Diş artık yerinde olmadığında kemik amacını kaybeder ve atrofi meydana gelebilir. Kemik kaybının ortaya çıkması durumunda özellikle kişi eksik dişini ya da dişlerini dental implantlarla değiştirmeyi istiyorsa kemik rejenerasyonuna ihtiyaç duyulabilir.
Diş ve kemik sağlığının da önemli bir parçası olan kalsiyum, kemiklerinizi güçlendirir ve yoğunluğunu sağlar. Kalsiyum, insan vücudunda en çok bulunan mineraldir.
Süt, su, somon, portakal, çilek çene kemiğinizi ve diş minenizi güçlendirecek 5 önemli besindir. Süt, yapısındaki bol miktardaki kalsiyum sayesinde dişleri ve kemikleri güçlendirir, diş etlerini hastalıklara karşı korur. Su diş çürüklerinin oluşmasını engeller ve gıda atıklarını temizler.
İlgili 15 soru bulundu
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Mineyi Eski Sağlığına Kavuşturmak
Bu işlem, "remineralizasyon" adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilebilir.Mevcut diş minesi bütünüyle aşınmadan önce onu güçlendirmek amacıyla florür ve kalsiyum içeren ürünleri kullanarak bütün gayreti zayıf noktalara toplayabilirsiniz.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Düzenli diş temizliği yani dişlerin düzenli olarak fırçalanması diş kemiğini güçlendirecek en etkili yoldur. Özellikle çocuk yaştan itibaren başlanan düzenli diş fırçalama alışkanlığı dişlerdeki bakterileri yok ederek kemik yapısını güçlendirir.
Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri
Bu duruma engel olmanın yollarından birisi implant tedavisidir. Çene kemiği içerisine yerleştirilen dokularla uyumlu titanyum vidalar yani implantlar, diş kökünü taklit eden yapılar olduğundan zamanla çene kemiğiyle kaynaşmakta ve sağlamlaşmaktadır.
Kemik tozu uygulandıktan sonra ise kemikle kaynaşması ve yeni kemik oluşumu 3-4 ay içerisinde olmaktadır.
Hangi dişlere implant yapılmaz? Ağzınızda hangi dişiniz eksikse onun yerine implant yapılabilir. Buna rağmen tüm dişlerinizi kaybettiyseniz her diş için tek tek implant yapılması uygun bir durum değildir. Bu tür bir tedavi sağlıklı sonuç vermeyecektir.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Diş minesinin zayıflamasının nedenleri şunlar olabilir: Yetersiz ağız bakım alışkanlığı Özellikle aşırı şekerli veya asitli yiyecek ve içecekler tüketmek olmak üzere sağlıksız besin düzeni. Dişleri çok sert fırçalama veya sert kıllı bir diş fırçası kullanma.
Erken aşamalarda, diş minesinde veya mine ve dişin ara tabakasında oluşan küçük çürükler genellikle dişin mine tabakasının sertleştirilmesi için florür uygulaması ile tedavi edilir. Florür, diş minesinin sertliğini artırarak çürüğe karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.
Diş eti çekilmesini önlemek için de farklı doğal yöntemler vardır. Bu yöntemler; misvak, kristal tuz, çay ağacı, kabartma tozu, limon yağı, hardal yağı ve karanfildir. Bu doğal tarifte gargara yapmak için suya kristal tuz, çay ağacı ve karbonat ilave edilir.
Tuzlu su gargarası; tuzlu su gargarası dişetlerindeki zararlı bakterileri azaltır ve ağrıyı hafifletir. Karbonatlı su; bir bardak ılık suyun içerisnine yarım çay kaşığı karbonat atarak karıştırın ve gargara yapın, diş etlerinizdeki kanama ve ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
C Vitamini bakımından zengin yiyecekler.
Çilek, havuç ve C Vitamini oranı yüksek olan yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, diş ve diş etlerinizin de sağlıklı olmasını sağlar.
C Vitamini
Diş etindeki bağ dokusunun sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur. Diş eti kanaması ve diş eti hastalıkları azalır. Narenciye, biber, tatlı patates, brokoli, çilek ve lahanada bolca C vitamini bulunmaktadır.
Diş hassasiyetini ortadan kaldıran B grubu vitaminleri içerisinde de B1, B2 ve B12 vitaminleri gelmektedir. Diş eti kanamalarına karşı B3 ve B5 vitaminlerinin bulunduğu besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri