Diş minesi tabakası yenilenmez. Ancak aşınma sonrası gerekli tedavi ve ağız – diş sağlığı yönündeki bakımla güçlendirilir. Bunun için hekiminiz tarafından aşınmanın derecesine uygun olarak tedavi çeşidi belirlenir. Buna bağlı olarak da tedavi süresi uzayıp kısalabilir.
Mineyi Eski Sağlığına Kavuşturmak
Bu işlem, "remineralizasyon" adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilebilir.Mevcut diş minesi bütünüyle aşınmadan önce onu güçlendirmek amacıyla florür ve kalsiyum içeren ürünleri kullanarak bütün gayreti zayıf noktalara toplayabilirsiniz.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Vücutta diğer kemikler gibi diş minesinde hücreler bulunmadığından, tekrar diş minesinin oluşması mümkün değildir. Bu yüzden de diş minesindeki aşınmaya engel olmak gereklidir. Diş minesi aşınması genellikle, diş oyuklarında, dişin diş yüzeylerinde ve kesici diş kenarlarında meydana gelen bir aşınma durumudur.
İlgili 19 soru bulundu
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Zamanla incelen ve yorulan mine dokusu, dişin en ince bölgesi olan diş eti kenarından hızla aşınır, özellikle soğuk ve şekerli gıdalar yerken hissedilen hassasiyetin oluşmasına sebep olur.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Eğer kişinin çok fazla diş eksiği varsa total (damak protezler) ile diş eksiklikleri giderilir. Bölgesel kayıplarda ise kısmi diş protezleri (takıp çıkarmalı hareketli protezler) kullanılır. Daha sonradan meydana gelebilecek diş kayıplarını giderebilmek için protezlere diş eklemesi yapabilmek mümkündür.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Diş minesinin zayıflamasının nedenleri şunlar olabilir: Yetersiz ağız bakım alışkanlığı Özellikle aşırı şekerli veya asitli yiyecek ve içecekler tüketmek olmak üzere sağlıksız besin düzeni. Dişleri çok sert fırçalama veya sert kıllı bir diş fırçası kullanma.
Erken aşamalarda, diş minesinde veya mine ve dişin ara tabakasında oluşan küçük çürükler genellikle dişin mine tabakasının sertleştirilmesi için florür uygulaması ile tedavi edilir. Florür, diş minesinin sertliğini artırarak çürüğe karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Mine çatlağını tamamen ortadan kaldırmak genellikle mümkün değildir. Ancak, çatlağın derinleşmemesi veya genişlememesi için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bu tedaviler, florid tedavisi, diş bağlama veya kaplama gibi yöntemleri içerebilir. Önemli olan, problemi erken teşhis edip uygun tedaviye başlamaktır.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Süt, su, somon, portakal, çilek çene kemiğinizi ve diş minenizi güçlendirecek 5 önemli besindir. Süt, yapısındaki bol miktardaki kalsiyum sayesinde dişleri ve kemikleri güçlendirir, diş etlerini hastalıklara karşı korur. Su diş çürüklerinin oluşmasını engeller ve gıda atıklarını temizler.
D vitamini ve kalsiyum kemik kaybını önler ve iltihapları azaltır. Periodontal hastalıktan kendilerini korumak daha sağlıklı dişlere ve kemiklere sahip olmak için kişilerin günde 10-15 dakika yalnızca ellerin güneşte bırakılması bile vücudun ihtiyacı olan D vitaminini kazanması için yeterlidir.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
Diş minesi çürük nedeniyle aşınmış veya hatta delinmişse, dış uyaranlar, bu durumda şeker ve tuz kristallerinden ve asitlerden gelen uyaranlar koruyucu bir bariyer olmadan dişin içine iletilir. Aynısı sıcaklık uyaranları için de geçerlidir. Sonucunda diş ağrır.
Diş hekimlerinin diş taşı temizliği için kullandığı cihazlar diş minesine ve diş etine zarar verecek nitelikte değildir. Temizlik yapıldıktan sonra diş taşı bulunan yüzeyin boş kalmasından dolayı başlarda diş hassasiyeti hissedilebilir.
Öğr Üyesi Özge Gürbüz, 'Evde dişleri beyazlatmak için karbonat ve limon gibi dişleri aşındırıcı yöntemler uygulanmamalı. Çünkü aşınmış dişlerin zamanla beyaz rengi geri dönülmez bir şekilde kaybedilir.
Mine: vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. İçinde sinir hücreleri olmadigi için duyarlı degildir. % 97'si kalsiyum tuzlarından olusur. Diş minesi altıgen “apatit” kristalleri şeklinde düzenlenmiştir.
Diş Törpüleme İşlemi Sağlam Dişlere Zarar Verir Mi? Diş törpüleme işlemi, diş minesinin aşındırılmasıyla yapılan bir işlemdir. Diş minesinin aşındırılması zamanla sağlam dişe de zarar verebilen bir uygulamadır. Bu nedenle diş törpüleme işlemi daha çok tedavi yöntemi olarak tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri