Çeşitli sağlık sorunları sebebiyle genel anestezi ile tedavinin daha uygun olduğu hastaysa, Lokal anestezi maddelerine alerjisi olan hasta ise, Uzun sürecek diş tedavisini, tek seansta bitirmek isteyen hastaların olduğu durumlarda genel anestezi tercih edilir.
Diş tedavilerinde; lokal anestezi, doğrudan enjeksiyon yoluyla uygulanır. Gerekli görülürse; hastanın enjeksiyon acısını daha az hissetmesi için; diş etleri yüzeyine, jel ya da sprey biçiminde anestezikler sürülür.
Lokal Anestezi
Diş hastanelerinde sıklıkla uygulanan lokal anestezide, belirli bir bölgede bulunan sinirler etkisiz hale getirilerek beynin acıyı duymaması sağlanır. Böylece hasta işlem yapılacak dişin bulunduğu bölgeye enjekte edilen ilaç sayesinde işlem süresince herhangi bir acı hissetmez.
Diş tedavileri sırasında uygulama yapılacak bölgeyi iğnesiz şekilde uyuşturmak için uygulanan yönteme iğnesiz dental anestezi adı verilmektedir. Hasta, standart iğneli anestezi yöntemlerinde hissettiği iğne acısını hiçbir şekilde duymamakta ve güvenli bir şekilde tedaviye hazırlanabilmektedir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder. Bu ilaçların etkileri genellikle 1 ila 5 saat arasında sürer. Bazı durumlarda, uzun süreli uyuşukluk sağlayan özel anestezikler kullanılabilir.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Diş çekilmeden önce diş hekimi hastaya dişin alınacağı bölgeyi uyuşturmak için bir lokal anestezi enjeksiyonu verecektir. Bazı vakalarda, özellikle gömülü yirmilik yaş dişi çekiminde diş hekimi daha güçlü bir genel anestezi kullanabilir. Bu genel anestezi ağrıyı önleyecek ve prosedür boyunca bireyi uyutacaktır.
Anestezi yapılacak yerin karşı tarafındaki kanin dişi üzerinden dişlerin okluzal yüzünün 1 cm üzerinden plica pterygomandibularise iğne batırılır. Lingual anestezi isteniyorsa iğne 1 cm ilerledikten sonra 0.5 cc anestezik solusyon verilir. Daha sonra iğne kemiğe temas edinceye kadar ilerlenir.
Anestezinin üç türü var; genel, bölgesel ve lokal anestezi. Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor. Bu yöntemde ise hastanın bilinci açık iken girişim yapılıyor.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Aç karnına dişe iğne vurulmasında sağlık açısından herhangi bir tehlike olmamasına rağmen diş hekimleri mutlaka diş randevularına tok karnına gelinmesini tavsiye etmektedir.
Lidocain, ağız içerisinde diş dokusunu uyuşturmak için kullanılan lokal anestezik bir üründür. Diş ağrıları için etkilidir. Kullanım kolaylığı sağlayan ergonomik bir sprey sistemine sahiptir.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz. Anestezi bir bilim dalıdır, kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.
Nadiren de olsa genel anestezi uygulamaları sırasında miyokard enfaktüsü, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Fakat bu durumlar genellikle yandaş hastalığı olan riskli hastalarda ortaya çıkmaktadır. sağlıklı hastalarda ise nadir gözlenmektedir.
Diş içi uyuşturucu iğnenin etkisinin tamamen geçmesi genellikle 2 ila 4 saat sürer. Ancak bazı durumlarda, etki süresi daha uzun olabilir. Eğer diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik madde uzun etkili bir madde ise, uyuşukluk hissi daha uzun sürebilir. Bu durumda, etki süresi 6 ila 8 saate kadar çıkabilir.
Genellikle uyuşturucu iğne 2-3 saat içerisinde etkisini yitirir ancak dişe yapılan iğnenin etkisinin geçmesi 5 saati bulabilir. Diş kanal tedavisi sonrası uyuşukluğun geçmesi için beklemeniz yeterli olacaktır fakat belirtilen sürelerden daha uzun süreli bir uyuşukluk var ise doktorunuza danışabilirsiniz.
Randevunun hemen öncesinde soğan, sarımsak gibi kokulu gıdalar tüketilmemeli, sigara içilmemelidir. Dişler fırçalanmalı ve randevuya öyle gidilmelidir. Dental tedaviler stresli olabilmektedir. Daha önce tedavi sırasında yaşanılan olumsuzluklar varsa; bunlar hekim ile paylaşılmalı ancak bu konuda endişe duyulmamalıdır.
Diş morfini etkisi kaç saat sürer cevap verebilir misiniz? Ortalama üst çenede 3-4 saat sonra, alt çenede 4-5 saat sonra morfin etkisini yitirir. Bu süre zarfına yemek yenmemelidir. Zira o uyuşukluk nedeniyle farkında olmadan dudak ve yanağını ısırabilir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Etkin, yeterli dozda yapılan bir anestezi mevcut iken dişinizin kanal tedavisi sırasında ağrıması ya da canınızın acıması söz konusu değildir. Kanal tedavisi sonrasında aynı gün veya takip eden birkaç gün içerisinde dişte basınç ağrısı ya da yemek yerken üzerinde hassasiyet oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri