adaydan maksimum 1000 tane diş hekimi alınır, minumum 6000 civarında tıp hekimi alınır.
İlgili 34 soru bulundu
Sevgili okurlarım bu yazımda meslektaşlarımın sorunlarını ele almaya çalışacağım. Türk diş hekimlerinin pek çok sorunu vardır. Bu sorunlardan önemli olan bir tanesi de diş hekimlerinin akademik unvanı yani titri.
Diş Hekimliği'nde “zorunlu devlet yükümlülüğü” yoktur. Mezun adaylar direkt olarak dilerse devlet açıktan atama kurasına katılabilir, dilerse özel klinik/hastanede görev alabilir dilerse kendi muayenehanesini kurabilir, dilerse DUS'a girerek uzmanlık programlarına yerleşerek asistan olabilirler.
Bu kapsamda artık hafta içi normal mesai saatinin dışında 24.00'e kadar 1 nöbetçi diş hekimini arkadaşımız halkımıza hizmet verecektir. Hasta yoğunluğunun artması halinde ise bu nöbet süresi 24 saate bile dönüştürülebilir. Hatta tatil günlerinde dahi ağız ve diş sağlığı merkezimiz açık tutulabilir” dedi.
Ancak, askeri sağlık hizmetleri bölümü mezunları, farklı bir disiplin alanında eğitim aldıklarından dolayı farklı bir maaş skalasına sahip olabilirler. Askeri Sağlık Hizmetleri bölümü mezunları 15.000 ile 30.000 TL arasında maaş almaktadırlar.
Ancak 657 sayılı Yasının 4. maddesinin (B) bendine göre, sözleşme ile istihdam edilen ve sözleşmelerinde başka bir iş yapmaları açıkça yasaklanmış olan diş tabiplerinin kamu görevinin yanı sıra özel çalışmalarına olanak bulunmamaktadır.
Bir er/erbaş/askeri öğrencinin günde iki defa dişlerini fırçalayacağı ve diş fırçasının sağlık açısından altı ayda bir değiştirilmesi gerektiğinden dolayı er/erbaş/ askeri öğrencilere verilecek diş fırçası her altı ayda bir adet olacak şekilde dağıtılır.
Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır.
eleman.net verilerine göre, Diş Hekimi 2023 yılında ortalama 47.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diş Hekimi , Temmuz 2023 yılında ortalama 47.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 39.160 TL maaş alıyordu.
hekimleri, her yıl Bakanlıkça uygun görülmek şartıyla yetmiş iki yaşına kadar çalışabilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Temel eğitim sonrası hekimlerin görevlerini yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verileceğini belirten Bakan Koca, "Görev yerlerinde devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlayan hekimler, asteğmen rütbesi ile terhis edilerek askerlik görevlerini de tamamlamış sayılacak.
Sağlık hizmeti veren tabip, diş tabibi, eczacı, sağlık ve sıhhiye sınıflarının barış ve savaş şartlarında görevleri; TSK personelinin sağlık durumunu muhafaza etmek maksadıyla, koruyucu hekimlik faaliyetlerini planlamak ve yürütmek, hasta ve yaralıların muayene, tanı/tedavi ve tahliyelerini planlamak ve icra etmektir.
Görevleri. Askeri kışlalarda bulunan revirlerde çalışmak ve hastalanan asker, rütbeli personel ve rütbeli personel ailelerine bakmak. Ayrıca emrine verilen sıhhiye bölüğünün amirliğini yapmak. Tabur ve daha üst seviye yurt içi veya sınır ötesi operasyonlara katılmak ve yaralanan personele müdahale etmek.
Eskiden GATA olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi askeri tabip yetiştiriyor. Halihazırda 30'a yakın askeri doktor yetişmiş ve görevde… Bunlara Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde askeri eğitim verilmiyor. Sadece tıp eğitimi alıyorlar.
Kanuna göre bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten diş hekimleri ve hekimler, serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilecek.
a.
Kamu görevlilerinin yıllık izin hakları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. Ve 103. Maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddelere göre; Kamu görevlisi hekimlerden, hizmeti 1 yıl-10 yıl arası olanlara 20 gün, 10 yıl ve üstü hizmet süresi olanlara ise 30 gün yıllık ücretli izin verilir.
-dişhekimleri çalıştıkları sağlık kuruluşu dışında, genel tıp alanında hizmet veren iki özel sağlık kuruluşu ve/veya hastanede ikincil çalışma yapabilirler; bu çalışmalardan biri bulundukları il dışında olabilir.
Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 13 bin TL'den başlayıp bu oran 40 bin TL'yi bulabilmektedir.
En düşük maaşlı doktor Aile hekimi 4.500 lira alır. En düşük dişci 'de 4500 lira alır. Özel sektör de miktar yerine göre inebilirde, artabilirde yani genel olarak 2 side aynı maaşı alır. Ama kıdem yükselirse normal doktor daha kolay iş bulur ve daha çok para kazanır.
Devlette yeni başlayan bir diş hekimi yaklaşık olarak 29.000 TL maaş alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri