"Diş hekimi olmayanlar da yüzde 49 hisseyle poliklinik açabiliyor” İstanbul Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri İnci “Artık yüzde 49 hisseyle diş hekimi olmayan şahıslar da ağız diş sağlığı kuruluşu, özel diş sağlığı polikliniği açma yetkisine sahip” dedi.
Muayenehane, bir diş hekimi tarafından şahsı adına açılabilir, şirket tarafından muayenehane açılamaz. Birden fazla diş hekimi ya da tüzel kişilik tarafından ancak poliklinik ya da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) açılabilir.
MADDE 7 – (1) Poliklinik, en az iki tabip tarafından müştereken açılabilen, hizmet birimleri doğrudan birbiriyle bağlantılı olacak şekilde oluşturulan ve bu Yönetmelik ile belirlenen asgari şartları taşıyan sağlık kuruluşudur.
En İyi Cevap. ağız ve diş sağlığı bölümünden mezunum. diş kliniği açabilirsin ancak yanında diploması olan hekim çalıştırma şartıyla.
Önceki yönetmelikte poliklinik “en az iki” dişhekimi tarafından kurulup işletilebilirken, yeni yönetmelikle; mesleğini serbest olarak icra etme yetkisi bulunan “bir veya birden fazla diş hekimine ait şirket” tarafından da (en az iki dişhekimi çalıştırmak koşuluyla) poliklinik açılabilecektir.
İlgili 42 soru bulundu
Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.
Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 13 bin TL'den başlayıp bu oran 40 bin TL'yi bulabilmektedir.
Programı bitiren öğrencilere ön lisan diploması ve “Diş Protez Teknikeri” unvanı verilir. Diş protez teknikerleri; devlet hastaneleri, diş hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşlarında ya da özel diş protez laboratuvarlarında iş bulabilirler. Ayrıca isterlerse kendi diş laboratuvarlarını açabilirler.
A tipi poliklinik ise en az iki diş hekimi tarafından müştereken açılabilen ve işletilebilen, hizmet birimleri doğrudan birbiriyle bağlantılı şekilde oluşturulan kuruluşlar olacak. A tipi poliklinikte en az iki diş üniti bulunacak.
Özel hastaneler, Bakanlığın izni ile açılır ve ruhsatlandırılır. Özel hastane açmak isteyenler, Özel Hastaneler Yönetmeliğe göre bir dilekçe ile bizzat veya mesul müdürlerince ilgili valiliğe başvururlar. Ruhsat başvuru dosyasına ek-10'da yer alan belgeler eklenir.
MADDE 11- (1) Hastane aşağıdaki şartları taşımak zorundadır: a) 8 inci maddede belirtilen standartlarda en az yirmi beş adet muayene odası bulunur. b) Yirmi beş diş üniti için toplamda en az yüz otuz metrekare büyüklüğünde hasta bekleme salonu bulunur.
(2) Tıp merkezleri en az iki farklı uzmanlık dalında olmak üzere en az on uzman hekim kadrosuyla açılır. (3) Tıp merkezlerinin uzman hekim kadroları, Bakanlıkça oluşturulan elektronik sisteme kaydedilir.
c) C tipi tıp merkezi, 9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan mülga Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğe göre açılarak faaliyet gösteren tıp merkezlerini, ifade eder.
ı) Sağlık kuruluşu: Ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel muayenehane, poliklinik, merkez ve hastaneyi, ifade eder. MADDE 5- (1) Muayenehane, mesleğini serbest olarak icra etme yetkisi bulunan bir diş hekimi tarafından açılabilir. Şirket tarafından muayenehane açılamaz.
Diş hekimi olmak için 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmak gerekiyor. Daha sonra stajlarını tamamlayan kişiler hastane ve kliniklerde işe başlayabilir.
Özel sektör kurumlarında görev yapan diş hekimlerinin maaşı 4 bin TL ile 6 bin TL arasında değişmektedir. Kendi muayenehanesini açan diş hekimleri için ise maaş limiti yok diyebiliriz, isim yapan aylık 30-40 bin lira kazanan hatta daha da fazlasını kazanan diş hekimleri var.
Beş senelik lisans üstü öğrenim sonrasında diş hekimi Dt. (Diş Tabibi) ünvanını alır. Mezun olan diş hekimi kamuda, özel muayanehanesinde ya da hastanelerde çalışmaya başlayabilir. Diş Hekimliği fakültesini bitirdikten sonra doktora programlarına devam eden ve bitiren diş hekimleri Dr. (Doktor) ünvanı alırlar.
8. Bir dişhekimi başka bir dişhekimin yanında çalışabilir mi? Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün 43.maddesine göre “Tabip ve diş tabibi, muayenehane veya laboratuvarın da, kendi namına diğer bir meslektaşı çalıştıramaz. ancak, muvakkat bir müddet için bizzat bulunmadığı takdirde, diğer bir meslektaşı yerine bırakabilir.
doğrusu ne dişçi ne de doktor (doktora-uzmanlık eğitimi alanları istisna), en doğru hitap şekli diş hekimidir.
Bu nedenle diş teknisyenlerinin kendi muayenehanelerini açarak hasta kabul etmeleri ve diş hekimliği pratiği yapmaları yasal olarak mümkün değildir. Diş teknisyenleri, diş kliniği açarak diş hekimi ile işbirliği yapabilirler ancak bu durumda kliniğin sahipliği diş hekimine ait olmalıdır.
Diş Protez Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Diş Protez Teknolojisi bölümü mezunu bireyler çalıştıkları yerdeki hastaların diş protez ölçülerinin hazırlanması, protezlerin onarılması, hazırlanan protezin hasta için uygun hale getirilmesi başlıca görevleri bulunmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Diş Protez Teknikeri 2023 yılında ortalama 33.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diş Protez Teknikeri , Temmuz 2023 yılında ortalama 33.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 27.280 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Diş Hekimi 2023 yılında ortalama 47.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diş Hekimi , Temmuz 2023 yılında ortalama 47.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 39.160 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Ortodonti Doktoru 2023 yılında ortalama 78.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ortodonti Doktoru , Temmuz 2023 yılında ortalama 77.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 66.000 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Endodontist 2023 yılında ortalama 50.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Endodontist , Temmuz 2023 yılında ortalama 50.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 41.360 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri