Egzersiz Yapmak: Düzenli olarak yapılan egzersizin fiziksel faydalarının yanı sıra ruhsal açıdan da birçok olumlu katkısı vardır. Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz sonucunda vücudunuzdaki endorfin, serotonin ve dopamin seviyesi artar.
Egzersiz Yapmak. Egzersizin sağlığınız için fiziksel faydalarının yanı sıra ruhsal açıdan da pek çok faydası vardır. Düzenli bir şekilde egzersiz yaptığınızda vücudunuzdaki endorfin, serotonin ve dopamin seviyesi artar. Bu yüzden, egzersiz mutluluk hormonlarınızı artırmak için harika bir seçenektir.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Beyinde çeşitli formlarda nörotransmitter bulunmaktadır ve dopamin de bu nörotransmitterlerden biridir. Beynin hipotalamus bölgesinden salgılanan dopamin, tıpkı diğer bir nörotransmitter kimyasal olan serotonin gibi, mutluluk hissi vermesi ile bilinmektedir.
Yeterli uyumak, egzersiz yapmak, müzik dinlemek, meditasyon yapmak ve güneşte zaman geçirmeniz dopamin seviyelerini artırabilir. Genel olarak, dengeli bir diyet ve yaşam tarzı, vücudunuzun doğal dopamin üretimini arttırmak ve beyninizin en iyi şekilde işlev görmesine yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Dopamin beyinde birçok işlevi olan önemli bir kimyasal habercidir. Ödül, motivasyon, hafıza, dikkat ve hatta vücut hareketlerini düzenlemede rolü bulunmaktadır. Dopamin büyük miktarlarda salındığında, sizi belirli bir davranışı tekrarlamaya motive eden zevk ve ödül duygularını yaratır.
Dopamin doz hesabı nasıl yapılır? 100cc mediflex içine 200 mg (1 amp) dopamin koyuyoruz. 20cc/sa'ten açıyoruz.
Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasını sağlıyor.
Elma, muz, çilek, karpuz, peynir, yoğurt, yumurta, enginar, kırmızı pancar, brokoli, ıspanak, lahana turşusu, zerdeçal, badem, yulaf ezmesi, yeşil çay, deniz ürünleri, tavuk gibi besinler ile E ve C vitaminleri dopamin düzeylerini arttırır.
Serotonin üretimini destekleyen diğer ürünler:
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yerfıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonini artırabilir. Yağlar; Serotonin üretimi arttırımı için esansiyel yağ asitleri (omega 3 ve 6) gerekli.
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Serotoninin azalması durumunda uyku problemleri ortaya çıkar. Halsizlik ve Yorgunluk: Mutluluk hormonunun etkilediği bir diğer konu ise vücuttaki enerji üretimidir. Bu hormonun az seviyede salgılanması kişide enerji düşüklüğüne neden olur. Kronik halsizliği olan çoğu kişide yetersiz serotonin seviyesi görülmektedir.
Yürüyüş, koşu, egzersiz gibi fiziksel hareketler hormonun vücuttaki seviyesini arttırır. Fiziksel aktivitelerin yanında olumlu düşüncelerde bulunmak, stresten ve olumsuz düşüncelerden uzak durmak, sağlıklı bir yaşam sürmek endorfin hormonunun seviyesini dengede tutar.
Oksitosin eksikliği mutsuzluğa sebep olur. Beraberinde stresli, gergin, huzursuz, depresyona eğilimli durumlar oluşabilir. Oksitosin hormonu, tıbbi tedavilerde de yerini almıştır, ilaç olarak da kullanılır. Endorfin hormonu vücudumuzun morfinidir.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir.
B1 Vitamini (Tiamin): Eksikliği bitkinlik, depresyon, asabiyet, anksiyete ve hatta intihar düşüncesi oluşur. B1 vitamini eksikliği ayrıca hafıza problemlerine, iştah kaybına, uykusuzluğa ve sindirim bozukluklarına yol açabilir.
Merkezi sinir sisteminde ve kan trombositlerinde bulunan serotoinin temel aminoasitlerden olan triptofandan üretilir. Dışardan vücuda alınan triptofan çoğunlukla fındık, peynir, kırmızı et gibi gıdalarda bulunur ve eksikliği durumunda serotonin seviyesi düşer bu da mod düşüklüğüne neden olur.
Et: Somon, sardalya, ton balığı, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, sığır ve kuzu eti amino asitler bakımından zengin gıdalardır ve serotonin üretilmesini etkiler. Süt ve süt ürünleri: Süt ve ayran, çökelek, peynir gibi süt ürünleri serotonin içeren besinler arasındadır.
Kalsiyum, beyin sağlığı için önemlidir ve depresyon, anksiyete gibi ruh hali bozukluklarına da iyi geldiği görülmüştür. B6 vitamini, beyindeki serotonin üretiminde önemli bir rol oynar. D vitamini ise beyin fonksiyonları için önemlidir ve depresyon ve diğer ruh hali bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.
Beyindeki dopamin seviyesini düşük olması dopamin eksikliği anlamına gelir. Düşük dopamin seviyesine sahip olduğunuzda: yorgun, motivasyon kaybı, mutsuz, keyifsiz, hafızada gerileme, umutsuz ruh hali, uyku sorunu, konsantrasyon problemleri ve cinsel dürtüde düşüklük hissedebilirsiniz.
Stres: En başlıca sebeplerden biridir aşırı stres. Stres yaşandığında dopamin miktarı azalır. Antidepresan İlaç Kullanmada: Bu tür ilaçlar dopamin miktarını azaltır ve nörotransmitterin işleyişine zarar verir. Demir Eksikliği: Kansızlık ve demir eksikliği de dopamin miktarını düşürür.
Yüksek dopamin seviyeleri konsantrasyonu, enerjiyi, cinsel dürtüyü ve odaklanma yeteneğini artırabilirken, aynı zamanda rekabetçi ve agresif davranışlara yol açabilir. Ayrıca kaygı, uyku sorunu ve stres gibi semptomlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri