Karadeniz kahvaltıları, diğer bölgelerin aksine içeriğinde kendine has birçok gıda barındırır. Mısır ekmeği ve mıhlama, bunlardan en önemlileridir. Kaygana, turşu kavurması, imansız peyniri, Trabzon ekmeği, tereyağı ise tadına doyamayacağınız diğer kahvaltı lezzetleridir.
Karadeniz yöresel ürünlerinden oluşan kahvaltısı ile hem gözlere hem mideye hitap ediyor. Haftanın her günü serpme kahvaltısı var. Kahvaltıda kaymak, Karadeniz yayla balı, Hemşin mıhlama, kavurmalı yumurta, yöresel çeçil peyniri, yöresel tereyağı, likapa (yaban mersini) reçeli var.
Menemen, omlet, sucuklu yumurta, kızartma, pişi, krep, pankek, börek ve poğaçalar, reçel çeşitleri, sürmelik tatlı ve tuzlu soslar, peynir, zeytin, domates ve salatalık sunumları ile bir kahvaltı masasında olması gereken her detay sizin için düşünüldü.
İlgili 21 soru bulundu
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Dil peyniri ile kuymak yapılır mı? Mıhlama çeçil peyniri ile de yapılır. Telli peynir ile mıhlama yapıldığı gibi dil peyniri ile mıhlama yapılabilir. Mahalli peynirlere ulaşmak mümkün olmadığında kuymak için kullanılan peynirin adı çeçil (telli) ve dil peyniridir.
Van kahvaltısı
Genel olarak Van balı, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı ya da sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirun ile beraber özel fırınlarda pişirilen lavaş ve çörek Van kahvaltısının ana yiyecekleri.
Yumurtalı patatesler, çıtır peynirler, ev yapımı sarelle, kahvaltılık sos, menemen, omlet, aperitif sunumlar, yumuşacık pankekler, krepler ve çok daha fazlası kahvaltıda ne yenir sağlıklı ve ev yapımı seçenekleriyle sizlere sunuluyor.
Karadeniz Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biri olan Samsun, sadece doğal güzellikleri ile değil aynı zamanda yöresel lezzetleri ile de adından sıkça söz ettiriyor. Kahvaltı sofralarında yer alan muhlama (kuymak), çakallı menemeni, pide ve turşu kavurma gibi meşhur yöresel tatlar, adeta bir harikalar yaratıyor.
Samsun'da bir kahvaltı yöresel lezzetlerle süslenmiştir. Malum Samsun pidesi, Karadeniz'in muhlaması (diğer adıyla kuymak), Samsun'un Çakallı Menemeni gibi lezzetler bölgede meşhur ve sofralarda hakimiyet sağlamış durumda.
Ruslar için kahvaltı havyar demek. Ruslar güne başlarken bol kalorili balık yiyorlar. Bunlardan en popülerleri havyar ve lakerda. Bunun yanında et ve yumurtayı da sofralarından eksik etmiyorlar.
Her sabah sultan kızlarına ekmek, tereyağı, simit, pide, peynir ve kaymağın özel kilitli küçük bakır kaplarda verilmesi adettendi. Vezir konaklarında ise namazdan sonra kilerci kalfa tarafından kahvaltılar hazırlanır, sonra ise kahveler ikram edilirdi. Bu yemek haremde veya selamlıkta yenirdi.
Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çayve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir. Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı vardır.
Trabzon peynirine bazı yörelerde kolof, kolot ya da golot ismi verilir. Küçük kolot peyniri, Karadeniz'in doğu bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde tam yağlı sütten yapılan bir peynir çeşididir.
Trabzon'da kuymak, Rize'de ise mıhlama daha çok tercih edildiği söyleniyor. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz.
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı ılık su, 150 g eriyebilen peynir (Trabzon peyniri, kaşar peyniri gibi), Tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri