Yanlış: Tampon kullanımı bekareti bozar! Bekaret, cinsellikle ilgilidir. Endişe çoğunlukla bir tamponun vajinal açıklığı çevreleyen ince, esnek bir doku kenarı olan kızlık zarını etkileyip etkilemeyeceğine dayanır. Bir tampon, kızlık zarını etkilemeden çoğu vajinal açıklığa sığacak kadar küçüktür.
Tamponu bakirelerin kullanması önerilmez. Nedeni ise kızlık zarının bütünlüğünü kaybetmesine yol açma riskidir. Hymen dokusu yani kızlık zarı vajina girişinin yaklaşık 1,5 cm iç kısmında yer alır. Her ne kadar hafif esnek bir dokuya sahip olsa da vajina içerisine bir cisim girmesi durumunda yırtılabilir.
Tamponun doğru şekilde kullanılması, takılması öncesinde ellerin yıkanması ve sıklıkla değiştirilmesi durumunda herhangi bir zararı bulunmuyor.
Cinsel ilişki sırasında penisin yarattığı ya da tampon kullanım sırasında sırasında rahim ağzında oluşan travmalardan dolayı da rahim ağzında yara oluşmaktadır. Bazı kadınlarda ise altta yatan bir risk faktörü bulunamayabilir.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez.
İlgili 24 soru bulundu
Tampon kullanımı kimler için uygun değildir? Tampon kullanımı öncelikle vajinal enfeksiyon şikayetleri olan kadınlar için uygun değildir. Bu durumda hijyen problemleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda geçmişte kullanan sonrasında da vücutta alerjik reaksiyonlar geçiren kişiler de kullanılmamalıdır.
Bu önlemlerden en önemlisi tamponu 4-8 saatten daha fazla vajinada tutmamaktır. İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek, çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır.
Bu ebatların emiciliği ile ilgili yapılan standart laboratuar ölçümlerinde mini ve normal boyutlardaki tamponların adetin hafif ve orta şiddette geçen günlerinde kullanılabileceği tespit edilmiştir. Süper boyuttaki tamponlar ise kanamaların orta şiddette ve ağır geçtiği günlerde kullanılabilir.
Haliyle tamponun ipi koptuğunda veya tampon ileriye gittiğinde, tamponu içeriden çıkartmak için vajina kaslarını gevşetmenin yollarını aramalısınız. Kendinizi rahat bırakarak, kasık bölgesine sıcak uygulama yaparak veya banyo yaparken, içeriye kaçan tamponu elinizle rahatça çıkarabilirsiniz.
Uygulama sırasında yapılan hatalar ile yaşanılacak en önemli sıkıntılar kadının kendini rahatsız hissetmesi ve tamponun kanı sızdırmasıdır. Oysaki geri çekilmenin geciktirilmesi ile hayatı tehdit edebilen, toksik şok sendromu adı verilen tabloya neden olunabilir.
Kızlık zarının anatomik olarak önde ve yapısının ince olması durumunda sürtünme sırasında kolay bozulabilir. Ancak geride ve etli kızlık zarı olanlarda ped varken, ilişki veya elle sürtünme sırasında kızlık zarı daha zor bozulacaktır.
Kızlık zarı bozulduktan sonra birkaç damla pembe, kırmızı renkli kanama olur. Yırtılma yerinde meydana gelen ufak sızıntılara bağlı iç çamaşırda lekelenme görülebilir. Lekelenmeler 7-10 gün sürebilir. Kızlık zarındaki yırtılma bazen daha derine yani vajina duvarına uzanır.
Evet, bakire biri olarak regl kabı kullanabilirsiniz. Regl görmeye başladıktan itibaren regl kabı kullanmanızda bir sakınca yok. Bu konuyla ilgili bir yaş sınırı yoktur.
Evet, tampon kullanarak denize girmek mümkündür. Tamponlar, regl dönemindeki kadınların kanı emerek sızıntıyı önlemek için kullandığı hijyenik ürünlerdir. Denize girmek için tampon kullanmak, regl sıvısının suya geçmesini engeller ve rahat bir deneyim sağlar.
Ancak bu zararlı kanların içeride hapsedilmesinden ziyade dışarı çıkmasının daha faydalı olduğu şüphesizdir. Dini açıdan tampon koyulması haram değildir.
Doğru yerleştirildiği sürece tamponun varlığı hissedilmez.
Tampon herhangi bir sızma yapmadığı için gönül rahatlığı ile denize veya havuza girebilirsiniz.
Kasların kasılması sayesinde tamponu sıkı bir şekilde tutan vajinal duvarlar ve servikse geçişin kısa olması dolayı ile bir kaybolma söz konusu olmaz. Sadece dışarı çıkarmak için kullanılan ip eğer dikkat etmezseniz içeri kaçabilir.
Regl ürünleri tuvalete atılmaz, ped ve tamponlar uygun şekilde sarılarak çöpe atılır. Çöpün de çok bekletilmeden boşaltılması gerekir.
Ancak, tampon takmak ya da çıkarmak, acı verici bir deneyim değildir. Bununla birlikte, hangi tamponun sizin için daha iyi olduğunu belirleyebilmeniz için, farklı markaların tamponlarını denemek iyi olabilir. Bununla birlikte, vajina kuruluğu varsa ya da adet kanı azsa, tampon takmak biraz daha zor olabilir.
Ancak tampon kullanılmasa da mutlaka havuz/deniz pedi kullanılması gerekmektedir. Aksi halde havuza girilmemelidir. Çünkü havuz pedi kullanmadan havuzun içerisinde yüzerken ilk etapta su basıncı ile kan su ile karışmasa da kanama devam ettiği için kısa sürede kan havuzda/denizde su ile karışır.
Yüzmeye giderken ped takılmamalıdır. Pedler sıvıyı emdiği için, emdiği tek sıvı regl kanınız olmayacaktır. Bu hem sağlığınız için tehlikelidir hem de için dolan ped kötü kokuya da sebebiyet verebilir.
Boy ve emme kapasitesine göre doğru seçimi yaparak hayatınıza özgürce devam edebilirsiniz. Aynı anda birden fazla tampon yerleştirmemeye ve gece uyurken tampon yerine ped kullanmaya özen göstermelisiniz. Âdet dönemi dışında diğer vücut akıntıları için tampon kullanılmamalıdır.
Uygulaması ise oldukça kolay ve pratiktir. Ancak ilk defa kullanan insan biraz zorluk çekebilir. Tamponu, genellikle spor yapanlar veya yüzen bayanlar, adet dönemi içerisinde denize girmek isteyen bayanlar gönül rahatlığı ile kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri